Μετά το ρεύμα, ιδιωτικοποιούν και την άρδευση, ανοιχτή εκδήλωση στην Ιεράπετρα
γεώτρηση …..

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε περίοδο μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας, ενέκρινε και ενέταξε 35 μεγάλα αρδευτικά έργα με 100% δημόσια χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εξασφαλίζοντας πόρους 500 εκατ. Ευρώ.

Σήμερα, η Κυβέρνηση της ΝΔ, αν και διαθέτει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης,  επιλέγει να ιδιωτικοποιήσει μέσω συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) τα αρδευτικά έργα παραχωρώντας τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης στους ιδιώτες.

Σε απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει ότι μετά τις αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια, την ενέργεια και το νερό οι Έλληνες αγρότες – παραγωγοί θα χρυσοπληρώσουν τους ιδιώτες «επενδυτές», αφού στα τιμολόγια της χρήσης αρδευτικού νερού θα ενσωματωθούν οι αποσβέσεις και τα κέρδη του ιδιώτη επενδυτή.

Οι εν λόγω «επενδυτές» χωρίς κανένα ρίσκο, με μηδαμινό επενδυτικό κεφάλαιο θα αναλάβουν αυτή την υπηρεσία κοινής ωφέλειας και περιφερειακής ανάπτυξης και κυρίως θα έχουν την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην περιοχή μας τα έργα που εντάχθηκαν από το ΥΠΑΑΤ στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι το φράγμα του Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και η λιμνοδεξαμενή στις Χοχλακιές Σητείας, πάντα με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Το φράγμα του Αγίου Ιωάννη είχε ώριμη μελέτη και είχε δρομολογηθεί να γίνει με 100% δημόσια χρηματοδότηση επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για «πρωτοπόρο και κλιματικό σχεδιασμό μετά από δεκαετίες» πέφτουν στο κενό, καθώς δεν έχουν ακόμα αναθεωρήσει τα Σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών (Σ.Δ.Λ.Α.Π.) και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, όπως υποχρεούνται μέχρι τις 31/12/2021, με συνέπεια τον κίνδυνο έκθεσης της χώρας στην Ε. Ε., όπως και στην προηγούμενη διακυβέρνησή τους.  Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό τους ενδιαφέρον, που είναι το πλιάτσικο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και των υποδομών της χώρας.

Με τον ίδιο στόχο διώχνουν τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές μετατρέποντάς τες σε εμπορικές, για  να αποδυναμωθεί  ο θεσμός και νομοτελειακά να εξαφανιστεί. Μετατρέπουν όσους παραγωγούς το επιθυμούν σε επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν στις Λαϊκές Αγορές οι Επαγγελματίες Πωλητές που θα πωλούν όλοι τα ίδια είδη και αποκλείοντας στην ουσία την είσοδο Νέων Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές όλης της χώρας, συρρικνώνοντας σκόπιμα το παραγωγικό στοιχείο με αποτέλεσμα να κατευθύνουν τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ.

Ας μην πανηγυρίζει  λοιπόν η κυβέρνηση δίνοντας γη και «ύδωρ» στους «επενδυτές» καταδικάζοντας τους αγρότες – παραγωγούς να πληρώσουν τον «αέρα» των μεγαλοεπενδυτών.

Αυτά τα θέματα, αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας και τα απίθανα μέτρα που σκαρφίζεται κάθε φορά η κυβέρνηση για να μην κάνει αυτό που πρέπει και την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  θα τα συζητήσουμε με τον Τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σταύρο Αραχωβίτη και τον Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη,

στην Ιεράπετρα, στο Θεατράκι δίπλα στο Δημοτικό Πάρκινγκ (Λιμεναρχείο),

το Σάββατο 13/11/2021 στις 19.00.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία (μάσκες, αποστάσεις).

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos