Να μην κλείσει το κατάστημα της Πειραιώς στο οροπέδιο
αναφέρει ο κ. Στεφανάκης- σας ζητούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας …..

Την έντονη δυσαρέσκεια – διαμαρτυρία του αλλά και του Δήμου ευρύτερα εκφράζει ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην απόφαση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να κλείσει το μοναδικό τραπεζικό κατάστημά της στο Δήμο, που λειτουργεί στο Τζερμιάδων. Ο Δήμαρχος Οροπεδίου στην επιστολή διαμαρτυρίας του αναφέρεται στους λόγους αναγκαιότητας συνέχισης λειτουργίας του καταστήματος της Πειραιώς στην περιοχή επισημαίνοντας:

«Αποτελεί αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για το σύνολο της περιοχής του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκάζονται οι πολίτες να διανύσουν επιπλέον 45 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους για να εξυπηρετηθούν από το πλησιέστερο πλέον κατάστημα στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Ο Δήμος μας πλήττεται καίρια και ειδικά σε μια περίοδο όπου οι περιορισμοί τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις συναλλαγές δοκιμάζονται τόσο λόγω της πανδημίας Covid-19 όσο και λόγω της Κατάστασης Πολιτικής Προστασίας στην οποία έχει κηρυχθεί ο Δήμος μας».

Μάλιστα ο Δήμαρχος τονίζει,  ότι, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου αποτελεί τον πλέον ορεινό δήμο της Κρήτης (υψόμετρο από 800 έως 2.148 μέτρα) και πλήττεται με ακραία και πολλές φορές καταστροφικά καιρικά φαινόμενα τα οποία οδηγούν συχνά την πολιτεία σε κήρυξη του συνόλου του Δήμου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Συνεπώς η λειτουργία του Τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στο Τζερμιάδων αποτελεί βασικό στοιχείο στήριξης της καθημερινότητας των πολιτών, ιδιαίτερα για λόγους Πολιτικής Προστασίας. Σε συνδυασμό με τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων τα τραπεζικά καταστήματα έχουν και κοινωφελή χαρακτήρα με την δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα ατόμων τρίτης ηλικίας με δυσκολία στις μετακινήσεις και στην χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και εφαρμογών (σ.σ. ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου αποτελεί τον 4ο γηραιότερο δήμο της Ελλάδας σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με το 49,7% των δημοτών είναι άνω των 75 ετών). Επιπλέον το συγκεκριμένο κατάστημα στο Τζερμιάδων αρκετές φορές διατηρούσε την πρωτιά των καταθέσεων σε εθνικό επίπεδο.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους-αναφέρει ο κ. Στεφανάκης- σας ζητούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να διατηρήσετε το Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Τζερμιάδων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, τόσο για κοινωνικούς λόγους όσο και για λόγους Πολιτικής Προστασίας, σε μία περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα οφείλει να είναι αρωγός στην διευκόλυνση της καθημερινότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής του ορεινότερου Δήμου της Κρήτης για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, βάσει των αρχών σας, όπως άλλωστε αποτυπώνονται και στο Καταστατικό του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Άρθρο 2-Σκοπός/παράγραφος 4./ «Η ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών στόχων της Τράπεζας με αυτούς της κοινωνικής προόδου και αλληλεγγύης…».

Ο κ. Στεφανάκης επισημαίνει, ότι, στον στρατηγικό της σχεδιασμό η Τράπεζα Πειραιώς οφείλει να λάβει υπόψη τα παραπάνω που αποτελούν μέρος των επιχειρημάτων για την διατήρηση και συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Τζερμιάδων. «Ειδικά σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές με έντονη αγροτική δραστηριότητα η λειτουργία καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της αγροτικής οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας» αναφέρεται στην επιστολή. Παράλληλα ο κ. Στεφανάκης με επιστολή του στους βουλευτές Λασιθίου, ΝΔ- Γιάννη Πλακιωτάκη (Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) και ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Θραψανιώτη, έχει ζητήσει ήδη από 12/11 την παρέμβαση τους προκειμένου να αποτραπεί το επικείμενο κλείσιμο του τραπεζικού καταστήματος στο Τζερμιάδων.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos