Να σταματήσει επιτέλους το Μαρτύριο των «Επιβατών» του ELBEIK!
Η απάντηση είναι -πάλι- στο κέρδος και τη θρησκεία…(Courtesy of Four Paws International)

Στα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε το μαρτυρικό ταξίδι για 2.600 περίπου βοοειδή με τον απόπλου των πλοίων Karim Allah και Elbeik από την Ισπανία. Προορισμός τους ήταν η Τουρκία για το πρώτο και η Λιβύη για το δεύτερο. Στη διάρκεια του ταξιδιού των ζώων προς τον θάνατο, διέρρευσε η πληροφορία πως νοσούν από καταρροϊκό πυρετό, με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να αρνηθούν την εκφόρτωση των ζώων.

Το Karim Allah επέστρεψε στην Ισπανία, όπου, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, τα ζώα υποβάλλονται σε ευθανασία.

Το Elbeik στο ταξίδι της επιστροφής χρειάστηκε ανεφοδιασμό σε τροφές, νερό και καύσιμα και για τον λόγο αυτό θα προσάραζε στο λιμάνι του Πειραιά. Τη στιγμή που το πλοίο βρισκόταν 2 ώρες μακριά από το λιμάνι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε οδηγία μέσω εισαγγελικής παραγγελίας καλώντας το να μην πλησιάσει και να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Την Παρασκευή 12.3 το βράδυ η Επίτροπος της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, έδωσε οδηγία να κατευθυνθεί το Elbeik αρχικά στην Κρήτη για ανεφοδιασμό καυσίμων και στη συνέχεια στην Καλαμάτα για ανεφοδιασμό σε νερό και τροφές. Ζήτησε, επιπλέον, από το ΥΠΑΑΤ να σταλούν κτηνίατροι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στο πλοίο για να εξετάσουν τα ζώα, αίτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δεκτό από το Υπουργείο.

Για το ελληνικό κράτος, τα 1.786 ζώα που βασανίζονται εδώ και τρεις μήνες στη θάλασσα και αργοπεθαίνουν, δεν έχουν καμία απολύτως αξία!

Οι Πράσινοι ζητούν από το ΥΠΑΑΤ:

1. Να μην εμποδίσει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον σε αντίστοιχη περίπτωση τον ανεφοδιασμό πλοίων που μεταφέρουν ζώντα ζώα.

2. Να στείλει άμεσα, όπως οφείλει και όπως του ζητήθηκε από την Επίτροπο, χωρίς άλλη καθυστέρηση, κτηνιάτρους για να εξετάσουν τα ζώα και να τους παρασχεθεί κάθε φαρμακευτική αγωγή και κτηνιατρική βοήθεια.

Όμως, το συγκεκριμένο περιστατικό απλά μας καταδεικνύει το μεγάλο, άλυτο πρόβλημα της μεταφοράς ζώντων ζώων προς σφαγή. Στον βωμό του κέρδους, εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο μεταφέρονται υπό άθλιες συνθήκες και σε τεράστιες αποστάσεις με φορτηγά και πλοία, με σκοπό να θανατωθούν στο σημείο του προορισμού τους. Στη διάρκεια αυτών των πολυήμερων μεταφορών, συχνά τα ζώα πεθαίνουν, τραυματίζονται σοβαρότατα, ποδοπατούνται, αργοπεθαίνουν και βασανίζονται για μέρες ή και μήνες. Η εύλογη απορία ενός μέσου ανθρώπου είναι γιατί να μη θανατώνονται τα ζώα στο σημείο αναχώρησης ώστε να μεταφερθούν σε ψυγεία όπου χρειάζεται. Η απάντηση είναι -πάλι- στο κέρδος και τη θρησκεία…

Γι’ αυτό οι Πράσινοι ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει προς την Ε.Ε. ώστε:

1. Να απαγορευτούν καθολικά οι μεταφορές ζώντων ζώων προς σφαγή, καθώς και η εισαγωγή ή εξαγωγή αυτών. Θα μπορούσε έστω να τεθεί ένα χαμηλό όριο στις μεταφορές, π.χ 50-100 χιλιόμετρα. Τα ζώα που προορίζονται για βρώση θα πρέπει να θανατώνονται στο σημείο διαβίωσής τους και να μεταφέρονται μόνο σε ψυγεία ως σφάγια.

2. Να απαγορευτούν ρητά οι σφαγές Kosher και Halal (δεδομένου πως μεγάλος αριθμός ζώων μεταφέρονται για να θανατωθούν με αυτόν τον τρόπο σε προορισμούς όπου τέτοια θανάτωση επιτρέπεται), καθώς και οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σχετίζεται με τις σφαγές αυτές. Καμία θρησκεία δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από τους νόμους ευζωίας των ζώων.

Θεματική Ομάδα των Πράσινων για τα Ζώα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos