ξεκινά το πρόγραμμα "Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή  (Α1)" για τους κρατούμενους των Φυλακών Νεάπολης
οι φυλακές Νεάπολης

Τo Κέντρα Δια Βίου Μάθησης- Νέα Φάση Δήμου Αγίου Νικολάου, γνωστοποιεί, ότι ξεκινά από  την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2021, το πρόγραμμα ΄΄Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή  (Α1)΄΄ για τους κρατούμενους στο Κατάστημα Κράτησης Νεάπολης.  Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 125 ώρες και θα διαρκέσει έως τις 12/01/22

Η θεματική ενότητα εστιάζει στην προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων φυλακισμένων, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αντιληφθούν τα ταλέντα, τις δεξιότητές τους, τα δυνατά τους σημεία, να βελτιώσουν την αυτοεικόνα τους και να αποκτήσουν μια θετική στάση σε κάθε προσωπική και επαγγελματική προοπτική.

Οι εκπαιδευόμενοι κρατούμενοι εξοικειώνονται με τεχνικές ιδιαίτερα χρήσιμες τόσο στο πλαίσιο της φυλακής όσο και εκτός, στην ανάπτυξη προσωπικών, κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στην αναζήτηση εργασίας: η διαχείριση των συναισθημάτων (κατανόηση των προσωπικών συναισθημάτων και των συναισθημάτων των άλλων), η σωστή αξιοποίηση του χρόνου (ανάπτυξη συγκεκριμένων στόχων και υλοποίηση), η επιτυχής επίλυση συγκρούσεων, η αντιμετώπιση του άγχους, οι τεχνικές εξεύρεσης εργασίας, το βιογραφικό σημείωμα και η τεχνική της συνέντευξης αποτελούν βασικές θεματικές, στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι εξασκούνται μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

Απώτερος στόχος είναι η εξασφάλιση καλύτερων προϋποθέσεων ισότητας ευκαιριών, ένταξης των εκπαιδευόμενων κρατουμένων στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ζωή μετά την αποφυλάκιση, μείωσης του κοινωνικού αποκλεισμού και διαμόρφωσης στάσης ενεργού πολίτη.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ενημέρωση για τις δυνατότητες εκπαίδευσης, πρόσβασης στην εργασία και στην υγεία εντός φυλακής, ώστε να υπάρχει μια εικόνα για όλα τα προγράμματα που προσφέρονται και ο κάθε ενδιαφερόμενος να τα αξιοποιήσει ανάλογα. [Διάρκεια: 25 ώρες]Σκοπός της ενότητας (Α1) είναι να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι κρατούμενοι τη βασική επικοινωνιακή ικανότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε καθημερινές ανάγκες ή καταστάσεις με τυπικό ή φιλικό τρόπο.

Η ενότητα έρχεται να καλύψει τις βασικές επικοινωνιακές ανάγκες μιας αρκετά διαφορετικής ομάδας, δηλαδή εκπαιδευόμενων κρατουμένων που μιλούν Ελληνικά ή κάποια άλλη γλώσσα χωρίς όμως συγκεκριμένο επίπεδο εκπαίδευσης ή συγκεκριμένο επίπεδο γνώσης Ελληνικών και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν βασικές επικοινωνιακές δεξιότητες για τις ανάγκες της καθημερινότητας εντός και έκτος φυλακής.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται απλές επικοινωνιακές καταστάσεις που αφορούν στην καθημερινή ζωή, π.χ. ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης εντός και εκτός φυλακής, οργάνωση της κοινωνικής ζωής (ενοικίαση σπιτιού, αγορές, φιλικές σχέσεις, διασκέδαση), επαφή με δημόσιες υπηρεσίες, χρήση των Μέσων Μαζικής Συγκοινωνίας, επίσκεψη στον γιατρό, κ.α.

Η προσέγγιση της ενότητας είναι επικοινωνιακή: παρουσιάζονται διάλογοι, όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα, και συνοδεύονται από έναν πίνακα με το λεξιλόγιο του διάλογου. Ακολουθούν τα γραμματικά φαινόμενα με παραδείγματα και δραστηριότητες εφαρμογής. Με την ολοκλήρωση της ενότητας οiεκπαιδευόμενοι μπορούν να επικοινωνούν κατά κύριο λόγο προφορικά, να κατανοούν, να χρησιμοποιούν απλές εκφράσεις και να ανταποκρίνονται σε απλές καθημερινές ανάγκες.

Επίσης την Παρασκευή 8/10/21 ξεκινάει εξ αποστάσεως το πρόγραμμα ΄΄Διαμόρφωση και διακόσμηση Εσωτερικών χώρων ΄΄ με διάρκεια 25 ώρες.  

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos