Ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Αγίου Νικολάου η αγορά ακινήτων σε Φουρνή και Καστέλλι Φουρνης
το επισκοπείο

Ολοκληρώθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής,  η συνδυασμένη αγορά τμήματος του λεγόμενου “Επισκοπείου” στην Φουρνή και αδόμητου οικοπέδου σε κεντρικό σημείο στο Καστέλι Φουρνής που ο δήμος σκοπεύει να διαμορφώσει ως χώρο στάθμευσης για εκτόνωση του κυκλοφοριακού φόρτου του χωριού.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, σε παρελθόντα χρόνο η κοινότητα Φουρνής, είχε εκφράσει την επιθυμία ν΄ αγορασθεί από τον Δήμο το “Επισκοπείο” στο Επάνω Χωριό .

Πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα εποχής Βενετοκρατίας, χρονολογούμενο βάσει των κατασκευαστικών του στοιχείων από τα τέλη του 16ου μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, το οποίο εκτείνεται εκατέρωθεν της κοινοτικής οδού και περιλαμβάνει σκεπαστό διαβατικό, ισόγειο και διώροφα κτίσματα και αύλειους χώρους.

Υπήρξε δε, άμεση ανάγκη αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου από τον Δήμο, όπως εξήγησε ο κ. Ζερβός, δεδομένου ότι υφίστατο την φθορά του χρόνου  λόγω των καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα την αποδόμηση του. Επίσης εξαιτίας αυτού του γεγονότος είχε κλεισθεί η δίοδος μέσω του Διαβατικού (Καμάρες) με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι ηλικιωμένοι οι οποίοι αναγκάζονταν να κάνουν κύκλο για να περιδιαβούν.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το συγκρότημα, λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του αξίας, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/34001/923/ 23-9-96 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 935/ Β/ 10-10-1996) και ως τέτοιο μνημείο είναι απαραίτητο να αναστηλωθεί όσο είναι δυνατόν διότι αποτελεί το “Σήμα Κατατεθέν” του χωριού, αφού ήταν η έδρα του Επισκοπείου Πέτρας με Επίσκοπο του Ιωακείμ Κλώντζα που ανακηρύχτηκε “Άγιος” από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ταυτόχρονα είναι μνημείο και για τον θρησκευτικό τουρισμό όπως έχει συμπεριληφθεί και στα τουριστικά περιοδικά.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, το σπουδαίο αυτό ακίνητο, δεν έχει καμία δυνατότητα να υπαχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χρηματοδότησης, διότι αυτό αποτελούσε μέχρι σήμερα ιδιωτική ιδιοκτησία.

Να σημειώσουμε επίσης ότι από τη Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής είχε ζητηθεί η διερεύνηση για την εξεύρεση κατάλληλου ακινήτου αδόμητου περίπου ενός στρέμματος σε κοντινή απόσταση από την πλατεία “Μπαμπακιά” προκειμένου να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των χωριανών και των επισκεπτών.

Πρόκειται για μία περιοχή που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, δέχεται πολύ μεγάλη πίεση και επομένως το πολύ στενό οδικό δίκτυο του οικισμού το οποίο είναι εκτός προδιαγραφών καλείται να διαχειριστεί κυκλοφορία τουλάχιστον τετραπλάσια της περιόδου του χειμώνα.

Ήταν λοιπόν απολύτως απαραίτητο να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος στάθμευσης  εντός του οικισμού ώστε οι συνθήκες ζωής και κυκλοφορίας να παραμείνουν ανθρώπινες.

Επιπλέον κρίθηκε απαραίτητο, να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των χωριανών και των επισκεπτών που δημιουργούνται λόγω του περιορισμένου χώρου στάθμευσης μετά από την απαγόρευση στάθμευσης σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου εντός οικισμού και την ανάπλαση της πλατείας Μπαμπακιά

Λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα παραπάνω, όπως επίσης και τη διαθεσιμότητα, προς πώληση ακινήτων, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, ο Δήμος, όπως εξήγησε ο κ. Ζερβός, προχώρησε στην αγορά οικοπέδου, που βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού Καστελλίου Φουρνής,, με έκταση 880,89 μ2.  Το ακίνητο αυτό διαθέτει :

·κατάλληλο γεωμετρικό σχήμα (σχεδόν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο),

·πολύ μικρή κλίση, οπότε απαιτούνται ελάχιστες χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης,

·πρόσωπο επί της Επαρχιακής οδού, με ικανό μήκος 16 περίπου μέτρων, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η άμεση προσέγγιση του χώρου στάθμευσης που θα δημιουργηθεί.

Η αγορά του παλιού “Επισκοπείου” στην Φουρνή  από τον Δήμο Αγίου Νικολάου, όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός, θα επιλύσει το βασικό πρόβλημα της διάσωσης του μνημείου, ενώ στο Καστέλι Φουρνής καθώς και σε άλλα χωριά του Δήμου που ασφυκτιούν  λόγω ρυμοτομίας με την απόκτηση και άλλων κοινόχρηστων χώρων – όπως έχει αποφασίσει το Δ.Σ – θα δοθούν ακόμα περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης.

Εξ άλλου ο ίδιος εξήρε την συμβολή του αρμόδιου αντιδημάρχου Έργων & Μελετών κ. Γιάννη Μαρίνου, στην προσπάθεια απόκτησης των παραπάνω ακινήτων.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos