Ούτε σκέψη για συγχώνευση – κλείσιμο - υποβάθμιση κλινικών και νοσοκομείων σε όλο το Λασίθι, ούτε στη Νεάπολη
Διαλυνάκειο Νοσοκομείο Νεάπολης

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. ν Λασιθίου χαιρετίζει και στηρίζει την κινητοποίηση που κάλεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν.Κ.Υ. Νεάπολης «ΔΙΑΛΥΝΚΕΙΟ» και μια σειρά από μαζικούς φορείς της Νεάπολης, για την Δευτέρα 11/10 5μμ στην Κεντρική Πλατεία Νεάπολης. Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρινόμαστε και εμείς έτσι ώστε να ενώσουμε τις φωνές μας και να διεκδικήσουμε:

ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ- ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ –ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ

Η επέλαση της πανδημίας και η έκρηξη του 4ου κύματος με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά ήταν μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση που έχει ως βασική αιτία την συνεχή αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και το ξήλωμα των πρωτοκόλλων υγείας στις μεταφορές, στον τουρισμό, στον επισιτισμό και αλλού με ευθύνη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντί, μπροστά σε αυτή την κατάσταση,  η κυβέρνηση να εξαγγείλει μια σοβαρή εμβολιαστική εκστρατεία ενημέρωσης και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, ανακοινώνει και άλλα «λουκέτα» σε Νοσοκομεία και κλινικές όπως και εδώ, στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ» που ετοιμάζει, επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση του τομέα της Υγείας, μέσα σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας. Αντί για  ουσιαστική ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων, των Νοσοκομείων και Κ.Υ. η κυβέρνηση αναγκάζει τους υγειονομικούς σε υπερεφημέρευση, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες βάρδιες και συνεχείς μετακινήσεις! Παράλληλα με τον Νόμο για την Υποχρεωτικότητα του Εμβολιασμού  αποδυναμώνει από την μια παραπέρα το ήδη εξαντλημένο και υποστελεχωμένο   Δημόσιο Σύστημα Υγείας ενώ από την άλλη τρέφει το διχασμό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.  Αποθεώνει με αυτόν τον τρόπο την ατομική ευθύνη για να κρύψει τη κρατική ευθύνη για τη διαχείριση και τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας!

Είναι απαράδεκτο μέσα στην πανδημία, μπροστά σε ένα ακόμη κύμα της, η κυβέρνηση που υποχρέωσε σε στραγγαλισμό τα νοσοκομεία, αποφεύγοντας σαν το διάολο το λιβάνι τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να προτείνει ως λύση τις “συγχωνεύσεις”. Συνιστά πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να επικαλείται την υποστελέχωση και τις άλλες “παθογένειες” του συστήματος Υγείας, αφού είναι η ίδια που τις προκάλεσε, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αποτελούν σχεδιασμούς που σηματοδοτούν την πλήρη μετατροπή της υγείας σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων με όρους αγοράς ως επιχειρήσεις και την παραχώρηση λειτουργιών τους στους ιδιώτες,   που αντιμετωπίζουν τον ασθενή ως πελάτη με ελάχιστες δωρεάν «παροχές» κι αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές και τους εργαζόμενους υγειονομικούς ως λειτουργικό κόστος, που απαιτείται η συνεχής συρρίκνωσή του!

Αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν παραπέρα υποβάθμιση του ήδη «ταλαιπωρημένου» δημόσιου συστήματος υγείας στο Λασίθι και κάνει σε εμάς τους απόμαχους της δουλειάς ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας μονάδες υγείας, ειδικότερα για τους συνταξιούχους που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά. Κι αυτό τη στιγμή που λόγω της μορφολογίας του νομού, της ανάλογης συγκέντρωσης πληθυσμού σε 4 αστικά κέντρα και του άθλιου οδικού δικτύου απαιτείται επείγουσα ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και των 4 μονάδων, όπως επίσης του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Τζερμιάδου και όλων των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) του νομού που είναι αφημένα στην τύχη τους.

Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ», το οποίο προβλέπει την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων, ελάχιστες δωρεάν «παροχές», αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς, «αξιολόγηση» των εργαζομένων με κριτήριο ποιος συμβάλλει περισσότερο, ώστε να στοιχίζουν οι ασθενείς πιο φτηνά!

Είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, πιο ειδικά των νοσοκομείων και των ΚΥ του Λασιθίου, για τα οποία ευθύνεται εξίσου όπως κι η σημερινή κυβέρνηση. Χέρι-χέρι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανέθεσαν στο ΚΕΤΕΚΝΥ να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών. Επί των ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτούργησε το πρώτο  νοσοκομείο σαν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στην Σαντορίνη. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  διεύρυναν τον θεσμό της ελαστικής εργασίας στα νοσοκομεία και προχώρησαν σε αλλεπάλληλες μειώσεις δαπανών  στο προϋπολογισμό  των νοσοκομείων!

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. ν. Λασιθίου σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστείλει το διεκδικητικό του πλαίσιο και παλεύει ενάντια στις πολιτικές που εμπορευματοποιούν την υγεία και στα σχέδια συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων- υποβάθμισης κλινικών και νοσοκομείων σε όλο το νομό, με ταυτόχρονη ενίσχυση όλων των νοσοκομείων, και της Νεάπολης, αλλά και των ΚΥ με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό!

9 Οκτωβρίου 2021

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos