Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας για τη νέα σχολική χρονιά
ο Ιεραπύτνης και Σητείας σε παλαιότερο αγιασμός επί το νέο σχολικό έτος

Αγαπητά μου παιδιά,

Με την τελετή του αγιασμού και την ευλογία του Θεού αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και η εκπαιδευτική διαδικασία. Η μόρφωση θεωρείται όλες τις εποχές ύψιστο αγαθό, αναφαίρετος πλούτος και υπέρτατη αξία, γι᾽ αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες διεκήρυτταν ότι «άμεινον επαίτην η απαίδευτον είναι», δηλ. είναι προτιμότερο να είναι κάποιος ζητιάνος παρά απαίδευτος. Η παιδεία κατά τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας είναι «τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών», γιατί «εμπνέει αξίες και ιδανικά, και στρέφει το βλέμμα του νέου σε υψηλά οράματα» (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος).

Εδώ, στον χώρο του σχολείου, συντελείται η διαμόρφωση μιας συγκροτημένης προσωπικότητας ως ψυχοσωματικής ολότητας με την καλλιέργεια και ανάπτυξη των διανοητικών, ηθικών και πνευματικών δυνατοτήτων σας. Κατά την εκπαιδευτική διαδικασία χαίρεστε την αμεσότητα της υγιούς επικοινωνίας, της αληθινής σχέσης και της συνεργασίας. Μέσα στη σχολική κοινότητα έχετε την ευκαιρία να καλλιεργήσετε γνήσιες ανθρώπινες σχέσεις, να σφυρηλατήσετε ισχυρούς δεσμούς προσωπικής και πραγματικής φιλίας με τους συμμαθητές σας και να απεγκλωβιστείτε από την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου και την εξάρτηση που προκαλεί η αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ξεκινήστε, λοιπόν, αυτήν τη δημιουργική πορεία της γνώσης και της σύμμετρης καλλιέργειας των έμφυτων δυνάμεων και δεξιοτήτων σας με ενθουσιασμό, ζήλο και θέρμη. Θα έχετε διαρκώς την ενθάρρυνση και τη συμπαράσταση των δασκάλων και των καθηγητών σας, αλλά κυρίως τη στήριξη των γονιών σας, που αγωνίζονται για να σας θωρακίσουν με τον καλύτερο δυνατό οπλισμό και για να αποκτήσετε ποικίλα εφόδια στον αγώνα της ζωής.

Εύχομαι από καρδιάς σε εσάς και στους εκλεκτούς Εκπαιδευτικούς σας να έχετε πλούσια την Χάρη και την ενίσχυση του Μεγάλου Παιδαγωγού των αιώνων Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος στη νέα σχολική περίοδο.

Καλή πρόοδο, χαρούμενη και δημιουργική σχολική χρονιά!

 Ιεράπετρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ † Ο Ιεραπύτνης και Σητείας ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos