“Παράλληλες μητέρες”, πολυβραβευμένη, κοινωνική ταινία

Με την βραβευμένη στο φεστιβάλ Βενετίας και υποψήφια για δύο Όσκαρ ταινία “Παράλληλες μητέρες – Madres paralelas” συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο ‘RΕΧ’, προβάλλεται η  τελευταία δημιουργία του διάσημου Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, παραγωγής Ισπανίας 2021 και διάρκειας 120΄.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Πενέλοπε Κρουζ, που κέρδισε επάξια το βραβείο ερμηνείας σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της. Συμπρωταγωνιστούν οι Μιλένα Σμιτ, Ρόσι Ντε Πάλμα, Αϊτάνα Σάντσεζ Γκιχόν και Ισραέλ Ελεχάλδ.

Υπόθεση: Δύο γυναίκες, έτοιμες να γεννήσουν,  βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο νοσοκομείου. Καμία δεν είχε προγραμματίσει αυτή την εγκυμοσύνη και είναι εκεί χωρίς τον πατέρα του μωρού τους, όμως η αφετηρία τους είναι εντελώς διαφορετική. Η μεγαλύτερη, η φωτογράφος μόδας Τζάνις, είναι αποφασισμένη να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της, χαρούμενη που θα γίνει μητέρα στα σαράντα. Αντίθετα η ΄Αννα, μια νεαρή έφηβη θύμα βιασμού, νιώθει έντρομη και μπερδεμένη, χωρίς συμπαράσταση από τους γονείς της…

Με ένα ψύχραιμο, περίτεχνα υπολογισμένο ξετύλιγμα της πλοκής, ο Αλμοδόβαρ στοχάζεται πάνω στην έννοια της μητρότητας και της οικογένειας. Συνεχίζει κλιμακώνοντας το δράμα και εστιάζει στην έννοια της ατομικής και συλλογικής μνήμης, με πλοηγό την αταλάντευτη επιθυμία της Τζάνις να ξεθάψει και να αναγνωρίσει τα πτώματα των προγόνων της, που δολοφονηθήκαν την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο.

Όπως λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης οι ‘Παράλληλες μητέρες’ είναι μια ιστορία για προγόνους και απογόνους. Μία ιστορία για την αλήθεια του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και την πιο προσωπική αλήθεια των χαρακτήρων. Μιλά για την ταυτότητα και τη μητρική αγάπη μέσα από τρεις πολύ διαφορετικές μανάδες: την Τζάνις, την Άννα και τη μητέρα της Άννα. Ο μοναδικός άνδρας της ταινίας λειτουργεί σαν την φωνή της λογικής και προβιβάζει την αρχική ερωτική του επιθυμία σε συμμετοχή στην ευρύτερη οικογένεια που φτιάχνουν οι γυναίκες γύρω του.

Με μια από τις καλύτερες ταινίες του των τελευταίων χρόνων, ο Αλμοδόβαρ αποδεικνύει ότι δίκαια θεωρείται ο ‘σκηνοθέτης γυναικών’ και ο μάγος του μελοδράματος, αποσπώντας δεκάδες βραβεία και εξαιρετικές κριτικές σε όλον τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές, φωτογραφίες, trailer, βίντεο, συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα μας (kileagn.com).

ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos