Παράταση  στην εκτός σχεδίου δόμηση των κατά παρέκκλιση οικοπέδων
Εκείνοι που θα ωφεληθούν είναι όσοι θα αγοράζουν τις ελπίδες και τα όνειρα των μικροϊδιοκτητών για ένα κομμάτι ψωμί …… Photo by Palo Cech on Pexels.com

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά την επιστολή των Νησιωτικών Τεχνικών  Επιμελητηρίων Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με την οποία εκφράζονται φόβοι και ανησυχίες για τους περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Ως γνωστόν ο νόμος 4759/2020 έθετε ορισμένες προϋποθέσεις για την κατά παρέκκλιση δόμηση  εκτός σχεδίου οικοπέδων που αφορά οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα προβλεπόταν πως «τα παραπάνω οικόπεδα μπορούν να οικοδομήσουν αν έχουν λάβει προέγκριση οικοδομικής άδειας μέχρι την έγκριση Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και  να έχουν πρόσοψη σε αναγνωρισμένη οδό, ενώ το χρονικό όριο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα  δυο έτη από την έναρξη ισχύος κλπ. δηλαδή την 9η Δεκ 2022».

Πέρα από τον συγκεκριμένο όρο υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις, όπως η  ολοκλήρωση  του κτηματολογίου. Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα παρατράγουδα.

Για  ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, απαραίτητη προϋπόθεση η ανάρτηση των δασικών χαρτών. 

Για να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες απαιτείται η εξέταση των Αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων.

Ποιος θα τα εξετάσει; Οι επιτροπές, οι οποίες  δεν έχουν συσταθεί ακόμα αλλά και να συσταθούν θα περάσουν χρόνια για να εξετάσουν τα σφάλματα.

Μέχρι τότε δεν θα μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις, αγοροπωλησίες, επενδύσεις κλπ.

Οι μικροϊδιοκτήτες θα χάσουν τις περιουσίες τους και τα όνειρα τους.

Εκείνοι που θα ωφεληθούν είναι όσοι θα αγοράζουν τις ελπίδες και τα όνειρα των μικροϊδιοκτητών για ένα κομμάτι ψωμί.

Το “επιτελικό κράτος” σε όλο του το μεγαλείο.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναλυτικά η Αναφορά:

Για τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θέμα: «Αναγκαιότητα παράτασης της δυνατότητας οικοδόμησης των εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση οικοπέδων».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos