Πεζοπορία στη Κολοκύθα
Όλη η παρέα με την Ελούντα στο βάθος

Μια μοναδική πεζοπορία διένυσε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου στην χερσόνησο της Σπιναλόγκας. Η διαδρομή ξεκίνησε υπό το βλέμμα των ανεμόμυλων στο κανάλι της Ελούντας, με μία πολυμελή ομάδα 45 ατόμων από τα άκρη του νομού, αλλά και …του κόσμου.

Αρχικά περπατήσαμε κατά μήκος της ακτογραμμής, που οδηγεί σε παλιό αρμολογημένο μιτάτο, όπου και ξεκινά ανηφορικό καλντερίμι προς την ενδοχώρα της χερσονήσου. Λίγα μέτρα από την αρχή της ξερολιθιάς, που περιβάλλει εκατέρωθεν το καλντερίμι, τα ίχνη από φρεσκοσκαμμένο χώμα μας παραξένεψαν. Μερικά βήματα αργότερα η αιτία συνέχιζε ανενόχλητη το έργο της. Ένας θηλυκός χοίρος έψαχνε για το πρωινό του, στο μαλακό ακόμα από την βραδινή υγρασία, χώμα!

Όσο ανεβαίνουμε το καλντερίμι, η θέα του γαλήνιου κόλπου της Ελούντας μας υποδέχεται. Η επιφάνεια του νερού είναι τόσο ήρεμη, που το κύμα της πρωινής βάρκας προς το νησί φαίνεται ακόμα ξεκάθαρα. Μαζί καθρεφτίζονται και οι απέναντι οικισμοί του Σχίσματος, του Μαυρικιανού, της Επάνω Ελούντας, των Πινών και στο φόντο η επιβλητική Οξά, το Καρφί και το Κατσελιό.

Μετά από μικρή ανηφορική πορεία, βρήκαμε το μπαλκόνι της πετρόχτιστης στέρνας με την πλούσια θέα της στον κόλπο της Ελούντας, που μας καλούσε για την πρώτη μας στάση. Αφού πήραμε μια ανάσα και μαζί μια ομαδική φωτογραφία, συνεχίσαμε την πορεία μας. Το καλντερίμι και η καλή σηματοδότηση από την Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση Αγίου Νικολάου (ΔΑΕΑΝ) συνεχίζει μέχρι τα ενδότερα. Για να φτάσουμε στον ναό του Αγίου Ιωάννη, ακολουθούμε καλντερίμι που συνεχίζει βόρεια προς τον όρμο Βαθύ.

Το καλντερίμι αυτό δεν είναι σηματοδοτημένο, αλλά η ξερολιθιά εκατέρωθεν δεν μας αφήνει να χαθούμε. Μικρή συντήρηση της τοπικής βλάστησης σε ορισμένα σημεία, μπορεί να επεκτείνει τις υπάρχουσες διαδρομές των επισκεπτών στην χερσόνησο. Μετά από μια-δυο παρακάμψεις περιμετρικά από σκίνους και ασπάλαθους, καταφέρνουμε να φτάσουμε στο Βαθύ και να απολαύσουμε το καθρέφτισμα μας και του περίγυρου στον ατάραχο όρμο, με τέλειες ανακλάσεις στο νερό.  Από εκεί ξαναπαίρνουμε καλντερίμι που συνδέει τον όρμο με τον Άγιο Ιωάννη. Άλλο ένα μονοπάτι που χρειάζεται λίγη συντήρηση και σηματοδότηση. Στην πορεία, αρκετά εγκαταλελειμμένα αλώνια και καλοχτισμένες πεζούλες και μιτάτα με τα ρουκούνια’, τις θυρίδες και τον φούρνο τους ακόμα όρθια, προδίδουν την τέχνη και την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής στο νησί.

Λίγο παρακάτω, “να και η εκκλησία”! Μόλις βλέπουμε την τριγωνική στέγη του ναού στο βάθος. Όσο πλησιάζουμε ακούγεται όλο και πιο ξεκάθαρα η λειτουργία που κοντεύει στο “πάτερ ημών”. Έχουμε χρόνο να ανάψουμε το κερί μας και να προσκυνήσουμε το εικόνισμα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, πριν το σηκώσουμε για λιτανεία. Η αρτοκλασία και η ευλογία των πιστών, αλλά και των μελών του συλλόγου από τον ιερέα, μας υποδέχεται φιλόξενα. Πολλοί πιστοί που ήρθαν με το καραβάκι νωρίτερα, ενίσχυσαν το κέρασμα με ντόπιους μεζέδες και ρακή. Καλύτερη στάση για ξεκούραση και κολατσιό δεν μπορούσαμε να έχουμε! “Βοήθεια μας” αντευχηθήκαμε και ανανεώσαμε την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε “και του χρόνου”.

Με ανανεωμένες δυνάμεις και γεμάτοι καλή διάθεση, πήραμε τον δρόμο προς την παραλία της Κολοκύθας. Ακόμα ένα πλατύ καλντερίμι μας καθοδηγεί πριν βρούμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Πλησιάζουμε στην θάλασσα και κάνουμε άλλη μια μικρή στάση στο ρήγμα που βλέπει τον όρμο του μεγάλου Κρίου. Στην πορεία βρίσκουμε άλλο ένα καλοδιατηρημένο ξωκλήσι, χτισμένο στα ερείπια βυζαντινού ναού προς τιμήν του Αγίου Φωκά, καθώς και την παλαιοχριστιανική βασιλική, της οποίας διακρίνονται τα θεμέλια και κάποιοι μετρημένοι κίονες. Μερικοί από την ομάδα μας δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο κάλεσμα της αμμουδερής παραλίας με τα καταγάλανα νερά, ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουμε προς το σημείο εκκίνησης, μετά από μικρή στάση στο ξωκλήσι του Αγίου Λουκά.

Ήταν σίγουρα μια Κυριακή γεμάτη εμπειρίες και γνωριμία με τις ομορφιές, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας. Σε αυτό συνέβαλαν και ευχαριστούμε για την υπομονή και την προσευχή τους, την ενορία της Ελούντας και τους προσκυνητές που μοιράστηκαν μαζί μας τα κεράσματα τους, καθώς και τον Γιώργο Ανδρουλάκη της ΔΑΕΑΝ για την σηματοδότηση και συντήρηση των πεζοπορικών μονοπατιών. “Και στην άλλη με το καλό”.

ΚείμενοΓιώργος Αρναουτάκης

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο και χάρτη διαδρομής στο blog του Συλλόγου: ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ & ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos