Πεζοπορία στη Σφάκα, φαράγγι Κουδουμή, οροπέδιο Μονοκαράς
φαράγγι Κουδουμή

Την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει σε συνεργασία με τον Φ.ΟΡ.Σ.Σ κυκλική πεζοπορία στην περιοχή της Σφάκας Σητείας. Θα ξεκινήσουμε την πορεία μας στις 8.30 η ώρα το πρωί από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (Κυμέλα) ανάμεσα στα χωριά Σφάκα και Τουρλωτή ανηφορίζοντας στο άγριας ομορφιάς φαράγγι του Κουδουμή, στο οποίο  η ροή του νερού στο πέρασμα των χρόνων έχει σμιλέψει στα κάθετα ασβεστολιθικά πετρώματά λογής-λογής ενδιαφέροντα περάσματα: σπηλαιώδεις σχηματισμούς, φυσικά τοιχία με ‘σκαλοπάτια’, όπου πολλές φορές θα χρειαστεί να σκαρφαλώσουμε ή να λάβουμε χείρα βοήθειας από τον συνοδοιπόρο μας.

Μετά από 3 ώρες περίπου θα φτάσουμε στο γραφικό Οροπέδιο της Μονοκαράς (750 μ), γεμάτο από καρπούς την εποχή αυτή. Θα κάνουμε μια στάση στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού θα συνεχίσουμε στην κορυφογραμμή ανάμεσα στο φαράγγι Κουδουμή και Μονοκαράς, το οποίο και θα ακολουθήσουμε κατηφορικά στη συνέχεια, για να φτάσουμε στην αφετηρία μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδρομή απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της είναι μέσα στα φαράγγια. Επίσης απαραίτητα είναι ορειβατικά μποτάκια και μπατόν.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: την Κυριακή το πρωί στις  7.30 από τον Άγιο Νικόλαο  (Κ.Καραμανλή 23, μπροστά από S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ). Μετάβαση με ΙΧ: παρακαλείσθε να δώσετε στον οδηγό το ποσό των 7€. Όσοι έρθουν κατευθείαν να βρίσκονται στη Σφάκα το αργότερο στις 8.20 το πρωί

ΑΡΧΗΓΟΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Θανάσης Κολοτούρος (6983516291)

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5 (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1+

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 800μ

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο  από παλιότερη πεζοπορία της ομάδας, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου https://orsian.blogspot.com/p/o.html

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos