Πεζοπορία στο φαράγγι της Μονής Καψά (Περβολακίων)
στη μονή Καψά

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Σύλλογο Σητείας κυκλική πεζοπορία για τα μέλη του ή όσους επιθυμούν να εγγραφούν, στο εντυπωσιακό φαράγγι Περβολακίων, που είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA. Το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό, με πανύψηλα τοιχώματα, στα οποία σχηματίζονται αμέτρητες σπηλιές.

Θα ξεκινήσουμε από τη νότια  είσοδο του φαραγγιού, λίγο πριν τη Μονή Καψά, στην επαρχιακή οδό Μακρύ Γιαλού-Γούδουρα. Το μονοπάτι ελίσσεται μέσα στην κοίτη του φαραγγιού χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, εκτός από κάποια σημεία με απότομες κλίσεις, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Η χλωρίδα αποτελείται κυρίως από αρωματικά φυτά: θυμάρια, φασκομηλιές, ρίγανη. Λίγο πριν την βόρεια έξοδο θα συναντήσουμε το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους δυο Αυστριακούς αναρριχητές, Albert Precht και Robert Jölli, που έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από ύψος 40 μέτρων το 2015.

Στην έξοδο θα επισκεφτούμε τον παλιό παραδοσιακό οικισμό ‘Πεζουλες’και κατόπιν θα συνεχίσουμε ως το χωριό Περβολάκια, όπου θα κάνουμε στάση για ξεκούραση. Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής περπατώντας για ένα περίπου χιλιόμετρο σε χωματόδρομο και κατόπιν από παλαιό διατηρημένο μονοπάτι θα φτάσουμε στην αφετηρία μας στη Μονή Καψά.

Επόμενη στάση για όσους επιθυμούν θα είναι η παραλία Στάουσα για μια ανάσα δροσιάς μετά την απαιτητική πορεία.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 

από Άγιο Νικόλαο, από την οδό Καραμανλή 24 (S/M Βασιλόπουλος) στις 7:00 .το πρωί. Η μεταφορά μας στην αφετηρία θα γίνει με Ι.Χ. με μάσκα και με τα προβλεπόμενα μέτρα  ασφαλείας. Οι επιβάτες ωστόσο πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν κάνει rapid test. Καταβολή αντίτιμου 10 € στον οδηγό του οχήματος.  Όσοι έρχονται από Ιεράπετρα-Σητεία θα πρέπει να βρίσκονται 8.30 στο σημείο εκκίνησης, λίγο πριν τη Μονή Καψά, στην επαρχιακή οδό Μακρύ Γιαλού-Γούδουρα.

ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 11 χιλιόμετρα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:1

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ορειβατικό μποτάκι, μπατόν, καπέλο, αντηλιακό, πολύ νερό, σνακ, ηλεκτρολύτες. Μεγάλο μέρος της διαδρομής, κυρίως η επιστροφή δεν έχει σκιά.

ΑΡΧΗΓΟΣ: Κολοτούρος Αθανάσιος (τηλ 6983516291)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων (τηλ. 6979687576)

Περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες για την περιοχή, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου https://orsian.blogspot.com/p/25.html

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos