Πλακιωτάκης: Σε τροχιά αναβάθμισης τα νοσοκομεία του Λασιθίου, μεταφορικό ισοδύναμο
ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής και βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης

«Πιστώνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες και έως το τέλος του έτους, στους δικαιούχους, τα χρήματα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας την Τετάρτη, στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι».


«Για  την περιφέρεια Κρήτης», πρόσθεσε, «θα καταβληθούν  5,5 εκατομμύρια ευρώ σε 1566  κρητικές επιχειρήσεις,  με προγραμματισμό για συνέχιση  του προγράμματος. Στο Λασίθι θα πληρωθούν 467 επιχειρήσεις, εμπορικές, αγροτικές και άλλες».
«Συνολικά», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης, «σε επίπεδο νησιωτικής Ελλάδος, επιδοτούμε το Μεταφορικό Ισοδύναμο των επιβατών, των επιχειρήσεων και σε κάποια μικρά νησιά, των καυσίμων. Οποιαδήποτε επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου, είναι σε συνάρτηση και με τις δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Μέσα στο 2023 θα υπάρξει μία συνολική αναμόρφωση του μέτρου».

Ο κ. Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των νοσοκομείων του Λασιθίου, με αφορμή και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη.

«Ο χώρος των νοσοκομείων», τόνισε, «δεν προσφέρεται ούτε για κομματικές, ούτε για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Είναι ζήτημα που αφορά το σύνολο του πληθυσμού και πέρα από τα στενά όρια του νομού. Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι, πρώτον, κανένα νοσοκομείο του νομού Λασιθίου, δεν πρόκειται να κλείσει. Δεύτερον, τα τελευταία 3 χρόνια, οι 4 νοσοκομειακές μονάδες του νομού Λασιθίου, έχουν ενισχυθεί συνολικά με 30 μόνιμους ιατρούς και 21 επικουρικούς, με 20 άτομα στις υπηρεσίες και 142 άτομα με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού, 20 άτομα μόνιμες προσλήψεις και 94 επικουρικές. Επομένως και μόνο η ανάγνωση των συγκεκριμένων ενισχύσεων, δεν βγάζουν συμπέρασμα ότι τα νοσοκομεία του νομού οδεύουν προς κλείσιμο. Αντιθέτως, με τις επεμβάσεις που θα γίνουν, θα έρθει και η αναβάθμισή τους».

Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου εξυπηρετούν ανάγκες πέραν των στενών γεωγραφικών τους ορίων. Π.χ. η Ιεράπετρα εξυπηρετεί ανάγκες κατοίκων του νομού Ηρακλείου ή η Σητεία εξυπηρετεί την Κάσο και την Κάρπαθο. Αντίστοιχα και ο Άγιος Νικόλαος. Ενώ στη Νεάπολη προωθείται το Κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας. Κανένα νοσοκομείο του νομού Λασιθίου δεν πρόκειται να κλείσει».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε και στις συνολικές παρεμβάσεις του Υπουργείου σε εγγειοβελτιωτικά έργα, λιμενικές υποδομές αλλά και και υποδομές ύδρευσης στον νομό:

«Μέχρι πρότινος», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «είχαμε συνηθίσει το ΥΝΑΝΠ να προχωρεί σε έργα και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα τα νησιά του Αιγαίου. Εμείς για πρώτη φορά, ενισχύουμε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Υπουργείου. Θεσμοθετήσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων στον νησιωτικό χώρο. Και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη και την Εύβοια και τα νησιά του Ιωνίου. Συγκεκριμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Διασφαλίσαμε για τα νησιωτικά λιμάνια, πάνω από 200 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις από το ΕΣΠΑ αλλά και την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά, οι συμπληρωματικές παρεμβάσεις για τον νομό Λασιθίου, είναι κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, μόνο για λιμενικές υποδομές».
«Σε επίπεδο εγγειοβελτιωτικών έργων», πρόσθεσε, «γίνεται πραγματικά κοσμογονία στο Λασίθι. Πόσες δεκαετίες μιλούσαμε για το φράγμα του Αγίου Ιωάννου. Πόσες δεκαετίες μιλούσαμε για τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος των Μπραμιανών. Μιλάμε για έργα με προϋπολογισμό άνω των 110 εκατ. ευρώ. Για το φράγμα του Αγ. Ιωάννου, η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα εκκινήσει τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια θα περάσουμε στη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Και τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος των Μπραμιανών, ένα έργο προϋπολογισμού 53,5 εκατ. ευρώ το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για επέκταση των αρδευόμενων εκτάσεων ενώ θα βοηθήσει σημαντικά και την αντιπλημμυρική προστασία. Επομένως μιλάμε για έργα που θα αλλάξουν τον νομό σε όλα τα επίπεδα».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι «χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας, η μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας και δρομολογείται η χρηματοδότησή του, χωρίς την επιβάρυνση των καταστηματαρχών. Επίσης, σε επίπεδο νομού Λασιθίου, χρηματοδοτούμε έργα ύδρευσης και λιμενικών υποδομών, προϋπολογισμού, πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά μέσα από την προσπάθεια του Υπουργείου να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε όλο τον νησιωτικό χώρο ανά τη χώρα».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos