Ποιμαντικές επισκέψεις μητροπολίτου Πέτρας
Προ της απολύσεως τελέσθηκε το Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ανθίμου

Την Κυριακή 22 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ανταποκρινόμενος στην ευγενική πρόσκληση του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, μετείχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου που τελέσθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ευγενίου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου.

Προ της απολύσεως τελέσθηκε το Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ανθίμου, επί τη συμπληρώσει ένδεκα ετών από την εις Κύριον εκδημία του.

Στην προσφώνησή του προς τους Σεβασμ. αγίους Αρχιερείς και το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ανέφερε για τον μακαριστό Αρχιερέα, που διηκόνισε επί δεκατετραετία το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου: «Σας ευχαριστώ που σήμερα είστε μαζί μας, αναγνωρίζοντας κι εσείς τις πολλές ευεργεσίες του μακαριστού Μητροπολίτου στην τοπική μας Εκκλησία και γνωρίζοντας προσωπικώς τα χεύματα της αγάπης και της ευλαβικής παρουσίας του στη ζωή σας.

Η τοπική μας Εκκλησία υποδέχεται με ευγνωμοσύνη σήμερα τα τίμια πρόσωπά σας εδώ, στην σεβασμία και ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου για την επιτέλεση ενός ιερού χρέους·την απόδοση εποφειλόμενης τιμής στο πρόσωπο του μακαριστού προκατόχου μας και επανιδρυτή της Ιεράς ταύτης Μονής, κυρού Ανθίμου.

Το μοναστήρι αυτό μαρτυρεί τους αγώνες, τα δάκρυα και τους ιδρώτες αυτού του ευλογημένου ανθρώπου, που πέρασε από την τοπική μας Εκκλησία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχιερατικής του διακονίας υπήρξε απόστολος και ευαγγελιστής του λαού του Θεού. Αγάπησε πολύ τον Θεό, Του προσέφερε όλη τη δύναμη της ψυχής του, ολοκληρωτικά την ύπαρξή του, αφού αφιερώθηκε ως ολοκαύτωμα στο θυσιαστήριο της αγάπης Του.

Τον ευγνωμονούμε για τις πολλές ιερές παρακαταθήκες που μας άφησε, για τις όμορφες και ευλογημένες χειροτονίες, για τα πνευματικά παιδιά και τους καλούς του συνεργάτες που κοσμούν σήμερα την Εκκλησία και παρακαλούμε τον Πανάγαθο Θεό να τον έχει στην αγκαλιά Του και να αναπαύει την ψυχή του μετά των αγίων και των δικαίων».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεράσιμος ανέφερε για τον αγαπητό εκδημήσαντα Αρχιερέα: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ευγένειά του, το ήθος του, την υποδειγματική φιλοξενία, την διακριτικότητα και την ευφυία του και όλα τα πολλά χαρίσματα με τα οποία τον προίκισε ο Θεός και τα οποία κατέθεσε επ’ ωφελεία της Εκκλησίας. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ξεναγήθηκε από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Πανοσ. Αρχιμ. Παρθένιο Καλυβιανάκη, στο Μουσείο-Κειμηλιαρχείο του μοναστηριού.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετέβη στο Σπήλι για να ευχηθεί στον Σεβασμ. Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, επί τη Ονομαστική του Εορτή.

Ο Σεβασμιώτατος παρέστη μαζί με τους Σεβασμ. αγίους Αρχιερείς Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και Θεοφιλ. Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο, στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέσθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, επί τη Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Ειρηναίου, Επισκόπου Λουγδούνων, χοροστατούντος του εορτάζοντος Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Ειρηναίου. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συνεχάρη τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Ειρηναίο, διότι η αρχιερατική του διακονία είναι πάντοτε συνυφασμένη με την σταθερότητα στους κόλπους της Εκκλησίας, με το ευγενές ήθος, την προσήλωση και την ταπεινότητα του χαρακτήρος του και γι’ αυτό αποτελεί πρότυπο Αρχιερέως για την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης. 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos