Προϋπολογισμός  2021, ρεαλισμός ή σουρεαλισμός
Δήμος Σητείας

Κάθε χρόνο, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις, οι φορείς που εποπτεύονται από το δημόσιο είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Ο προϋπολογισμός αποτελεί , ένα λογιστικό σχέδιο που αποτυπώνει την πολιτική και το όραμα που θέλει να εφαρμόσει η κάθε διοικούσα αρχή, στην προκειμένη περίπτωση  η δημοτική αρχή.

Ο προϋπολογισμός  κάθε φορά χρήζει πολιτικής  αλλά και τεχνικής ερμηνείας .

   Η πολιτική ερμηνεία τις περισσότερες φορές αναλίσκεται σε γενικόλογες τοποθετήσεις μη ρεαλιστικές με τάση υπεκφυγής από τις  τρέχουσες ευθύνες  αλλά και από τις ευθύνες  που θα προκύψουν ως απότοκο των πρωτοβουλιών των συντακτών των λογιστικών σχεδίων. Από τις παραπάνω ευθύνες  δεν απαλλάσσεται ούτε η η αντιπολίτευση (μείζονα ή ελάσσονα),  ιδίως στην περίπτωση που απεμπολήσει την υποχρέωση της για έλεγχο των ενεργειών   την διοικούσας αρχής .

   Κατά την  συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Σητείας  για το 2021 γίναμε μάρτυρες του καιροσκοπισμού της μείζονος αντιπολίτευσης και της σύμπλευσης με την δημοτική αρχή στην ψήφιση ενός κατά τα λεγόμενα τους «αναπτυξιακού» προϋπολογισμού.

Μια προσεκτική ματιά στους αριθμούς επιβεβαιώνει το αντίθετο. 

   Εμφανίζουν ως αυξημένο κατά 800.000 ευρώ τον προϋπολογισμό  όταν υπολογίζουν κατά 2.000.000 ευρώ αυξημένο το έσοδο για την ανέγερση του νέου δημαρχείου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. (Δημιουργική Λογιστική)

 Όταν εισπράττουν  αντί του ΔΟΚΑΣ 240.000 ευρώ για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

 Όταν έχει αλλάξει ο τρόπος αποζημίωσης των σχολικών καθαριστριών και αντί για τις σχολικές επιτροπές χρηματοδοτείται ο δήμος με 81.000 ευρώ για την μισθοδοσία τους.  Όταν ο δήμος έχει εισπράξει  τρείς δόσεις από το ΥΠΕΣ  από την έκτακτη επιχορήγηση για τον covid-19, όπως όλοι οι δήμοι.

Όταν η εκτίμηση για τις λειτουργικές δαπάνες, για παράδειγμα η μισθοδοσία φαίνονται μειωμένες , είναι όμως έτσι;

 Όταν δεν υπάρχει καμία μεταβολή επί της ουσίας στην βελτίωση της είσπραξης των τακτικών εσόδων του Δήμου.

 Όταν οι όποιες επιπλέον   χρηματοδοτήσεις για έργα πλην του αύλειου χώρου των Εκκλησιών της Τουρλωτής και της Αγίας Αικατερίνης  έχουν εγκριθεί μετά από αιτήματα και προσπάθειες της προηγούμενης περιόδου.

 Όταν η μοναδική αληθείς μειωμένη δαπάνη είναι η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της προμήθειας των νέων φωτιστικών led, που άλλαξαν την ποιότητα φωτισμού, ενίσχυσαν το αίσθημα ασφάλειας κατά τις νυχτερινές ώρες  και μείωσαν το οικολογικό αποτύπωμα του δήμου μας. Μια προμήθεια για την οποία κατηγορηθήκαμε από την μείζονα αντιπολίτευση τότε, ενώ  τώρα ψηφίζει τον προϋπολογισμό, άρα το ορθό της ενέργειας .

Η τεχνική ανάλυση λοιπόν του προϋπολογισμού για το 2021, σίγουρα δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει  «αναπτυξιακό».

   Η λογική που πρέπει να διέπει την σύνταξη ενός προϋπολογισμού είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, η απομείωση των περιττών εξόδων , όχι η αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων  και η διανομή χρημάτων σε θέσεις ευθύνης  που αφενός ο νόμος προβλέπει αλλά η ηθική τάξη υπαγορεύει το αντίθετο σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς. Η προσφορά στα κοινά δεν  κοστολογείται ούτε μετριέται  , ενώ η συναίνεση από τις παρατάξεις δεν πρέπει να αφήνει υπόνοιες πολιτικής συναλλαγής, αλλά ειλικρινούς κατανόησης και αποτύπωσης της παρούσας κατάστασης . Η συναίνεση επιτυγχάνεται  χωρίς όρους  και υποσχέσεις , στο πεδίο, στα έδρανα  και όχι σε γραφεία.

   Εν κατακλείδι, οι δήμοι αλλά και ο κρατικός μηχανισμός κατ’ επέκταση φρονώ πως πρέπει να λειτουργούν  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αφενός, αφετέρου  με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αποδίδοντας  το πλεόνασμα με την μορφή έργου, υπηρεσιών και προμηθειών προς τον πολίτη και την τοπική κοινωνία, βελτιώνοντας την καθημερινότητα, δίδοντας έμφαση στα συντριπτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή, ομαλοποιώντας    το πεδίο για επιχειρηματικές ενέργειες , και αναπτύσσοντας τα εργαλεία εκείνα που θα οδηγήσουν στην εξωστρέφεια τον δήμο μας , όπως το Γεωπάρκο, ο πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας , ο τουρισμός, τα έργα στην άρδευση, τα σχέδια πόλης  και η ενοποίηση των ΣΧΟΑΑΠ.

Τέλος  για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων εύχομαι υγεία και  γρήγορη επιστροφή στην οικονομική, κοινωνική και εκπαιδευτική κανονικότητα, έως τότε μένουμε ασφαλείς.

Λεωνίδας Τερζής

Δημοτικός   Σύμβουλος   

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos