Κυριακή  14  Μαρτίου  2021

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ 2021, από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

14/3  ή  3/14  όπως  γράφεται  στο  εξωτερικό  όπου  γράφουν  πρώτα  τον  μήνα  κι  έπειτα  την  ημέρα.    

Παγκόσμια  Ημέρα  της  Σταθεράς  π…….

Πολλές  δράσεις  γίνονται  στα  σχολεία  μας  με  αφορμή  την  ημέρα  αυτή.

Το  Πείραμα  του  Ερατοσθένη είναι μία  από  τις  πιο  σημαντικές δράσεις  που  αναδεικνύει  και  την  συνεργασία  σχολείων  για  καλύτερα  συμπεράσματα.

Οι  συνθήκες  που  επικρατούν καθιστούν  δύσκολη την  πραγματοποίηση  πολλών τέτοιων  δράσεων  γι’  αυτή  τη  σχολική  χρονιά.

Προσπαθώντας  να  κρατήσουμε  αμείωτο  το  ενδιαφέρον  και  την  αγάπη  των  μαθητών  μας  για  τα  Μαθηματικά  προγραμματίζουμε  διαδικτυακές  δράσεις  που  προάγουν  την  μαθηματική  γνώση  και βοηθούν  στην  ανάπτυξη των βασικών Μαθηματικών ικανοτήτων – δεξιοτήτων.

Το 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σχεδίασε για τους συνδρομητές του νέου περιοδικού της Εταιρείας ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ,  ένα νέο πρωτότυπο διαγωνισμό, τον «ΠΥΘΑΓΟΡΑ», ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει τον κύκλο των καταξιωμένων διαγωνισμών που διοργανώνει η ΕΜΕ από το 1934, καλύπτοντας όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ο διαγωνισμός ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ αποτελεί τη βάση και τον συνδετικό κρίκο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με τους διαγωνισμούς της ΕΜΕ  «ΘΑΛΗΣ», «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» που καταλήγουν στη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας που μετέχει σε Διεθνείς Μαθηματικούς Διαγωνισμούς, με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ολυμπιάδα των Μαθηματικών.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το πρωί του Σαββάτου 03 Απριλίου 2021 εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά.

Ειδικά για φέτος ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά όχι στα εξεταστικά κέντρα, αλλά σε χώρο που θα επιλεγεί από τον ίδιο το μαθητή/τρια (στην οικία του/της ή όπου αλλού επιλέξει). Ο μαθητής/τρια θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του ένα ψηφιακό μέσον (pc, laptop, tablet κ.λ.π) το οποίο θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, την ημέρα του διαγωνισμού. Μία συγκεκριμένη ώρα θα εισέλθει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο ψηφιακό περιβάλλον χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό κωδικό. Θα έχει ορισμένο χρόνο να απαντήσει στις 25 ερωτήσεις του διαγωνισμού, ενώ μόλις ο χρόνος εξαντληθεί, θα σταματά η δυνατότητα να απαντά σε ερωτήσεις.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν μαθητές από την Β΄ τάξη Δημοτικού έως και την Γ΄ Γυμνασίου υπό την προϋπόθεση να έχουν γίνει συνδρομητές του περιοδικού «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ». Εάν κάποιοι μαθητές/τριες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, αλλά δικαιολογημένα αδυνατούν να καταβάλουν τη συνδρομή για το περιοδικό τότε με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής του διαγωνισμού, οι μαθητές αυτοί  κατ’  εξαίρεση  εγγράφονται δωρεάν στην κατάσταση συμμετεχόντων στο εξεταστικό κέντρο που έχουν επιλέξει.

Η εγγραφή γίνεται στο εξεταστικό κέντρο που επιλέγει ο μαθητής/μαθήτρια. Ο μαθητής/τρια θεωρείται εγγεγραμμένος μόνο όταν έχει εξοφλήσει τη συνδρομή του για το περιοδικό «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ», που είναι 10€ και ο γονέας-κηδεμόνας έχει υπογράψει τη δήλωση γονικής συναίνεσης. Τόσο η εξόφληση όσο και η υπογραφή της γονικής συναίνεσης γίνονται στο κέντρο που έχει επιλεγεί.

Πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα βρείτε:

http://www.hms.gr/pythagoras/index.html

Το  Παράρτημα Ν. Λασιθίου  της  Ε.Μ.Ε. έχει  ορισθεί  ως  εξεταστικό  κέντρο για  την  διενέργεια  του  Διαγωνισμού  ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ  της  Ελληνικής  Μαθηματικής  Εταιρείας.

Με  εκτίμηση,
για το Δ.Σ. του  Παραρτήματος  Λασιθίου  της  Ε.Μ.Ε.
Η   Πρόεδρος
Ελένη   Τζερεμέ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos