Πόσα «πιάνει» ο δίσκος της Φαιστού;

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των μουσείων μέσω της μετατροπής τους σε ΝΠΔΔ

Πιστοί στον στόχο της ιδιωτικοποίησης του Πολιτισμού, η «Μητσοτάκης Α.Ε.» και η Λίνα Μενδώνη βιάζονται να κλείσουν όλες τις δουλειές, οδεύοντας προς τις εκλογές.  Φέρνουν σε διαβούλευση το νόμο για την αποκοπή των πέντε μεγάλων Μουσείων της χώρας, (μεταξύ αυτών και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου) από τον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς φυσικά να λάβουν ούτε στο ελάχιστο υπόψη τις ισχυρές, ήδη, αντιδράσεις επιστημόνων, εργαζόμενων στα Μουσεία και απλών πολιτών.

Η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ είναι ο «Δούρειος Ίππος» για την είσοδο των ιδιωτών στην καρδιά του Πολιτισμού και για τη διαμόρφωση μουσειακής πολιτικής με βάση τους νόμους της αγοράς. Στην Κρήτη για παράδειγμα, ο Δίσκος της Φαιστού, οι «Θεές των Όφεων» και το «Δαχτυλίδι του Μίνωα» ετοιμάζονται να πρωταγωνιστήσουν στον κατάλογο των ανταλλάξιμων «προϊόντων» με τις συμφωνίες δανεισμού για 25+25 χρόνια σε ξένες συλλογές, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση κάνει αυτό που ξέρει καλά. Λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία, βλέπει ως «assets» τα εκθέματα και τα παραδίδει ως λάφυρα σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς της φίλους, στα πρότυπα της σκοτεινής συμφωνίας της Συλλογής Στερν.    

Ειδικά ο λαός της Κρήτης, που το 1979 εμπόδισε γενναία τον ξενιτεμό των αρχαιοτήτων, δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιες μεθοδεύσεις. Οι Κρητικοί έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη και την μετατροπή προϊόντων λαθρανασκαφής σε «νόμιμη ιδιωτική συλλογή» και δεν πρόκειται να επιτρέψουν ακόμα μία «ύβρη» σε βάρος της κληρονομιάς τους. 

Το ΜέΡΑ25, όπως έκανε και τον περασμένο Ιούλιο ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης στη συνάντηση με τους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, δηλώνει ξεκάθαρα πως όχι μόνο δεν θα ψηφίσει αυτό τον επαίσχυντο νόμο, αλλά θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να μην περάσει από τη Βουλή. Συντασσόμαστε πλήρως με τις θέσεις που διατύπωσαν οι εργαζόμενοι, αρχαιολόγοι, συντηρητές, τεχνικοί. Με τους μόνιμους και έκτακτους υπαλλήλους της αρχαιολογικής υπηρεσίας που ζητούν το αυτονόητο. Την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, που τόσο βάναυσα πλήττεται από αυτή την κυβέρνηση, στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου ανυπακοής ενάντια σε κυβερνώντες που αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα την πολιτιστική μας κληρονομιά, θυσιάζοντας, εν τέλει, το δικαίωμα του Λαού στη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos