Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, πρώτη παρουσίαση
από τη πρώτη παρουσίαση (φωτό Style 100)

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος θέλει να αναδείξει τη σημασία και την επικαιρότητα του Βιτσέντζου Κορνάρου και της Κρητικής Αναγέννησης βάζοντας ψηλά τη Σητεία στον Πολιτιστικό Χάρτη. Είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε Ίδρυμα με έδρα τη Σητεία, γενέτειρα του ποιητή. Εμπνευστής και χορηγός αυτής της προσπάθειας είναι ο συντοπίτης επιχειρηματίας Γιώργος Γαλανάκης, που μαζί με τη σύζυγό του Αλίκη Γαλανάκη είναι οι εταίροι της εταιρείας.

Υπεύθυνη για τη λειτουργία της Στέγης είναι η Διαχειριστική Επιτροπή που ορίζουν οι εταίροι και ξεκινάει με ετήσια διάρκεια. Η θητεία της θα λήξει τέλος του 2021. Την πρώτη 7μελή Διαχειριστική Επιτροπή αποτελούν οι:

Αντώνης Ανηψητάκης,
Γιώργος Γαλανάκης
Μαρία Γιαννακάκη
Νάσος Ζαγκότης
Γιώργος Κιμ. Ζερβάκης
Μαριάννα Κατηφόρη
Σοφία Φουστέρη

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος βοηθιέται στο έργο της από δυο νέα στελέχη, τη νηπιαγωγό Δέσποινα Χατζηδάκη και το γραφίστα Αντώνη Περάκη, που έχει φτιάξει το λογότυπο και επιμελείται το site.

Στο πνεύμα της Στέγης είναι να αξιοποιηθούν όσοι μπορούν και θέλουν να προσφέρουν, είτε ζουν στη Σητεία, είτε όχι. Γι’ αυτό και το καταστατικό προβλέπει τους “Φίλους της Στέγης”.

Από το ξεκίνημά μας αρκετοί φίλοι έχουν συστηματική παρουσία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ντόπιους: Μιχάλη Γιαννακάκη, Πελίνα Michel de Montaigne, 1533 – 1592 /Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, 1541 – 1614/ Miguel de Cervantes, 1547 – 1616/ Giordano Bruno, 1548 – 1600/ /Βιτσέντζος Κορνάρος, 1553 – 1613/4 / William Shakespeare, 1564 – 1616/ Galileo Galilei, 1564 -1642/ Michel de Πετράκη, Έλλη Πουλακάκη, Βερζίν Στεπανιάν.

Αναφέρουμε επίσης τους φίλους πανεπιστημιακούς, μη μόνιμους κάτοικους Σητείας, που έχουν συζητήσει μαζί μας κι έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να βοηθήσουν: Μυρτώ Αλούμπη, Νένα Γαλανίδου, Τάνια Μαρκάκη, Δημήτρης Τσακαλάκης, Γιάννης Χαμηλάκης, Μαρία Πάσσου.

Στο καταστατικό γίνεται πρόβλεψη και για επίτιμα μέλη που έχουν καταξιωθεί με τις σχετικές γνώσεις τους και τη δουλειά τους και μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά το έργο της Στέγης. Ενδεικτικά τέσσερα ονόματα, που δυνάμει είναι επίτιμα μέλη και όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται δίπλα μας: Γιώργος Δρακωνάκης, Μαρία
Κοξαράκη, Μιλτιάδης Παπαδάκης, Νίκος Πετράκης.

Επιθυμία της Στέγης είναι η στενή συνεργασία με φορείς όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμο Σητείας, η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας ως συνεχιστές προηγούμενων σχετικών προσπαθειών, εκδηλώσεων, συνεδρίων, εκδόσεων κ.τ.λ.

Το όραμα αυτή της προσπάθειας προσδιορίζεται κατ’ αρχήν από τρεις άξονες, που όλοι τους συγκλίνουν στο να γίνει η Στέγη μας ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. Το κτίριο της Στέγης, το διώροφο διατηρητέο Παντελίδη, κατασκευασμένο από συμιακούς μαστόρους
τη δεκαετία του 1870 τυχαίνει να βρίσκεται – οποία εμβληματική σύμπτωση – Βιτσέντζου Κορνάρου και Καζαντζάκη γωνία.

• Να γίνει ξανά, όπως ήταν για αιώνες ο Ερωτόκριτος, συστατικό της παιδείας των Κρητών, των μαθητών της Σητείας κατ΄ εξοχήν, μέσα από κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ήδη η Έλλη Πουλακάκη επιμελείται μια σχετική μουσειοσκευή με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με το κορναρικό έργο.

• Να γίνει σταδιακά η Σητεία μια πόλη αντίστοιχου πολιτισμικού βάρους της γενέτειρας του Σαίξπηρ και του Θερβάντες και μέσα από αυτό το γεωγραφικό τρίγωνο να αναδειχθεί η Κρητική Αναγέννηση στη θέση που της αξίζει δίπλα στις άλλες εκφάνσεις της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, (Ιταλικής, Ισπανικής, Αγγλικής, Γαλλικής κ.τ.λ.) προβάλλοντας αυτή την περίοδο ιδιαίτερης ακμής της Κρήτης.*

• Να δημιουργηθεί ένα τοπικό εκθεσιακό, εκπαιδευτικό και μελετητικό κέντρο που θα συγκεντρώσει σε έντυπη μορφή ή ψηφιακά τις εκδόσεις του έργου, τις μεταφράσεις του, τις πάμπολλες σχετικές μελέτες, μουσικό και θεατρικό υλικό από τις μελοποιήσεις και τις
παραστάσεις του έργου. Στο χώρο αυτό θα επιδιωχθεί να εκτεθούν πίνακες και γλυπτά επιφανών καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από τον Ερωτόκριτο. Ως τώρα η ΣΒΚ έχει δώσει κάποια δείγματα γραφής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Την ανακαίνιση του μισθωμένου κτιρίου που, ενώ προχωρεί, στεγάζει ήδη πινακοθήκη και βιβλιοθήκη, όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν και αρκετές μεταφράσεις του Ερωτόκριτου σε ξένες γλώσσες.

• Μια ξενάγηση στην Τραπεζόντα και το Πισκοκέφαλο από τη Μαριάννα Κατηφόρη. Στην ξενάγηση συμμετείχε και ο Σεφεριστής συγγραφέας πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η γνωριμία με τον οποίο απέδωσε
και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που του πήραμε, η Σοφία Φουστέρη και ο Αντώνης Ανηψητάκης.

• Στήριξη της συναυλίας Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή.

• Το τετράδιο που έχετε στα χέρια σας, το οποίο τυπώθηκε σε 2000 αντίτυπα με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές της επαρχίας μας τη Στέγη.


Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος γεννήθηκε μέσα στις καταθλιπτικές μέρες του Κορωνοϊού αλλά φιλοδοξεί «με γνώση και με τρόπο» να γεννήσει μια ελπίδα μεγάλου βεληνεκούς.

Ήδη προετοιμάζουμε τις επόμενες μέρες την πρώτη διαδραστική διαδικτυακή ομιλία της Μυρτώς Αλούμπη, από μια σειρά που θα αναφέρεται στην κλασική Αθήνα. Το θέμα αυτής της πρώτης διάλεξης: «Απόπειρες ανατροπής της δημοκρατίας: από το παράδειγμα της αρχαίας Αθήνας στη δίκη της Χρυσής Αυγής».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos