Στήριξη Θραψανιώτη στις αντιδράσεις των κατοίκων του Παλαικάστρου
από τη συνάντηση

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Λασιθίου και της Ο.Μ. Σητείας επισκέφτηκαν το Παλαίκαστρο Σητείας την Παρασκευή 11/2/2022 μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Νίκου Χατζηδάκη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γιωργος Αϊλαμάκης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Καρνιαδάκης και Σπανουδάκη Μαρία.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτης (ΕΠΜ) για την κηρυγμένη ζώνη Natura 2000 της περιοχής, και τα προβλήματα που δημιουργεί στο Παλαίκαστρο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παλαικάστρου τόνισε ότι σκοπός των ζωνών Natura είναι να προστατεύει το περιβάλλον, την χλωρίδα και την πανίδα σε συνδυασμό με τις ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητες στις περιοχές αυτές. Η συγκεκριμένη μελέτη ουσιαστικά απαγορεύει κάθε δραστηριότητα και οδηγεί στην ερήμωση της και όπως δήλωσαν οι μελετητές η ΕΜΠ, έγινε επί χάρτου χωρίς να μπουν στον κόπο να επισκεφθούν την περιοχή, να δουν από κοντά την κατάσταση και να ακούσουν την γνώμη των κατοίκων. Αντίθετα επιτρέπουν δραστηριότητες εξαιρετικά βλαπτικές για το περιβάλλον, αλλά εξαιρετικά κερδοφόρες για μεγάλα συμφέροντα (ανεμογεννήτριες, ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.).

Επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει καθεστώς προστασίας για τις περιοχές Natura στη ζώνη του Παλαικάστρου. Το υπό διαβούλευση σχέδιο έρχεται ολοκληρωτικά σε πλήρη αντίθεση με τα νομοθετημένα και ισχύοντα ΣΧΟΟΑΠ Ιτάνου και Λεύκης. Τα ανωτέρω ΣΧΟΟΑΠ και το ΕΣΧΑΣΕ « ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ » που περιλαμβάνουν τις περιοχές NATURA του Πάρκου Σητείας, εμπεριέχουν αυστηρότατες δεσμεύσεις προστασίας και όρους δόμησης. Ως εκ τούτου κρίνεται απολύτως επαρκής η προστασία τους και δεν απαιτείται καμία άλλη πρόσθετη ενέργεια – δέσμευση της περιοχής.

Τόνισε ότι η ΕΠΜ βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας και ότι θα αγωνιστούν για να μην περάσει και να ακυρωθεί η προτεινόμενη μελέτη.

Αντίστοιχες ήταν και οι τοποθετήσεις και των Δημοτικών Συμβούλων, τονίζοντας την αντίθεση των κατοίκων στις απαγορεύσεις της ΕΠΜ ενώ ο κ. Καρνιαδάκης ευχαρίστησε τον Βουλευτή για την άμεση αντίδραση, με την κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή του Ψηφίσματος του ΔΣ.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι το ξεχωριστό περιβάλλον της Σητείας και ιδιαίτερα του Παλαικάστρου είναι ο μεγαλύτερος πλούτος και η προστασία του εξαρτάται από τη συμβολή και τη συνεργασία των κατοίκων, πράγμα που έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Με τις τωρινές απαγορεύσεις απαξιώνονται οι περιουσίες των πολιτών για να ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί στους επιτήδειους. Τόνισε πως είναι απαράδεκτο να εκπονείται η Ειδική Μελέτη χωρίς να υπάρξει συστηματική διαβούλευση με τους κατοίκους και θα ζητήσει να αποσυρθεί. Έκανε εκτενή αναφορά στην αντιπεριβαλλοντική πολιτική της Κυβέρνησης που διέλυσε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που δημιούργησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τ.Α., των Επιμελητηρίων και ειδικοί επιστήμονες. Όλες οι αρμοδιότητες συγκεντρώθηκαν σε ένα οργανισμό του Υπουργείου και όλες οι ρυθμίσεις γίνονται χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Βλέποντας τις απαγορεύσεις της συγκεκριμένης ΕΠΜ, διαπιστώνει κανείς ότι προωθεί συγκεκριμένες δραστηριότητες σε βάρος των κατοίκων.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε ότι η πρέπει να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση των κατοίκων και εξέφρασε την υποστήριξή του στον αγώνα τους και δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συμβάλλει με όποιο τρόπο του ζητηθεί.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα της πανδημίας και της ακρίβειας, ιδίως του ρεύματος, που οδηγεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε απόγνωση.

Ο Βουλευτής παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, τη μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα στο μικρότερο επιτρεπτό ποσοστό της Ε. Ε., την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο στους αγρότες και την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 €.

από το γραφείο τύπου του βουλευτή

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos