Στήριξη Θραψανιώτη στους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων
Από τη συνάντηση

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης, αντιπροσωπεία της Ν.Ε. του κόμματος και μέλη της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Σητείας επισκέφθηκαν την Πέμπτη 22/4/2021 στις 19.00, το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Σητείας, που είναι υπό κατάληψη, λόγω της κατάργησης των ειδικών θέσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ των αποφοίτων των εσπερινών Λυκείων. Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου με εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Ο Πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου και οι μαθητές του σχολείου ανέπτυξαν αναλυτικά στον Βουλευτή και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Εσπερινών ΓΕΛ μετά την ψήφιση του Ν/Σ της κ. Κεραμέως για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια με την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την τηλεκπαίδευση και τα προβλήματα που υπάρχουν με το άνοιγμα των σχολείων με ελλειπή μέτρα προστασίας.

Ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Βασαρμίδης, τόνισε ότι με την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής καταργείται το επιπλέον ποσοστό του 1% των αποφοίτων των Εσπερινών Λυκείων που ίσχυε για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι εργαζόμενοι και ενήλικες μαθητές από την συνέχιση των σπουδών τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ότι ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο αυτούς αλλά και τους μαθητές που πρόκειται να φοιτήσουν στο Εσπερινό Λύκειο.

Τόνισε ότι οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων είναι μια ειδική κατηγορία εργαζόμενων μαθητών που με μεγάλες οικογενειακές και οικονομικές δυσκολίες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο τους τοποθετεί στο περιθώριο και τους τιμωρεί, αντί να τους επιβραβεύει. Επίσης ανέφερε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Σητείας στην τηλεκπαίδευση λόγω του ανεπαρκούς τεχνολογικού εξοπλισμού και των δύσκολων συνθηκών που επικρατούσαν στα σπίτια τους, όπου υπήρχαν παιδιά και ενήλικες στην οικογένεια που χρησιμοποιούσαν τα ίδια μέσα λόγω τηλεργασίας ή τηλεκπαίδευσης. Εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς την μείωση των μαθητών στις τάξεις με μόνο όπλο το self test, που είναι αμφιβόλου διαγνωστικής ικανότητας.

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε, ότι η φοίτηση στα εσπερινά λύκεια έρχεται να συμπληρώσει και  καλύψει πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπους εργαζόμενους, οικογενειάρχες, με πολλές υποχρεώσεις στην ζωή τους.  Αντικειμενικά χρειάζονται στήριξη, αξίζουν σεβασμό και όχι αδιαφορία και απαξίωση. Τόνισε επίσης  ότι καμία άλλη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση δεν διανοήθηκε να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια στην μέση της σχολικής χρονιάς, και ιδιαίτερα τώρα λόγω πανδημίας,  αιφνιδιάζοντας τους μαθητές, με  τα κλειστά σχολεία, την προβληματική εξ αποστάσεως διδασκαλία με μεγάλα μαθησιακά και ψυχολογικά προβλήματα στους υποψήφιους, χωρίς  καμία δυνατότητα προσαρμογής.

Αναφέρθηκε  στο  μεγάλο πρόβλημα της “αναστολής” λειτουργίας των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στο νομό μας και στον κίνδυνο  που καραδοκεί για τα υπάρχοντα τμήματα  με την ΕΒΕ, καθώς και  στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ  για την παιδεία, την υγεία την ασφάλιση, τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών και των παραγωγών από την πανδημία. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Ν/Σ για τα εργασιακά  που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης.

Τόνισε επίσης ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση θα καταργήσει όλα τα αντιδραστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ,  δήλωσαν την  αμέριστη στήριξη στους μαθητές  των εσπερινών λυκείων,   ζήτησαν  για να μην ισχύσει τουλάχιστον φέτος η κατάργηση του 1% που εξανεμίζει τα όνειρα τους  για μια δεύτερη ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΑΕΙ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos