Στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική Καστρίου φέτος η Εορτή του Συνδέσμου Κληρικών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
από τη τελετή

Σε ένα αρχαιότατο λατρευτικό μνημείο που εκφράζει την συνέχεια της αποστολοπαραδότου ιερωσύνης που μεταλαμπάδευσαν στη νήσο Κρήτη ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και έπειτα ο συνέκδημός του Απόστολος Τίτος, πρώτος Επίσκοπος της νήσου, εορτάσθηκε φέτος η μνήμη των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων Επισκόπων Ιωακείμ Πέτρας και Ιωακείμ Χερρονήσου, Προστατών του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Καστρίου, στον Λιμένα Χερσονήσου, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή περιεστώτα λαό: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη για τον τόπο μας, για τον ιερό Κλήρο της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεώς, που εορτάζει τη μνήμη των Προστατών Αγίων του, των Νεομαρτύρων Επισκόπων Ιωακείμ Πέτρας και Ιωακείμ Χερρονήσου.

Αξιωθήκαμε να τελέσουμε την Πανήγυρη αυτή σε αυτό τον ιστορικό χώρο, σε έναν τόπο ο οποίος αγιάσθηκε από την παρουσία μεγάλων Αγίων. Αν είχαμε την δυνατότητα να δούμε με τα μάτια των Αγίων, θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε και να αισθανθούμε επακριβώς τι συμβαίνει σε αυτό τον ιερό τόπο που σήμερα πατάμε τα πόδια μας.

Η συγκίνηση όλων μας για την σημερινή λατρευτική Ιερά μας Σύναξη είναι μεγάλη και ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Ηρακλείου και την Προϊσταμένη αυτής, την αγαπητή κα Βασιλική Συθιακάκη, η οποία με πολλή χαρά μας έδωσε την άδεια να βρισκόμαστε μετά από πολλούς αιώνες, στον αγιασμένο αυτό χώρο που επιμαρτυρεί την Πίστη των προγόνων μας.

Επιλέξαμε σήμερα που οι Κληρικοί μας εορτάζουν, να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία στον ιερό αυτό τόπο, για να συναισθανθούν οι Ιερείς μας ποιες είναι οι ρίζες τους. Οι ρίζες μας βρίσκονται εδώ, βρίσκονται στον Απόστολο Τίτο διά του οποίου δημιουργείται η αποστολική αλυσίδα και η αποστολική διαδοχή που συνεχίζεται με τους Επισκόπους των πρώτων χριστιανικών αιώνων, οι οποίοι έχοντας ως έδρες αυτές τις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές, αγίασαν με τη ζωή και την διδασκαλία τους. Σε αυτούς τους Επισκόπους συγκαταλέγονται ο Ανδήριος και οι δύο Σισίνιοι, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε τρεις Οικουμενικές Συνόδους και μαρτύρησαν την αλήθεια της Πίστεώς μας».

Στο πέρας της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε: «Τα πρότυπά μας είναι οι Άγιοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας, οι παλαιότεροι αλλά και οι νεότεροι ιερομάρτυρες που με το αίμα τους πότισαν την Εκκλησία της Κρήτης. Θα πρέπει λοιπόν όλοι εμείς να αντιληφθούμε ότι για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο υψηλό λειτούργημα και διακόνημά μας, χρειάζεται να ακολουθήσουμε τα βήματά των, να έχουμε ακριβώς την Πίστη και το βίωμά των, την διαρκή σχέση και ενότητα που πρεσβεύουν μέσα στην Εκκλησία. Μόνο έτσι, αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, θα μπορέσουμε να επιτελέσουμε την αποστολή μας και να διδάξουμε με τη ζωή και το βίωμά μας το Ευαγγέλιο του Χριστού».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κα Βασιλική Συθιακάκη ανέλαβε την ξενάγηση των παρευρισκομένων στο σπουδαίο μνημείο που ανηγέρθη στα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ. και αποτελούσε την έδρα της αρχαίας Επισκοπής Χερρονήσου.

Παρέστησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ιωάννης Σέγκος και η Λιμενάρχης Χερσονήσου κα Αθανασία Περισυνάκη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos