Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
από τη συνάντηση

Ο  Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης συναντήθηκε την Τρίτη 19/1/2021 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Λακώνια  με τον Πρόεδρο του  Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας,  κ. Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο διδάσκων του Τμήματος, Οικονομολόγος κ. Γιώργος Αρακαδάκης και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Γιώργος Καλλιντέρης.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι συνέπειες του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Από την αναλυτική παρουσίαση του Προέδρου του Τμήματος προέκυψε ότι με την εφαρμογή του συστήματος του “μέσου όρου” θα προκύψει άμεσα μείωση των εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές της τάξεως των 20.000 μαθητών τουλάχιστον. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια πολλά περιφερειακά τμήματα να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Πολλά περιφερειακά τμήματα έχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής, παρά την ποιότητα της διδασκαλίας και έρευνας που πραγματοποιούν, γιατί δεν επιλέγονται για οικονομικούς λόγους των φοιτητών. Η απουσία φοιτητικής μέριμνας στη χώρα κατευθύνει τις επιλογές στις περιοχές που είναι κοντά στον τόπο κατοικίας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη έλλειψη διδακτικού προσωπικού (η Ελλάδα έχει την χειρότερη αναλογία στην Ευρώπη) και η απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης προσλήψεων, πράγμα που δυσχεραίνει την σωστή εκπαίδευση των φοιτητών. Αντίθετα προβλέπεται η πρόσληψη 1.000!!!  ανεκπαίδευτων αστυνομικών, προφανώς για να βελτιώσουν τον δείκτη αστυνομικών ανά κάτοικο, όπου είμαστε μακράν οι πρωταθλητές Ευρώπης.

Συζητήθηκε αναλυτικά το νέο σύστημα εισαγωγής που θέλει να καθιερώσει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας και οι στρεβλώσεις που αυτό θα προκαλέσει στην πρόσβαση των νέων στην εκπαίδευση.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην λεγόμενη “αναστολή” λειτουργίας των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι, και στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν στην αναπτυξιακή προοπτική του νομού. Επισημάνθηκε ότι η διαδικασία έχει παγώσει και η Επιτροπή που θα τα αξιολογούσε “άμεσα” δεν έχει δώσει απαντήσεις σχεδόν ένα χρόνο.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης επεσήμανε ότι στόχος του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των κολεγίων σε βάρος των δημόσιων Πανεπιστημίων. Τόνισε την ανάγκη να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία τόσο για τα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Τμήματος της πόλης όσο και για τις συνέπειες που θα έχει το νέο σύστημα εισαγωγής στην πρόσβαση των νέων στη μόρφωση. Η αναστάτωση που θα προκαλέσει στους σχεδιασμούς των υποψήφιων της φετινής χρονιάς, που βλέπουν τους κόπους τους να τινάζονται στον αέρα με τις εμμονικές επιλογές της κυβέρνησης. Τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία των νέων Τμημάτων του Λασιθίου (Φυσικής Αγωγής στον Άγιο Νικόλαο και Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα) ώστε να πάψει η απαράδεκτη εξαίρεση του Λασιθίου από την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να τα λειτουργήσει.

από το γραφείο τύπου του βουλευτή

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos