Συνάντηση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λασιθίου με τον Σύλλογο Εστίασης Αγίου Νικολάου
ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου με τα μέλη του συλλόγου

Συνάντηση μελών της Διοίκησης του Επιμελητήριο Λασιθίου και του συλλόγου εστίασης Δήμου Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λασιθίου. Ένα από τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η δυσκολία εύρεσης προσωπικού η οποία παρατηρήθηκε το 2021 και καθώς φαίνεται θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και για την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χαριτάκης υπενθύμισε το διαρκές αίτημα όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, για ένα διαφορετικό μοντέλο στο χώρο της εργασίας, με βασική προτεραιότητα την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Συμφωνήθηκε να προωθηθεί μέσω σχετικής επιστολής προς το Υπουργείο Ανάπτυξης η κοινή θέση του επιμελητηρίου και του συλλόγου για το θέμα αυτό, στη λογική της διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας αλλά και ως κίνητρο για νέες προσλήψεις.

Επιπροσθέτως μετά από πρόταση του συλλόγου συμφωνήθηκε, να υπάρξει πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Λασιθίου και Δωδεκανήσου, αποστολής υπομνήματος προς το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο να προτείνεται η δυνατότητα, στις δύο ανώτερες τουριστικές σχολές του Αγίου Νικολάου και της Ρόδου, να χρησιμοποιούν τις επιχειρήσεις εστίασης ως διαθέσιμες επιχειρήσεις πρακτικής εκπαίδευσης για τους σπουδαστές των δύο αυτών σχολών.

Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί το διαθέσιμο προσωπικό, ειδικά για τις περιόδους της υψηλής τουριστικής κίνησης στις αντίστοιχες περιοχές. Επίσης, υπήρξε συμφωνία να προταθεί από τον σύλλογο εστίασης και να χρηματοδοτηθεί από το Επιμελητήριο Λασιθίου, ειδική προωθητική καμπάνια προβολής και προώθησης των επιχειρήσεων εστίασης της πόλης του Αγίου Νικολάου, με αφορμή την εορταστική περίοδο του Πάσχα σε συνεργασία με τα ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν εντός της πόλης. Στόχος της καμπάνιας θα είναι να τονωθεί η τοπική οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα συζήτησης ήταν και η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων για το οποίο το Επιμελητήριο έχει ήδη αποστείλει σχετικό υπόμνημα προς το αρμόδιο υπουργείο.

Ο σύλλογος ενημερώθηκε για το πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων που θα διοργανώσει εντός του έτους το Επιμελητήριο Λασιθίου και του ζητήθηκε να συνδράμει με την παρακολούθηση των σεμιναρίων από το προσωπικό των μελών του.

Κοινή διαπίστωση από όλους τους συμμετέχοντες στην συνάντηση ήταν, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ολοκληρωμένη τουριστική προβολή της γαστρονομικής και τουριστικής φυσιογνωμίας του δήμου του Αγίου Νικολάου, αποτελεί η διεξαγωγή μιας εμπεριστατωμένης μελέτης, η οποία και θα προσδιορίσει τις στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από όλους του εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής.  Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να γίνει από τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου και της ΑΣΤΕΚ. Έγινε εκτενής συζήτηση για διάφορα θέματα όπως η ανάπτυξη της Κρουαζιέρας, η ισότιμη αντιμετώπιση με τα περιφερειακά εστιατόρια, η σήμανση πάρκινγκ, η πληρωμή των τελών ως απαραίτητη προϋπόθεση για χορήγηση άδειας καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τέλος συμφωνήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου να κλειστεί τις επόμενες μέρες ραντεβού με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου για θέματα που αφορούν την νυχτερινή διασκέδαση.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κύριος Θωμάς Χαριτάκης, τα μέλη της διοίκησης κύριοι Γεωργ. Ψυλλάκης και Μιχ. Πλακογιαννάκης, ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Κωστής Ζαχαριάς και τα μέλη του κύριοι Μαν. Γιαμπιτζάκης, Γεωργ. Μαρκάκης και Μαν.Παπαδούλης.

από το Επιμελητήριο Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos