συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με τη Διοίκηση της ΥΠΕ

Την Πέμπτη 13/10/22 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με τη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με το διοικητή κ. Ν. Παπαβασιλείου και με τον υποδιοικητή κ. Αγαπίου, στο Ηράκλειο μετά από αίτημα του ΔΣ του συλλόγου.

Το πρώτο θέμα που θέσαμε ως ΔΣ του συλλόγου  στη συνάντηση ήταν η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με επικουρικό προσωπικό και ζητήθηκε να γίνει γνωστό πόσοι επικουρικοί εργαζόμενοι θα προσληφθούν στο επόμενο διάστημα στο ΓΝΑΝ σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό της ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας. Η διοίκηση της ΥΠΕ απάντησε ότι στο επόμενο διάστημα θα προσληφθούν 20 επικουρικοί στα Νοσοκομεία του νησιού εκ των οποίων δύο στο νοσοκομείο Νεάπολης (ένας δε πληροφορικής και ένας ΔΕ γενικών καθηκόντων), ένας στο νοσοκομείο Σητείας, ένας στο νοσοκομείο Ιεράπετρας, όμως για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη κανενός επικουρικού εργαζόμενου γιατί δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο αίτημα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Απαντήσαμε ότι υπάρχει πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου που ζητά την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, κάτι που επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του διοικητή της ΥΠΕ με το διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. Τονίσαμε στο διοικητή της ΔΥΠΕ ότι το μηδέν για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν και ότι αυτή η κατανομή αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους.

Το επόμενο θέμα που θέσαμε ήταν η κατανομή των θέσεων για τις μόνιμες προσλήψεις που έχουν έχουν προκηρυχθεί και θα προκηρυχθούν, με στόχο τη μονιμοποίηση ενός (μικρού) ποσοστού των επικουρικών που έχουν προσληφθεί, μέσω της ειδικής μοριοδότησης. Αναφέραμε ότι τόσο το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, όσο και τα Νοσοκομεία του ν. Λασιθίου αδικηθήκαμε από την κατανομή των θέσεων της προκήρυξης για τους 3720 νοσηλευτές ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, αφού το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου πήρε 17 θέσεις (ενώ έχει 70 επικουρικούς στις θέσεις αυτές), τα υπόλοιπα νοσοκομεία του νομού πήραν 7 θέσεις, ενώ το Νοσοκομείο Ρεθύμνου πήρε 43 θέσεις, με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με το νομό Λασιθίου. Ζητήσαμε να μάθουμε αν έχει γίνει κατανομή για τις 900 μόνιμες θέσεις πλην νοσηλευτικού προσωπικού που θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του έτους και η διοίκηση της ΥΠΕ μας απάντησε ότι δεν έχει γίνει κατανομή,  Ζητήσαμε στην κατανομή να μην αδικηθεί ξανά το ΓΝΑΝ και να ληφθεί υπόψη ότι εργάζονται 50 επικουρικοί στις ειδικότητες των θέσεων που θα προκηρυχθούν.

Θέσαμε επίσης το ζήτημα των αναστολών εργασίας, ζητήσαμε να μάθουμε αν υπάρχει κάποια νέα πληροφορία σχετικά με το ενδεχόμενο άρσης των αναστολών εργασίας και υποστηρίξαμε ότι οι αναστολές ήταν εγκληματικές εις βάρος των συναδέλφων και εις βάρος των ασθενών. Η διοίκησης της 7ης ΥΠΕ μας απάντηεη ότι δεν γνωρίζει κάτι νεότερο για το θέμα. 

Ζητήσαμε επίσης, σε περίπτωση που αρθούν οι αναστολές εργασίας , να μην απολυθούν οι τριμηνίτες επικουρικοί που ήρθαν προς αναπλήρωση των αναστολών, αφού καλύπτουν τα κενά των απολυμένων  συμβασιούχων εργαζομένων που ήταν σε αναστολή και δεν παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους. Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχουν απολυθεί 9 συμβασιούχοι που ήταν σε αναστολή, και εργάζονται 8 τριμηνίτες επικουρικοί προς αναπλήρωση με παράταση των συμβάσεων έως τέλος του χρόνου. Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ μας απάντησε ότι εφόσον αρθούν οι αναστολές εργασίας και τεθεί ζήτημα απόλυσης των τριμηνιτών, θα συζητηθεί ξανά το θέμα.

Ζητήσαμε να μάθουμε αν υπάρχει κάποιο νεότερο για τα θέματα της τροποποίησης του καθηκοντολογίου και της οικονομικής και εκπαιδευτικής αναβάθμισης των συναδέλφων ΔΕ και ενημερώσαμε ότι στο Νοσοκομείο μας εφαρμόζεται αναγκαστικά  ένα παράνομο “εντέλλεσθε” προς τους συναδέλφους νοσηλευτές ΔΕ να μην εφαρμόζουν την Υπουργική Απόφαση και να κάνουν νοσηλευτικές πράξεις που δεν περιλαμβάνονται σε αυτά. Η εφαρμογή του παράνομου “εντέλλεσθε” μπορεί να είναι αιώνια; Δεν πήραμε σαφή απάντηση σε καμία από τις ερωτήσεις που θέσαμε για το θέμα.

Αναφερθήκαμε στην προβληματική λειτουργία του ΤΕΠ του Νοσοκομείου που δεν μπορεί να σταθεί ως αυτόνομο τμήμα και επισημάναμε τα λάθη της διοίκησης του νοσοκομείο στο θέμα αυτό. Η απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επίσκεψη της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ στο Νοσοκομείο και θα γίνει ειδική συνάντηση με το θέμα της λειτουργίας του ΤΕΠ.Ακόμη αναφερθήκαμε στο ζήτημα που υπάρχει με τη συμπεριφορά εξωνοσοκομειακού μέλους του ΔΣ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πλευρά μας στο θέμα των συναδέλφων συμβασιούχων ΣΟΧ σε καθαριότητα, εστίαση και φύλαξη και επισημάναμε ότι εκτός από τη μονιμοποίηση με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου,  αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί από την κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να προκηρύσσουν διαγωνισμούς ΣΟΧ. Δεν πήραμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση στο θέμα αυτό.

Αναφερθήκαμε επίσης σε τρία σημαντικά έργα για το νοσοκομείο, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, τη μελέτη στατικότητας της παλαιάς πτέρυγας και τη μελέτη για τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής που έχουν “παγώσει”. Η διοίκηση της ΥΠΕ έδειξε ενδιαφέρον και ζήτησε περισσότερα στοιχεία για να μπορέσει να τα προωθήσει. 

Τονίσαμε επίσης ότι ως ΔΣ δεν είμαστε αντίθετοι στην προοπτική επέκτασης του υπάρχοντος κτιρίου του Νοσοκομείου, όμως ενώ έχουμε ζητήσει από τον Ιούλιο  να δούμε τη σχετική πρόταση του διοικητή, δεν μας έχει δοθεί.

Θέσαμε επίσης το ζήτημα της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και αναφέραμε ότι σχετική πρόταση έχει κατατεθεί από το ΔΣ του Νοσοκομείου από το 2020 χωρίς να έχει προχωρήσει καθόλου. Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ μας απάντησε ότι δεν θα προχωρήσουν προς το παρόν τροποποιήσεις γιατί από το νέο έτος η κυβέρνηση θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο κατάρτισης των οργανισμών. Απαντήσαμε ότι αυτό το ακούμε από το 2017 από τον πρώην υπουργό κ. Ξανθό και από το 2020 από τον πρώην αν.  Υπουργό κ. Κοντοζαμάνη χωρίς να ‘έχει γίνει κάτι σχετικό.

Επισημάναμε επίσης τα προβλήματα λειτουργίας στο Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο των διασυνδεόμενων νοσοκομείων νομού Λασιθίου, που ενδεχομένως να ενταθούν το επόμενο διάστημα γιατί δεν έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες αντικατάστασης τακτικού μέλους που συνταξιοδοτήθηκε και ζητήσαμε την παρέμβαση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και να μην μείνουμε χωρίς ΚΥΣ από τέλη Οκτωβρίου ως τον Ιανουάριο. Μας δόθηκε η υπόσχεση ότι θα υπάρξει σχετική βοήθεια.

Έγινε αναφορά στο ζήτημα των μετακινήσεων εργαζομένων (μόνιμων και επικουρικών ) από το ΓΝΑΝ προς νοσοκομεία του Ηρακλείου και του ν. Ρεθύμνου, ζητήσαμε να μην επαναλαμβάνονται τέτοιες πρακτικές γιατί αποδυναμώνεται συνεχώς το ΓΝΑΝ και ζητήσαμε να εγκριθούν αντίστοιχα αιτήματα μετακινήσεων προς το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.

Κάναμε αναφορά στο αίτημα μας για πρόσληψη ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας από το Νοσοκομείο, όπως προβλέπει η νομοθεσία και ρωτήσαμε επίσης αν η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ γνωρίζει κάτι σχετικά με τις παρατάσεις των συμβασιούχων ΟΑΕΔ. Μας δόθηκε η απάντηση ότι το θέμα το χειρίζεται η ηγεσία του Υπ. Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το Υπ. Εργασίας.

Αναφερθήκαμε ακόμη στις ελλείψεις στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και επισημάναμε ότι με πρόσφατη εγκύκλιο της αρμόδιας υφυπουργού τα νοσοκομεία πρέπει να επιστρέψουν στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας το προσωπικό που είχαν μετακινήσει για την πανδημία και τον εμβολιασμό, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.

 Σε ακόμη μια συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες   προσπαθήσαμε να θέσουμε τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και το Νοσοκομείο και να ζητήσουμε λύσεις. Δυστυχώς  οι απαντήσεις που λάβαμε δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και την προσπάθεια μας με τα όπλα των εργαζομένων.

Συμμετέχουμε την Πέμπτη 20/10/2022 στην Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργία και καλούμε σε συγκέντρωση στις 10.30 στην είσοδο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Εκ του ΔΣ      

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos