Συνεδρίασε το  Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με φυσική παρουσία των μελών του
Αρναουτάκης, Μπαριτάκης

Διά ζώσης και με την φυσική παρουσία των μελών  του υπό τη Προεδρία του Παύλου Μπαριτάκη συνεδρίασε σήμερα  Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου  2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κρήτης (σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τα άρθρα 14 και 15 της ΚΥΑ 32009/23-05-2020 και την Δ1α/ΓΠ. οικ. 52666/27-08-2021 (ΦΕΚ Β’ 3958/29-08-2021). 

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως όλα τα αθλητικά έργα τόσο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων όσο και τα υπόλοιπα  σε επίπεδο Κρήτης θα χρηματοδοτηθούν εφόσον διαθέτουν τις απαιτούμενες  μελέτες, ενώ για άλλη μια φορά κάλεσε τους φορείς της Κρήτης να προετοιμάσουν τις μελέτες  που απαιτούνται, προκειμένου να μπορέσουν να απορροφήσουν τις πιστώσεις  από ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης. 

Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου

Σύμφωνα με τη  συζήτηση της ημερήσιας διάταξης αποφασίστηκαν σημαντικά θέματα και συγκεκριμένα:

1. Εγκρίθηκε η  κυκλοφοριακή  ρύθμιση  (εργοταξιακή σήμανση) για την τοποθέτηση του διαχωριστικού στηθαίου και τις λοιπές εργασίες στον άξονα της αρτηρίας, στο έργο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΚΟΥΝΑΒΩΝ», με  ανάδοχο την  «ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.», σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/νσηςΤεχνικών Έργων ΠΚ. 

2. Εγκρίθηκε  η κυκλοφοριακή  ρύθμισης (εργοταξιακή σήμανση) για αποκλεισμό της Επ. οδού Ηρακλείου – Βιάννου από τον κόμβο Αγίου Σώζοντα (ΧΘ 13+000) έως κόμβο Πεζών (ΧΘ 20+100) για την κατασκευή εργασιών ασφαλτόστρωσης στο έργο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΚΟΥΝΑΒΩΝ», με  ανάδοχο την   «ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.», σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΚ.

O Ψηφιακός ιστορικός Πλοηγός της νεότερης ιστορίας της Κρήτης  (1821 – 1913) στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση  «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». 

Με ένα ουσιαστικό και διαρκές έργο ανάδειξης της ιστορίας και του Πολιτισμού της Κρήτης τιμά η Περιφέρεια Κρήτης την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για την δημιουργία ενός μεγάλου ψηφιακού προγράμματος το οποίο διαθέτοντας πολλαπλές εφαρμογές θα επιτρέπει το ψηφιακό ταξίδι στην σύγχρονη ιστορία της Κρήτης, από τα χρόνια της πρώτης πανελλήνιας Επανάστασης του 1821, έως και την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913).

Στην εν λόγω ψηφιακή περιήγηση θα αναδεικνύονται τα γεγονότα των ετών 1821 – 1913, τα οποία περικλείουν τις διαδοχικές κρητικές επαναστάσεις και τους αγώνες που απαιτήθηκαν για την ελευθερία της Κρήτης. Η παρουσίαση θα γίνεται με κατανοητά και μεστά κείμενα και πλούσια τεκμηρίωση και εικονογράφηση, προκειμένου η νεότερη ιστορία της Κρήτης να γίνεται προσιτή στο ευρύ κοινό.

Η πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για την υλοποίηση του Ψηφιακού ιστορικού  Πλοηγού έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον Άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», με τίτλο: «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021». 

Στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίθηκε η αποδοχή  των  όρων για τη λήψη επενδυτικού τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Κρήτης με τίτλο «Ψηφιακός ιστορικός Πλοηγός της νεότερης ιστορίας της Κρήτης (1821 – 1913)», και για την Εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη Κρήτης για τις έννομες ενέργειες, σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/νσης Πολιτισμού & Αθλητισμού Π.Κ.

Η εν λόγω ιστορική περιήγηση, όπως εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, θα περιλαμβάνει πολλαπλούς ψηφιακούς σταθμούς οι οποίοι θα εικονίζονται μέσω Ψηφιακού Χάρτη της Κρήτης στον οποίο θα τοποθετηθούν σημεία ενδιαφέροντος που θα συνδέονται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα.Διαδραστικού εικονικού χρονολογίου με χρονολογικούς σταθμούς, όπου τεχνολογίες αιχμής (επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα) και πολλαπλά ψηφιακά κανάλια θα επεκτείνουν την περιήγηση  ώστε η εμπειρία του χρήστη να είναι μοναδική.  

Η περιήγηση του χρήστη  στο ψηφιακό ταξίδι του προγράμματος θα γίνεται με πολλαπλές επιλογές:

Α) Μέσω δικτυακού τόπου στο διαδίκτυο, με ενεργά στο χάρτη της Κρήτης τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και παροχή της σχετικής πληροφορίας- διαδραστικό χρονολόγιο για πολυμεσική πληροφορία.

Β) Μέσω εφαρμογής για κινητές συσκευές, οι οποίες με το σχετικό λογισμικό θα λαμβάνουν μέσω gps επιλεγμένο ανά περιοχή ψηφιακό περιεχόμενο.

Γ) Μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας, με την οποία ο χρήστης από οπουδήποτε θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης του ψηφιακού χάρτη και του διαδραστικού χρονολογίου.

Δ) Μέσω εφαρμογής για οθόνες αφής που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος. 

Στ. Αρναουτάκης: Ψηφιακός πλοηγός για την ανάδειξη της ιστορίας των κρητικών επαναστάσεων που οδήγησαν σταδιακά στην ελευθερία της Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έγκριση χρηματοδότησης της εν λόγω πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης. 

«Πρόκειται αναμφίβολα,» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, «για ένα σημαντικό πρόγραμμα με το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της νεότερης ιστορίας της Κρήτης. Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έδωσε την ευκαιρία για την διοργάνωση εκ μέρους μας  πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων που απέδωσαν την δέουσα τιμή στην σημαντική αυτή για το Ελληνικό Έθνος επέτειο. Με την υλοποίηση του ψηφιακού Πλοηγού της σύγχρονης κρητικής ιστορίας συμβάλλουμε επιπλέον -και τώρα με τρόπο διαρκή και διαχρονικό- στην ανάδειξη της ιστορίας των κρητικών επαναστάσεων που οδήγησαν σταδιακά στην ελευθερία της Κρήτης.

Το χρονικό διάστημα που αναδεικνύεται ιστορικά (1821-1913) είναι άλλωστε ο χρόνος που απαιτήθηκε, προκειμένου οι κάτοικοι της Κρήτης ύστερα από πολύχρονους και πολυαίματους αγώνες  για ελευθερία, να απολαύσουν επιτέλους το αποτέλεσμα των θυσιών τους».

από τη περιφέρεια Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos