σχετικά με ζητήματα μετακινήσεων και μετατάξεων νοσηλευτικού προσωπικού

Το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη και προς τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Ε. Μπορμπουδάκη σχετικά με ζητήματα μετακινήσεων και μετατάξεων νοσηλευτικού προσωπικού. Στο έγγραφο αναφέρονται τα παρακάτω:

 Όπως γνωρίζετε, τα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου αντιμετωπίζουν  οξύ πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου είναι 59% από τα μικρότερα στη χώρα, 

Για την ανάγκη καλύτερης αντιμετώπισης της πανδημίας covid19, έγιναν στα Νοσοκομεία του νομού μας αρκετές προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, οι οποίες όμως έχουν κυρίως καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που δημιουργήθηκαν  λόγω της πανδημίας (τμήματα covid, εμβολιαστικά κέντρα) και δεν έχουν καλύψει τα μεγάλα κενά που υπήρχαν ήδη, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα προβλήματα υποστελέχωσης κάποιων νοσηλευτικών τμημάτων και  οι δυσκολίες στη χορήγηση των αδειών του νοσηλευτικού προσωπικού.  Γι΄ αυτό και χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση των Νοσοκομείων του νομού με νοσηλευτικό προσωπικό.

  Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο εκφράζουμε την απογοήτευση και τη διαμαρτυρία μας για την απόφαση της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ  με την οποία μετακινείται  για τρεις μήνες μόνιμη  νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένας νοσηλευτής-τρια που έχει μετακινηθεί με τρίμηνη μετακίνηση δεν έχει επιστρέψει, αφού  οι τρίμηνες μετακινήσεις λειτουργούν ως σκαλοπάτι για μόνιμες μετατάξεις. Για τη συγκεκριμένη απόφαση που στηρίχθηκε σε θετική εισήγηση του διοικητή  του ΓΝΑΝ ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστεί και αν είναι αντίθετη με όσα ορίζονται  στο άρθρο 7 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999) περί αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων σε περίπτωση συγγενικής σχέσης. Βεβαίως τίθενται και θέματα μη ισότιμης αντιμετώπισης των συναδέλφων-ισσων, αφού την ίδια στιγμή απορρίφθηκαν αντίστοιχες αιτήσεις για τρίμηνες μετακινήσεις άλλων συναδέλφων-ισσων, κάποιων με πολλά περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας και με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και λόγους υγείας..

Για να υπάρχει ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων στα ζητήματα μετακινήσεων-μετατάξεων και για να μην υπάρχει συνεχή αποδυνάμωση των υποστελεχωμένων Νοσοκομείων, ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας να   δημιουργήσει ένα διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα μετακινήσεων  και μετατάξεων νοσηλευτικού προσωπικού με μόρια συνδεδεμένο με τις προσλήψεις, έτσι ώστε να λάβει τέλος το απαράδεκτο  καθεστώς των “εξυπηρετήσεων” με τρίμηνες μετακινήσεις.

Παράλληλα σας ζητούμε να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε μονιμοποίηση των συναδέλφων-ισσων συμβασιούχων με σταδιακή μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε Αορίστου Χρόνου,

Εκ του ΔΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos