τελετή έναρξης του 7ου Διεθνή Διαγωνισμoύ Ελαιολάδου
από την έναρξη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 7ου Διεθνή Διαγωνισμoύ Ελαιολάδου, «Αthena International Olive Oil Competition», την Τετάρτη 6 Απριλίου στο ξενοδοχείο Sitia Beach.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από το Δήμο Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και την εταιρεία Vinetum και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πάνω από 550 δείγματα από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα θα αξιολογηθούν από διεθνή κριτική επιτροπή 30 δοκιμαστών, σύμφωνα με αυστηρά πρωτόκολλα που εγγυώνται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι κριτές, κατά τα 2/3 ξένοι, ήρθαν στη Σητεία από 13 διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για σημαντικές προσωπικότητες γευσιγνωσίας του ελαιολάδου, οι οποίοι εκτός από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αξιολόγησης, θα συμμετάσχουν στο πλούσιο πρόγραμμα της οργανωτικής επιτροπής που στόχο έχει την προβολή του ελαιολάδου της Σητείας μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής μας.

Στην επίσημη τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η Γενική Γραμματέας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Μανόλης Καζαμίας, ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων επ. Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης, η Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Μάρω Νικητάκη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Αρχών, του αγροτικού τομέα, φορείς και σύλλογοι της περιοχής. 

Η τελετή έναρξης περιελάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου του φωτογράφου Μανόλη Τσαντάκη με τίτλο « Οι αιωνόβιες ελιές της Κρήτης », παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων και έκθεση ελαιολάδων από παραγωγούς του Νομού Λασιθίου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Ζερβάκης καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού και υποσχέθηκε, με βάση την Κρητική φιλοξενία, μια μοναδική εορταστική εμπειρία στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Όπως τόνισε « Η φιλοξενία του διαγωνισμού έρχεται να αναδείξει περαιτέρω τη σημασία της Σητείας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, τον ταυτόσημο με την ελιά πολιτισμό της και το πλέον αναγνωρισμένο παγκοσμίως ελληνικό ελαιόλαδο, ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης ». 

Το πρόγραμμα των κριτών ξεκίνησε την Τετάρτη το πρωί με επίσκεψη στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ και ακολούθησε σεμινάριο για την ιστορία, τον πολιτισμό και τον ελαιώνα της περιοχής, με έμφαση στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Στη συνέχεια οι κριτές αναχώρησαν για τη Ζάκρο, όπου επισκέφτηκαν το ελαιουργείο της περιοχής, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα με βάση το ελαιόλαδο και τέλος ξεναγήθηκαν στο Μινωικό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου.

Την Πέμπτη το πρόγραμμα των κριτών περιλαμβάνει επίσκεψη στην Μονή Τοπλού, μοναστηριακό γεύμα στην τραπεζαρία της Μονής και επίσκεψη στο εξωτικής ομορφιάς Φοινικόδασος του Βάι.

Την Παρασκευή οι κριτές και οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ελαιώνα με αιωνόβιες ελιές στα Έξω Μουλιανά και εν συνεχεία να απολαύσουν τοπικά εδέσματα στο γραφικό ψαροχώρι Μόχλος. Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε υπεραιωνόβιο ελαιώνα στους Πεύκους, τελετή υιοθέτησης αρχαίας ελιάς από τους κριτές του διαγωνισμού και δείπνο με παραδοσιακά πιάτα βασισμένα στο ελαιόλαδο σε εστιατόριο της περιοχής. 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos