Τι συμβαίνει πραγματικά με τον ΕΦΚΑ στο νομό Λασιθίου;

Είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα υποκριτικό που εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται ενάντια στη συγχώνευση των οργανικών μονάδων του ΕΦΚΑ στο νομό Λασιθίου που το ίδιο το κόμμα τους αποφάσισε!

Και αυτό γιατί η συγχώνευση των οργανικών μονάδων του ΕΦΚΑ αποτελεί μεταμνημονιακή υποχρέωση της χώρας που νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για την συγχώνευση των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ (απόφαση 336/9-8-2017 του ΔΣ ΕΦΚΑ) στο νομό Λασιθίου, όπως και για τους υπόλοιπους νομούς της χώρας, έχει εκδοθεί στις 23/1/2019 Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 8/2019)  που δεσμεύει το Υπουργείο Εργασίας, τον ίδιο τον ΕΦΚΑ και τη Δημόσια Διοίκηση.

Ήδη πάνω από 60 τέτοιες συγχωνεύσεις έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα και αναμένονται άλλες 30 μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα μιλούν για κατάργηση του ΕΦΚΑ στην Ιεράπετρα και τη Σητεία την στιγμή που ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ προβλέπει ακριβώς το αντίθετο! Την συνέχιση της λειτουργίας του δηλαδή, μέσω τη σύστασης αποκεντρωμένων τμημάτων, αλλά και την ενίσχυση των τοπικών διευθύνσεων με στόχο, μεταξύ άλλων, την ταχύτερη απονομή συντάξεων. Με απλά λόγια, ο ΕΦΚΑ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά τους πολίτες στη Σητεία και την Ιεράπετρα χωρίς καμία έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες και χωρίς την ανάγκη μετάβασης τους στον Άγιο Νικόλαο.

Αυτό που βασικά αλλάζει είναι ότι δημιουργείται ένα  νέο ενιαίο κέντρο απονομής συντάξεων στον νομό, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, όπου εκεί θα συγκεντρώνονται όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι και θα εκδίδονται οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα απότι σήμερα. Θα καταργηθούν με αυτόν τον τρόπο περιττές αλληλογραφίες μεταξύ των γραφείων του ΕΦΚΑ- πολλές από αυτές διαρκούν μήνες- και σε ένα σημείο, θα εκδίδονται οι συντάξεις.

Είναι άξιο απορίας επομένως γιατί οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό επέλεξαν να ανακινήσουν ένα ζήτημα που στρέφεται εναντίον μιας απόφασης που είχε πάρει το κόμμα τους. Και γιατί επιμένουν να εκφράζουν αντιπολιτευτική ρητορική για ένα ζήτημα που αντί να υποβαθμίζει θα βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη, θα επιταχύνει την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων και θα εκσυγχρονίσει τον πολύπαθο ΕΦΚΑ τόσο στον νομό μας όσο και σε όλη την Ελλάδα. Αντί να ασχολούνται με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμούς ας επιλέξουν έστω και την τελευταία στιγμή να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου μας.

Δ.Ε.Ε.Π.
(ΠΡΩΗΝ ΝΟΔΕ) ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos