Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου αντίθετο στο εργατικό νομοσχέδιο

Συνεδρίασε εκτάκτως στις 14/5/21 το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου με αποκλειστικό θέμα, το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε για διαβούλευση το Υπουργείο Εργασίας,  προτάσσοντας μάλιστα το  σύνθημα «δύναμη στον εργαζόμενο»!!

Από μια πρώτη ανάγνωση είναι ξεκάθαρο ότι, τα λίγα θετικά που περιέχει δεν είναι ικανά να αποκρύψουν ότι όχι μόνο δύναμη δεν δίνει στον εργαζόμενο, αλλά προσφέρει «δώρο» στους εργοδότες όσα ο ΣΕΒ δεκαετίες τώρα ονειρεύεται και  δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν.  Ένα νομοσχέδιο «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της σκληρής εργοδοσίας».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου είναι σαφώς αντίθετο  σε αυτό το  νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο, θεσμοθετεί τις  απλήρωτες υπερωρίες (που σημαίνουν στην ουσία  μείωση μισθού),  ενισχύει την  επικράτηση των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, καταργεί το δικαίωμα της απεργίας, ξηλώνει την Κυριακάτικη αργία.   Ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν  δίνει «δύναμη στον εργαζόμενο» όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός, αλλά «παντοδυναμία στον εργοδότη»! Δυστυχώς με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα εφαρμοστούν ακόμα σκληρότερες πολιτικές και  από αυτές των   μνημονίων, οι οποίες όχι μόνο ανάπτυξη δεν έφεραν αλλά φτωχοποίηση της κοινωνίας, εκτίναξη της ανεργίας και κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου, έχοντας πλήρη γνώση του είδους και της έκτασης των εργασιακών προβλημάτων που επικρατούν και στο  Νομό μας αλλά γνωρίζοντας και τι θα επικρατήσει στους χώρους εργασίας αν ψηφιστεί αυτό  το νομοσχέδιο, ΟΜΟΦΩΝΑ  αποφάσισε  ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής, δημοκρατικής και αγωνιστικής δράσης  σε συντονισμό με την ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης, τα σωματεία του Νομού και τους εργαζόμενους. Θα  αντιπαλέψει αποφασιστικά το υπό ψήφιση νομοσχέδιο ενάντια στο ξήλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος κάθε έννοιας κοινωνικής ευθύνης, την ισοπέδωση των εργαζομένων, της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.      

από τη Διοίκηση                          

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos