Το ετήσιο μνημόσυνο του π. Νικολάου Τσαμάνδουρα

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πλάτης Οροπεδίου Λασιθίου. Στον Θείο Λόγο που κήρυξε ο σεβαστός Ποιμενάρχης για το ευσεβές εκκλησίασμα ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο που αναφέρεται στην συνάντηση του Ιησού με τον αρχιτελώνη Ζακχαίο: «Το σημερινό Ευαγγέλιο έρχεται να συνεχίσει την περιγραφή της ευαγγελικής περικοπής της προηγούμενης Κυριακής, σχετικά με την πορεία του Ιησού στην περιοχή της Ιεριχούς.

Ο Ιησούς προκαλεί το θαυμασμό και το ενδιαφέρον στους ανθρώπους όλων των ηλικιών, στους νεότερους και τους μεγαλύτερους. Βγήκε λοιπόν κόσμος πολύς στους δρόμους για να Τον προϋπαντήσει. Ένας εξ αυτών ήταν και ο αρχιτελώνης Ζακχαίος, ο οποίος είχε εντυπωσιασθεί από το θαυμαστό γεγονός της θεραπείας του τυφλού από τον Ιησού και γι’ αυτό προσπαθούσε με κάθε τρόπο να Τον συναντήσει.

Ήταν όμως μικρός στο ανάστημα και δεν μπορούσε να δει τον Χριστό, γι’ αυτό ανέβηκε πάνω σε μια συκομορέα. Τόση ήταν η επιθυμία του να Τον δει! Τόση ήταν η επιθυμία του να ανυψωθεί προς τον Θεό! Ο Χριστός του λέγει να κατεβεί από την συκομορέα διότι πρόκειται να φιλοξενηθεί στο σπίτι του. Το γεγονός όμως ότι ο Χριστός θα πήγαινε στο σπίτι ενός αμαρτωλού και μισητού ανθρώπου, προκάλεσε το γογγυσμό, ιδιαιτέρως των Φαρισαίων και των Γραμματέων. Τότε ο Χριστός τους απήντησε ότι δεν ήλθε στον κόσμο για να σώσει τους ορθοτομούντας αλλά τους αμαρτωλούς, που έχουν ανάγκη θεραπείας».

Εν συνεχεία, υπεγράμμισε το δίδαγμα της ευαγγελικής διηγήσεως: «Θα πρέπει κι εμείς, όπως ο Ζακχαίος, να έχουμε την επιθυμία να συναντηθούμε με τον Χριστό. Και για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την χαμερπή ζωή των παθών και των αμαρτιών και να προσέλθουμε εις μετάνοιαν, φροντίζοντας έτσι για τον καθαρισμό ψυχής, σώματος και διανοίας.

Πάντοτε ο Χριστός στέλνει σε όλους μας, μηδενός εξαιρουμένου, μηνύματα μετανοίας και σωτηρίας. Και το κάνει με κάθε τρόπο μέσα από τις ευλογίες, αλλά ακόμη και μέσα από τον πόνο, τις ασθένειες και τις δοκιμασίες που επιτρέπει στη ζωή μας. Ο καθένας από εμάς, εάν ψάξει στη ζωή του, θα βρει πολλά σημάδια της παρουσίας του Χριστού. Ο Χριστός βρίσκει πάντοτε αφορμές για να μαλακώσει την ψυχή και την καρδιά μας.

Τότε λοιπόν εμείς θα πρέπει να σπεύσουμε, όπως ο Ζακχαίος, στη βοήθεια που μας προσφέρει ο Χριστός. Διότι πολλές φορές, εμείς οι άνθρωποι, ενώ γνωρίζουμε τις αμαρτίες μας, τα λάθη μας και καθετί που μας απομονώνει και μας απομακρύνει από τον Θεό, τα αμελούμε. Αυτή η στάση μας καθίσταται ολέθρια για την ψυχή μας. Γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να αναζητούμε τον Χριστό και όταν Τον βρούμε θα πρέπει να πέσουμε στα πόδια Του και να καταθέσουμε όλες τις αμαρτίες και τα λάθη μας. Γι’ αυτό υπάρχει και το μυστήριο της μετανοίας, το οποίο κηρύσσει η σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Με το Ευαγγέλιο αυτό ο Χριστός μας μηνύει ότι όποια κι αν είναι η αμαρτία και η αποστασία μας, εφόσον εμείς Του το ζητήσουμε και εφόσον εμείς το θέλουμε, Εκείνος είναι πρόθυμος να μας προσφέρει το άμετρον έλεος και να μας πάρει στην αγκαλιά Του. Γι’ αυτό, παράλληλα με τη φροντίδα του σώματος, θα πρέπει να μεριμνούμε με κάθε τρόπο και για την καλλιέργεια και την καθαρότητα της ψυχής».

Προ της απολύσεως, τελέσθηκε το μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως Νικολάου Τσαμάνδουρα επί τη συμπληρώσει ενός έτους από της προς Κύριον εκδημία του.

Το ετήσιο μνημόσυνο του π. Νικολάου Τσαμάνδουρα

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε για τον αγαπητό Ιερέα της επαρχίας Οροπεδίου Λασιθίου, ο οποίος έφυγε αιφνιδίως για την Άνω Ιερουσαλήμ: «Ο π. Νικόλαος έσπευσε όπως ο Ζακχαίος να συναντηθεί με Εκείνον που αγάπησε τόσο αληθινά από την παιδική του ηλικία, γι’ αυτό και αφιερώθηκε από νωρίς στον Ιερό Κλήρο. Και επειδή αγάπησε τον Χριστό, υπέμεινε γενναίως τις πολλές δοκιμασίες, τις θλίψεις και τις ασθένειες, τις οποίες αντιμετώπισε με υπευθυνότητα αλλά και με στωικότητα. Ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ανακαινίσει και να εξωραΐσει τους ναούς της Ενορίας του, αλλά κυρίως φρόντιζε να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων με κάθε τρόπο, για να τους προσελκύσει προς τον Χριστό.

Η θλίψη μας, πραγματικά είναι μεγάλη, διότι η τοπική μας Εκκλησία έχασε τον νεότερο Κληρικό της επαρχίας Οροπεδίου Λασιθίου. Ευχόμαστε όμως και ελπίζουμε ότι, μπορεί να τον στερηθήκαμε εμείς, είμαστε βέβαιοι όμως ότι τον κέρδισε ο Ουρανός. Και όπως επιτελούσε επί της γης το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, έτσι μαζί με τους Αγίους Ιεράρχες και τους αγίους αγγέλους, εκεί στον Ουρανό, θα υμνεί και θα δοξάζει τον Τριαδικό Θεό. Ευχόμαστε εξ ύψους παρηγορία στους οικείους και τους συγγενείς του και ο Πανάγαθος Θεός και έχει αιωνία τη μνήμη του! Θα τον θυμόμαστε πάντοτε και θα μιμούμεθα το παράδειγμά του!».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos