Το νοσηλευτικό επάγγελμα θα εξελιχθεί και θα πετύχουμε τους στόχους μας ενωμένοι, ασχέτως αν η κυβερνητική πολιτική μας απαξιώνει

Η φετινή διεθνής ημέρα νοσηλευτών- τριων συνδυάζεται με την άρση των υγειονομικών μέτρων, γεγονός το οποίο προσδίδει κι ένα «απελευθερωτικό» μήνυμα στο πλαίσιο της επιστροφής στην καθημερινότητα.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους Νοσηλευτές-τριες, καθώς εξακολουθούμε να είμαστε δέσμιοι των ανεκπλήρωτων κυβερνητικών δεσμεύσεων και παραμένουμε εγκλωβισμένοι και αποδεκατισμένοι, μέσα σε ένα τοξικό και επισφαλές περιβάλλον εργασίας, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει και τις απαράδεκτες αναστολές εργασίας χωρίς μισθών χιλιάδων νοσηλευτών και υγειονομικών

Ωστόσο, εξακολουθούμε και υποστηρίζουμε την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ευσυνείδητα και με αλτρουισμό. Μπορούμε και κοιτάμε κατάματα τους ασθενείς μας, τους συναδέλφους μας, τους συνεργάτες μας και όλη την κοινωνία.

Μπορούν άραγε οι κυβερνώντες και διοικούντες να να κάνουν το ίδιο; Όταν διοικούν ή επισκέπτονται τα Νοσοκομεία, πως μπορούν να αντικρίζουν τους Νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, μη εχοντας υλοποιήσει ούτε μία κυβερνητική τους  δέσμευση;

1) Ένταξη στο ασφαλιστικό καθεστώς των Β.Α.Ε.

Παρά το ότι η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας έχει καταλήξει σε θετικό πόρισμα και το έχει παραδώσει στο Υπουργείο Εργασίας εδώ και ενάμιση χρόνο, το θέμα έχει παγώσει τελείως.

2) Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Ενώ η κυβέρνηση τον πρώτο χρόνο της πανδημίας είχε υποσχεθεί ότι όσοι δεχτούν να προσληφθούν ως συμβασιούχοι, θα παραμείνουν στο σύστημα κλαι θα μονιμοποιηθούν, αρνείται τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και επικαλείται μια “θολή” μοριοδότηση εμπειρίας για μια προκήρυξη 4000 νοσηλευτών που όλο βγαίνει από το Σεπτέμβριο του 2020 και ακόμα δεν έχει βγει!

3) Μόνιμες προσλήψεις Νοσηλευτών.

Από τον Αύγουστο του 2020 δεν έχει προκηρυχθεί ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΘΕΣΗ νοσηλευτών και νοσηλευτριών για το ΕΣΥ

4) αξιοκρατία – δικαιοσύνη στους χώρους εργασίας

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να μην προχωρά τις διαδικασίες για διεξαγωγή αξιοκρατικών κρίσεων για επιλογή προϊσταμένων, τομεαρχών και διευθυντών στα Νοσοκομεία και συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων με τοποθετήσεις κατά πλειοψηφία ημετέρων στις θέσεις ευθύνης. Επίσης δεν γίνεται από την κυβέρνηση καμιά ενέργεια για να ξεκινήσει διαδικασία αντιστοίχισης των Νοσηλευτών ΤΕ με αυτά των ΠΕ για τους απόφοιτους των τμημάτων ΤΕΙ που έγιναν Πανεπιστημιακά (όπως έχει γίνει στο παρελθόν για άλλα επαγγέλματα) και έτσι διαιωνίζεται μια μεγάλη αδικία

5) Παροχή ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες συνεχίζουν να εργάζονται σε ακραίες συνθήκες εργασιακής εξάντλησης και συνεχούς burnout με χιλιάδες οφειλόμενες ημέρες αδειών και ρεπό  και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά την επιδεινώνει συνεχίζοντας τις απαράδεκτες αναστολές εργασίας.

Το επάγγελμα του ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ θα εξελιχθεί και θα πετύχουμε τους στόχους μας ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ασχέτως αν η κυβερνητική πολιτική μας απαξιώνει. Και θα το καταφέρουμε μέσα από τον υγιή συνδικαλισμό, χωρίς μικροπολιτικές. Το οφείλουμε στην επιστήμη που υπηρετούμε, το οφείλουμε στους πολίτες, το οφείλουμε στις νέες γενιές Νοσηλευτών που ακολουθούν.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos