Φωτεινή Αραμπατζή στη Βουλή για τη νοθεία στο μέλι
η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή

«Η αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση του πλαισίου ελέγχων και στον κλάδο του μελιού  αποτελούν για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη νέα κανονικότητα στη χώρα μας», τόνισε από το Βήμα της Βουλής η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυστηροποίηση, που αναγνωρίζεται πανηγυρικά από τις οργανώσεις του κλάδου ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, με αφορμή σειρά ελέγχων του ΕΦΕΤ και την ανάκληση παρτίδων μελιού από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, με:

  • την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού να δηλώνει: «Επιτέλους ήρθε ο καιρός που υπήρξε πολιτική βούληση και λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός μετά από τις συνεχείς αιτιάσεις μας. Με αυτή την αφορμή η Εθνική Διεπαγγελματική ευχαριστεί δημόσια τον ΕΦΕΤ, την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την κατανόηση του προβλήματος των “ελληνοποιήσεων” και την άμεση ανταπόκρισή τους» και
  • την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος να εκφράζει την ικανοποίησή της «για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά από επίμονα αιτήματά μας προς τον ΕΦΕΤ και το ΥΠΑΑΤ για την ανάγκη εξυγίανσης της αγοράς μελιού από “ελληνοποιημένα” “μέλια” που -όπως αποδείχθηκε- μπορεί να είναι και μη ασφαλή για τον καταναλωτή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει την αγορά ανεξέλεγκτη και τον πρωτογενή τομέα στην τύχη του, ωστόσο από τον Ιούλιο του 2019, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά» σημείωσε η κ. Αραμπατζή, επισημαίνοντας πως πλέον έχει οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και μελισσοκομικών επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες αντιλαμβάνονται στην πράξη ότι το κράτος λειτουργεί, ο ελεγκτικός μηχανισμός δουλεύει, όπως καταδεικνύεται και από τον αριθμό των διενεργούμενων ελέγχων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 2020 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, έχουν διενεργηθεί ήδη 165 έλεγχοι (απολογιστικά στοιχεία θα υπάρχουν μετά τον Ιούνιο του 2021) και βρέθηκε ότι το 23% των δειγμάτων αφορούσε μέλι, που δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία. «Το μήνυμα, που εκπέμπεται είναι σαφές. Οι αθέμιτες πρακτικές θα εντοπίζονται και θα τιμωρούνται» συμπλήρωσε εμφατικά. 

«Επί των ημερών μας, με εντολή της παρούσας Πολιτικής Ηγεσίας και σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ γίνεται η πιο συντονισμένη προσπάθεια εξάρθρωσης νοθευμένου μελιού με καραμελόχρωμα. Από τα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της πάταξης των αθέμιτων πρακτικών, έχουν ανακληθεί 60 παρτίδες και συνολικά σε Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία έχουν κατασχεθεί ή αποσυρθεί 40.262,3 κιλά, δηλαδή 40 τόνοι μελιού!» σημείωσε η Υφυπουργός και πρόσθεσε πως από την έναρξη των ελέγχων κατατέθηκαν στον ΕΦΕΤ 67 αναφορές / καταγγελίες, που παραπέμπουν σε δόλιες πρακτικές, νοθεία ή και παραπλάνηση σε μέλι, πέραν των ήδη εμπλεκομένων.

Η κ. Αραμπατζή, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη νομοθετική και κυβερνητική πρωτοβουλία για την απομόνωση των αθέμιτων πρακτικών και υπεραμύνθηκε των αλλαγών, που φέρνει το νέο Εθνικό, Ηλεκτρονικό  Μελισσοκομικό Μητρώο, σε συνέχεια του ν. 4691/2020 και της υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 1560 Β/17-04-2021 σχετικής Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψε.

Όπως ανέφερε «παραλάβαμε ένα αχαρτογράφητο χώρο στη μελισσοκομία. Με το νέο Μητρώο θα μπορούν:

  • να εγγραφούν και από τον υπολογιστή τους οι μελισσοκόμοι της χώρας
  • πρώτη φορά θα γίνεται δήλωση πελατών χονδρικής και ποσοτήτων ( 1ο στάδιο ελέγχου ισοζυγίων)
  • πρώτη φορά καθορίζονται κριτήρια για την διενέργεια ελέγχων αλλά και υποχρεώσεις και κυρώσεις για την προάσπιση των μελών του Μητρώου».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε όμως στη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για ένα, κατ΄ αναλογία, σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ με ισοζύγια στο μέλι, απαντώντας στην κ. Τελιγιορίδου ότι οι μεθύστερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν από καιρό δρομολογηθεί.

Στο ισοζύγιο του μελιού τροφοδότης θα είναι το Εθνικό, Ηλεκτρονικό, Μελισσοκομικό Μητρώο αλλά επιπλέον θα καταγράφεται και θα ταυτοποιείται  όλο το «μελισσοκομικό δυναμικό» από τους παραγωγούς, τους εισαγωγείς, μέχρι τη λιανική προκειμένου να  παρακολουθείται η διαδρομή του μελιού, από την κυψέλη έως το ράφι.

Έτσι θα:

  • αποτυπώνεται πλήρως το εμπορικό ισοζύγιο του προϊόντος
  • γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων»
  • ενισχύεται το εισόδημα των μελισσοκόμων
  • το ελληνικό μέλι αποκτά προστιθέμενη αξία και
  • δημιουργείται το αναγκαίο υπόβαθρο για το «ελληνικό σήμα».

Τέλος, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε αναφορά και στο ποσό των 3.518.602,41 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής, που έχουν πάρει οι απασχολούμενοι στον κλάδο καθώς και τη συμπερίληψη 212 μελισσοκόμων λαϊκών αγορών στις Ενισχύσεις για τις λαϊκές αγορές.

«Την δική σας ιστορία τη γράψατε με την απραξία σας. Τη δική μας ιστορία την υπογράφουμε με τις πρωτοβουλίες και τα έργα μας» κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos