Χιόνα, Σκινιάς, Καρούμες, Πετσοφάς, Ρουσόλακος
Χιόνα

Στις 18-7-21 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου περπατάει σε διαδρομή του Γεωπάρκου Σητείας {το οποίο καταλαμβάνει έκταση 517 τ.χ. και τα όρια του ξεκινούν από την περιοχή των Μέσα Μουλιανών και φτάνουν μέχρι το Κάβο Σίδερο και από τα Κρυά μέχρι και τον Ξερόκαμπο, επίσης η περιοχή έχει ενταθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, με κωδικό GR4320006 (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) Βορειοανατολικό άκρο Κρήτης}.

Η πεζοπορία μας ξεκινάει από την παραλία Χιόνας μετά το Παλάικαστρο. Θα κατευθυνθούμε νότια σε χωματόδρομο προς τον Κάβο Πλάκο. Στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε προς τον λόφο Πετσοφά και από χαράδρα θα κατηφορίσουμε προς την περιοχή Σκινιάς η Σχοινιάς όπου θα κολυμπήσουμε σε κάποια από τις τρεις υπέροχες, απάνεμες παραλίες, Χοντρός Άμμος ή Κατεργάρης, Ψιλή Άμμος και Γαλανή Άσπα. Κατόπιν από μονοπάτι θα κατευθυνθούμε προς την παραλία Μαυρομούρι και θα καταλήξουμε, για μπάνιο και ξεκούραση στην παραλία Καρούμες (έξοδος του φαραγγιού των Χοχλακιών), όπου υπάρχει μεγάλος εποχιακός υγρότοπος με βούρλα, διακρίνονται επίσης πηγάδια, αναβαθμίδες και ίχνη μινωικών κτισμάτων, με πιο γνωστή την αρχαία οχύρωση σε λόφο πάνω από το φαράγγι. Επιστρέφοντας θα κατευθυνθούμε πάλι προς τον Σκινιά, θα διασχίσουμε μέρος του φαραγγιού του Κατσαρά και θα ανέβουμε στην κορυφή Πετσοφάς (240μ.), όπου έχει εντοπιστεί ένα από τα σημαντικότερα μινωικά ιερά κορυφής. Απ’ αυτό το σημείο έχουμε πανοραμική θέα προς Παλαίκαστρο, Χιόνα, Κουρεμένο, νησάκια Γκράντες. Από μονοπάτι, θα κατηφορίσουμε και θα κάνουμε μια στάση στην Μινωική Πόλη Ρουσόλακου, όπου και τελειώνει η πεζοπορία μας. Αν υπάρχει χρόνος και διάθεση θα ανέβουμε στον λόφο Καστρί, που χωρίζει τις παραλίες του Κουρεμένου και της Χιόνας. Ο λόφος αυτός επί Ενετοκρατίας ονομαζόταν Paleo Castro, από όπου πήρε και το όνομα του το σημερινό χωριό.

ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 16 χιλιόμετρα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 5 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ :665 μέτρα

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:1+

ΑΡΧΗΓΟΣ: Κολοτούρος Αθανάσιος (τηλ.6983516291)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ: Ορειβατικό μποτάκι, μπατόν, καπέλο, αντηλιακό, πολύ νερό, σνακ, μαγιό.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 07:00 με λεωφορείο – Εκτιμώμενη επιστροφή στον Άγιο Νικόλαο στις 7.00μ.μ.

ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Γιάννης Πάγκαλος (τηλ. 28410-28173, ώρες καταστημάτων) – Τιμή εισιτηρίου λεωφορείου: 10 €

Περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες για την περιοχή, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου https://orsian.blogspot.com/p/25.html

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos