Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει ...ξεχνάει τα αποχετευτικά έργα του Οροπεδίου
φράγμα Αποσελέμη

Στο πλαίσιο διασφάλισης της ποιότητας νερού του φράγματος Αποσελέμη, από το οποίο υδρεύεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Κρήτης, υπάρχει υποχρέωση για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Τον Ιούλιο 2018 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η χρηματοδότηση της μελέτης με το ποσό 200.000 ευρώ και εντάχθηκε στο ΠΔΕ κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και της τότε διοίκησης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, στις 03/07/2018.

Χρειάστηκε να περάσουν κοντά σχεδόν τρία χρόνια από τις εκλογές του 2019 και 4 χρόνια από την έγκριση της χρηματοδότησης, να κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τους Βουλευτές Κρήτης του Συριζα -ΠΣ στα συναρμόδια υπουργεία στις 12 Ιανουαρίου 2022.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από ΟΑΚ, 09/03/2022 και ΥΠΕΝ 26/03/2022 στερούνται σοβαρότητας (1) *

Το ΥΠΕΝ δηλώνει αναρμόδιο, (για πληθυσμό κάτω από 2000 κατοίκων δεν έχει αρμοδιότητα !!!), ο δε ΟΑΚ δηλώνει ότι “θα ασχοληθεί μελλοντικά ” (2) *

Πράγματι με απόφαση στις 19 Απρίλη 2022 του ΔΣ του ΟΑΚ εγκρίνεται ο φάκελος δημοπράτησης των μελετών για τα αποχετευτικά δίκτυα Οροπεδίου προϋπολογισμού με ΦΠΑ 199.999,95€ (όσα δηλαδή είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης το 2018) με ορίζοντα ολοκλήρωσης 12 μηνών.

 Θα περιμένουμε, θα επικροτήσουμε, αν επισπευσθούν οι διαδικασίες για ένα έργο απαραίτητο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε και να αναδεικνύουμε τις όποιες καθυστερήσεις. Αναμένουμε άμεσα τη δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με ευθύνη υλοποίησης από τον ΟΑΚ και το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

 Ελπίζουμε να μην περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο.

 ΥΓ. με αστερίσκο 1 και 2 οι απαντήσεις ΥΠΕΝ και ΟΑΚ, στην Ιστοσελίδα mthrapsaniotis, για όποιον /α ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες.

Μανόλης Θραψανιώτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos