Ύδρευση οικισμού Θεολόγου
Θεολόγος

Τις τελευταίες μέρες , στο όνομα του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης , δημιουργείται θέμα, χωρίς να υπάρχει λόγος, για την ύδρευση του μικρού οικισμού (5 σπίτια) του Θεολόγου που ανήκει στην Κριτσά από το δίκτυο του Κρούστα.

Η ανακοίνωση που είδε το φως της δημοσιότητας , προερχόμενη από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΡΟΥΣΤΑ, βρίθει ανακριβειών και απρεπών χαρακτηρισμών ενώ ελλείπουν παντελώς αντεπιχειρήματα τεκμηριωμένα νομικά και τεχνικά.

Αγνοώντας τις μικρότητες που προαναφέρθηκαν θα παρατεθούν τα πραγματικά στοιχεία του ‘’θέματος’’ παρ’ όλο που φαίνεται σαφώς ότι η αντιπαράθεση είναι για την αντιπαράθεση:

  1. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν ανήκει σε καμιά περιοχή ή σε κανένα ιδιοκτήτη. Είναι αγαθό που εξυπηρετεί πρώτα τις ανάγκες ύδρευσης όλων και στην συνέχεια τις ανάγκες άρδευσης. Οι λογικές που υπήρχαν παλαιότερα ότι το νερό (πηγές, γεωτρήσεις) ανήκουν στην εδαφική περιφέρεια κοινότητας ή δήμου ή στον ιδιοκτήτη ακινήτου που βρέθηκε το νερό, είναι νομικά αστήρικτες και δεν έχουν βάση πλέον. Μας αρέσει η όχι . Με πλήρη σεβασμό σε όσους, τα χρόνια εκείνα έφτιαχναν δίκτυα ύδρευσης ή δρόμους με προσωπική εργασία . Επομένως η διαχείρισή του δεν αποτελεί προνόμιο μιας κοινότητας αλλά κεντρική επιλογή της ΔΕΥΑΑΝ και του δημοτ. συμβουλίου.
  2. Η δημοτική αρχή αναγνωρίζοντας τα ζητήματα που υπήρχαν όταν ανέλαβε την 1/9/2014 έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο τον Δήμο μαζί με τα σχολεία. Στην λογική αυτή στις 29)10)2020 δημοπρατήθηκε το έργο αντικατάστασης δικτύου αμιάντου Δήμου Αγ. Νικολάου που περιλαμβάνει και το δίκτυο αμιάντου του Κρούστα, προϋπολογισμού 1.295.800 € από τα οποία το 50% περίπου αφορά το δίκτυο του χωριού. Ο ανάδοχος υπέγραψε σύμβαση 15)04)21, έχει εγκατασταθεί, και επίκειται η υλοποίηση του έργου με την παραλαβή από την εργοληπτική εταιρεία των νέων σωλήνων που προβλέπονται. Έτσι τακτοποιείται με τον καλύτερο τρόπο η ποιότητα του νερού και η ασφάλεια του δικτύου . Αυτό σημαίνει έμπρακτο, άμεσο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την σωστή ύδρευση του χωριού.
  3. Η εξυπηρέτηση του οικισμού Θεολόγου , γίνεται από το δίκτυο που υπάρχει μέχρι ΕΕΛ του Κρούστα, και που είναι διατομής Φ32 (μία και ¼ της ίντσας) και όχι Φ63. Άρα από κει και κάτω δεν υπάρχει λογική να τοποθετηθεί Φ63 (δύο ίντσες) αφού δεν θα υπάρχει τόσο νερό για να μεταφερθεί. Είναι μήκους 1.300 μ. ΡΕ 16 Ατμ. Και προτιμάται η φυσική ροή από την προώθηση από Κριτσά για λόγους ευνόητους (και κόστος λειτουργίας, αλλά και ελάχιστων προβλημάτων από διακοπές ή προβλήματα των προωθητικών μηχανημάτων. Αν υπήρχε πρόθεση για κάτι άλλο θα γινόταν αντικατάσταση και του δικτύου μέχρι την ΕΕΛ με μεγαλύτερη διατομή.
  4. Μαζί με το δίκτυο προς Θεολόγο θα κατασκευαστεί και αγωγός ΡΕ περίπου 200 μ., προς την περιοχή του Πανοράματος, διατομής Φ63 10 Ατμ.
  5. Το έργο πήρε αυτή την ονομασία, όχι για παραπλάνηση, αλλά γιατί αφορά τμήμα δικτύου του Κρούστα, μαζί με τον αγωγό προς Πανόραμα. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 24.800 €.
  6. Είναι χαρά μας να επιστρέφουν οι προερχόμενοι από τον Κρούστα συνταξιούχοι ή να εμφανίζονται νέοι οικιστές ή επενδυτές στον Κρούστα ώστε το χωρίο να ‘’πάρει τα πάνω του’’. Είναι ιδιαίτερο χωριό και του αξίζει. Και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα υδροδότησης τους.
  7. Η άρδευση είναι υπαρκτό και σημαντικό θέμα αλλά δεν είναι αρμοδιότητας ΔΕΥΑΑΝ. Όπως αναφέρθηκε και στο ΔΣ έχει ανατεθεί στο τοπικό συμβούλιο ή ανεύρεση ακινήτου ικανής έκτασης για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής, τουλάχιστον 500.000 κυβ. μέτρων, για την σωστότερη διαχείριση του πλεονάζοντος την χειμερινή περίοδο νερού που εδώ και χρόνια χάνεται. Είτε για άρδευση ή για ύδρευση εφ’ όσον χρειαστεί .
  8. Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά την χρηματοδότηση με 25 εκ. του έργου μεταφοράς νερού από τον Αποσελέμη στα χωριά του Δήμου, Σίσι, Μίλατο, Ελούντα, Κριτσά κλπ. Δεν μπήκε ποτέ ζήτημα μεταφοράς του νερού του Κρούστα προς Κριτσά.
  9. Το θέμα ήρθε στο ΔΣ μόνο και μόνο για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των δύο κοινοτήτων αλλά και για επισημοποίηση των δεσμεύσεων από το ΔΣ που αποτελεί την γεν. Συνέλευση της ΔΕΥΑΑΝ και την δεσμεύει ΑΠΟΛΥΤΑ με τις αποφάσεις του.
  10. Έτσι αποφασίστηκαν τα παρακάτω :
    1. Το κατασκευαζόμενο δίκτυο θα εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τις υδρευτικές ανάγκες του Θεολόγου.
    1. Δεν θα διατίθεται για άρδευση των ενδιάμεσων ιδιοκτησιών.
    1. Δεν θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που πιθανόν υπάρχουν από την ΕΕΛ Κρούστα μέχρι τον Θεολόγο .

Νομίζω ότι δόθηκε πλήρως η εικόνα του θέματος . Αν υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος δεκτός απριόρι. Όχι όμως στην λογική του ‘’δικό μας νερό’’, ή μας “κλέβουν το νερό”. Αν υπάρχουν πρόσθετες δεσμεύσεις που θεωρούνται απαραίτητες εκτός των παραπάνω τριών που αναφέρθηκαν, είμαστε ανοιχτοί στην συζήτηση.

από τον Δήμο Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos