Ύποπτες μεθοδεύσεις για το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου
το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου

Την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεθοδευμένη προσπάθεια για τη δημιουργία νέου πλαισίου λειτουργίας του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου που θα μπορεί να διευκολύνει την μεταφορά και την συγχώνευσή του με το ΕΠΑΛ Νεάπολης.

Σε αυτή τη μεθόδευση συμμετέχουν από κοινού η Δημοτική Αρχή και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, με εργαλείο την δημιουργία Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ) στο ΕΠΑΛ Νεάπολης και αρμοδιότητα στα δύο ΕΠΑΛ και το ΔΙΕΚ Αγίου Νικολάου.

            Για να επιτευχθεί η έγκριση του Ε.Κ. Νεάπολης

  • παραποιήθηκε η αρνητική θέση του ΔΣ της ΕΛΜΕ, όπως φαίνεται από την καταγγελία της πλειοψηφίας του ΔΣ,
  • χρησιμοποιήθηκε η παραποιημένη απόφαση για να παραπλανηθεί η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου,
  • Ο Δήμαρχος προσπάθησε να περάσει την απόφαση χωρίς Δημοτικό Συμβούλιο, με την απόσπαση συναίνεσης από τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις, καθώς και η τεκμηριωμένη αντίθεση του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου, δείχνουν ότι κάτι εξαιρετικά αρνητικό ετοιμάζεται για το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου και είναι η σταδιακή μεταφορά του μεσοπρόθεσμα στη Νεάπολη.

Η μεταφορά εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική μείωσης – διάλυσης της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και την εκχώρησή της σε ιδιώτες και την υλοποιεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Είναι πολιτική που την είδαμε με ιδιαίτερη σκληρότητα την περίοδο 2013 -2014, με απολύσεις καθηγητών και διάλυση τομέων στα ΕΠΑΛ. Είναι η πολιτική που την βλέπουμε τώρα, με την απαξίωση και διάλυση των Τουριστικών Σχολών (η ΑΣΤΕΚ παραμένει σε κατάληψη σχεδόν ένα μήνα, χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό και χωρίς το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα αναβάθμισης).

Εξυπηρετεί όμως και τη παρούσα Δημοτική Αρχή του Αγίου Νικολάου καθώς μεσοπρόθεσμα θα απελευθερώσει ένα σχολικό κτίριο στην πόλη και θα συγκαλύψει το τεράστιο έλλειμμα σε σχολικές αίθουσες που υπάρχει, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας της σημερινής διοίκησης του Δήμου να προχωρήσει για 7 χρόνια το συγκρότημα της Μεσοράχης, με συνέπεια να φυτεύει διαρκώς κοντέινερ στις αυλές των σχολείων.

Η ιδέα της μεταφοράς του ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου στη Νεάπολη, που διακινείται υπόγεια,

θα είναι καταστροφική για την προοπτική της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τόπο μας γιατί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην πρόσβαση των νεαρών μαθητών στο σχολείο, με συνέπεια τη στροφή τους σε άλλες επιλογές. Ας σκεφτούμε πόσο χρόνο και κόπο χρειάζεται ένας έφηβος μαθητής από την Ελούντα, την Κριτσά, το Κρούστα ή το Καλό Χωριό να φτάνει κάθε πρωί στη Νεάπολη.

Η λειτουργία του Ε.Κ. Νεάπολης θα έπρεπε να συνδυαστεί με τη δημιουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ στη Νεάπολη, μια εκπαιδευτική δομή αναγκαία για τον Δήμο μας και η αρμοδιότητά του να μην περιλαμβάνει το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου, γιατί δεν ανήκει στον ίδιο αστικό ιστό.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει την πρόταση όπως κατατίθεται και να απαιτήσει η δημιουργία του Ε.Κ. Νεάπολης να συνδυαστεί με τη δημιουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Επαγγελματικό Λύκειο Αγίου Νικολάου (epalan.gr)

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου – ΣΥΡΙΖΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos