Άμα έχουν τέτοιους φίλους, διαχείριση αδέσποτων

Το να κοιτάς και να στοχεύεις ψηλά, φυσικά και δεν είναι κακό.  Αρκεί προχωρώντας προς το στόχο σου να μην πατάς επί πτωμάτων. Ακούγεται σκληρό; Απάνθρωπο; Τρομακτικό; Μακάρι να ακουγόταν μόνο.  Αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα.

Μεγαλεπήβολα και ευπρόσδεκτα, τα σχέδια για την προβολή του τόπου, μέσω φαντασμαγορικών εκδηλώσεων.  Εκδηλώσεων που μας φέρνουν στο προσκήνιο!

Ταυτόχρονα όμως έρχονται στο προσκήνιο και όλα εκείνα που μας ντροπιάζουν και για τα οποία εμείς στρουθοκαμηλίζουμε.

Αναπαράγουμε τα θετικά σχόλια, αλλά κλείνουμε τα μάτια στα αρνητικά νομίζοντας ότι έτσι τα ξορκίζουμε…

Δεν ξορκίζονται όμως!  Υπάρχουν και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.  Εκεί όπου εμείς, με βάση τα «χτυπήματα» στο SITE μας, υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε επιτύχει την εξωστρέφεια:

«κλείνεις διακοπές σ’ ένα ξενοδοχείων πέντε αστέρων σε μια υποτιθέμενα πολιτισμένη χώρα.  Κοιτάς αυτές τις πανέμορφες, παραδεισένιες φωτογραφίες του όμορφου νησιού και σχεδιάζεις να περάσεις τις τέλειες διακοπές.  Αλλά όταν βγαίνεις απ’ το πεντάστερο ξενοδοχείο σου, θα δει πράγματα που θα αλλάξουν τη διάθεσή σου για πάντα.  Αντιλαμβάνομαι ότι ο τουρισμός είναι μία βασική βιομηχανία στην Ελλάδα και βέβαια και στην Κρήτη.  Υπό αυτήν την έννοια είναι τελείως ακατανόητο ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται φρικτά στα ζώα και περιμένουν ότι οι τουρίστες απλά θα κλείσουν τα μάτια.  Η πραγματική Κρήτη είναι γεμάτη από εκατοντάδες, αδέσποτα σκυλιά και γάτες.  Εκατοντάδες κακομεταχειρισμένα σκυλιά που υποφέρουν αλυσοδεμένα με κοντά λουριά. Ντουζίνες από κουτάβια στο δρόμο πεταμένα χωρίς φαγητό ή νερό.  Αυτός είναι ο κρητικός «παράδεισος» που δεν περιέγραψαν στον ταξιδιωτικό οδηγό» (Αποσπάσματα από επιστολή ευρωπαίας επισκέπτριας που δημοσιεύτηκε στο www.zoosos.gr).

… Αναρωτιόμαστε:  Πόσο θα έβλαπτε την επιτυχία των εκδηλώσεων αν ένα μικρό μέρος της δαπάνης που διαθέτουμε  για τη διοργάνωσή της, το διαθέταμε στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων;  Τι επιπτώσεις θα είχε στην εξωστρέφειά μας αν ένα μικρό μέρος της δαπάνης για προβολή το διαθέταμε στη διαχείρισή τους;

ΚΑΘΟΛΟΥ δεν θα έβλαπτε την επιτυχία της όποιας εκδήλωσης.  ΚΑΜΙΑ επίπτωση δεν θα είχε στην εξωστρέφειά μας. 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ αν ένα μικρό μέρος των δαπανών αυτών διατεθούν στη φροντίδα και στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων θα έχουμε πολλαπλάσιο αποτέλεσμα.

Η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων δεν είναι μια αρμοδιότητα που ανατέθηκε στους Δήμους με το νόμο 4555/2018, τον γνωστό και ως «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»… η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των Δήμων σύμφωνα με το ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

  • Σύσταση κτηνιατρικής υπηρεσίας με αρμοδιότητα την εφαρμογή και τον έλεγχο των κανόνων προστασίας των ζώων και του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
  • Ίδρυση δημοτικού καταφυγίου (σε συνεργασία με φιλοζωικούς συλλόγους ή/και με εθελοντές φιλόζωους) για την περίθαλψη και την προσωρινή φιλοξενία των αδέσποτων ζώων τα οποία θα περισυλλέγονται από συνεργείο που θα συγκροτηθεί και θα στελεχωθεί από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα για το σκοπό αυτό.
  • Δημιουργία σημείων παροχής τροφής και νερού για τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και σε συνεργασία με φιλοζωικούς συλλόγους ή/και με εθελοντές φιλόζωους.
  • Σύσταση επιτροπής με έργο: α) την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και β) την προώθηση και ανάπτυξη της ιδέας της φιλοζωίας σε νηπιαγωγεία και σχολεία με ομιλίες, εκδηλώσεις και άλλα προγράμματα.
  • Χαρακτηρισμό «Pet Friendly» παραλιών στα όρια του Δήμου, σε τμήματα των οποίων θα οριστεί θαλάσσια περιοχή για το λούσιμο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Στις παραλίες που θα επιλεγούν για το σκοπό αυτό, θα τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες με τις οποίες αφ’ ενός θα καθορίζονται τα όρια και αφ’ ετέρου θα ενημερώνονται τόσο οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς όσο και οι λουόμενοι στο σύνολο τους.

ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ

ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos