ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Ελλήνων, Γιώργος Χατζημαρκάκης
ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Ελλήνων, Γιώργος Χατζημαρκάκης

Ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά του ΚΚΕ, του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή και των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ), κατέθεσαν σήμερα οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες

και οι τρεις πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Γιώργος Χατζημαρκάκης, Μιχάλης Ατσαλάκης και Μάνος Παυλάκης.

Στην ένσταση επισημαίνεται η αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 6 παρ. 5 Ν. 4255/2014, με την οποία επιβάλλεται ελάχιστο όριο ύψους 3%, που πρέπει να υπερβεί ένα κόμμα στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να δικαιούται να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή.

Συγκεκριμένα, αναλύεται διεξοδικά η έλλειψη συνταγματικής βάσης που να δικαιολογεί τον βαρύτατο περιορισμό που επέρχεται μέσω του ελάχιστου ορίου του 3% στην αρχή της ισότητας της ψήφου και την αρχή των ίσων ευκαιριών των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, τονίζεται ότι αυτός ο περιορισμός δεν είναι πρόσφορος ούτε και απαραίτητος, ενόψει της εμπειρικής πραγματικότητας στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η επέμβαση του νομοθέτη στην αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, που επέρχεται με την επιβολή ελάχιστου ορίου 3% είναι εντελώς δυσανάλογος. Ακόμη, οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες σημειώνουν ότι οι κανόνες για την πολιτική εκπροσώπηση δεν μπορεί να τίθενται από τα μεγάλα κόμματα και να οδηγούν σε αποκλεισμό νέων σχηματισμών. Η συζήτηση της ένστασης εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014 και η απόφαση υπολογίζεται να εκδοθεί έναν έως δύο μήνες αργότερα. Υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχη ένσταση κατατέθηκε και από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τους πρώτους σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιους ευρωβουλευτές, Γιώργο Καρατζαφέρη και Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos