Αργύρης Πανταζής, μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα
Αργύρης Πανταζής

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΩΝ, ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ   ΤΟΠΙΚΗ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το όνομα μας: ¨Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα¨

 -Πιστεύουμε στις απολύτως συμμετοχικές, δημοκρατικές και πλειοψηφικές διαδικασίες, που θα έχουν ως πρωταγωνιστή τον πολίτη. Δημιουργούμε μια δεξαμενή πολιτών, οι οποίοι δεν αναλώνονται σε περιστασιακή εθελοντική εργασία, αλλά συνδιαμορφώνουν την ατζέντα της δημοτικής αρχής και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων, προσδιορίζοντας έτσι και οι ίδιοι την κατεύθυνση του Δήμου μας.

– Παλεύουμε για μια ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ξεκινούμε από διαφορετικές  ιδεολογικές αφετηρίες. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να βάζουμε ψηλότερα αυτό που μας ενώνει και αυτό δεν είναι άλλο από την Ιεράπετρα.  Στα πλαίσια αυτά, δεσμευόμαστε πως δεν θα ζητήσουμε,  χρίσματα από πολιτικά κόμματα, την ύπαρξη των οποίων σεβόμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση  δε μας δεσμεύουν. Η  στήριξη κάθε δημοκρατικού  φορέα  που δραστηριοποιείται στο  πλαίσιο  της  συλλογικής  δράσης, που  σέβεται και προωθεί τα δικαιώματα  του ανθρώπου  είναι  επιθυμητή.

-Αυτό που πιστεύουμε και  πρεσβεύουμε είναι η βασική αρχή για την ελεύθερηέκφραση απόψεων, οι διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες των οποίων δεν αναιρούν την αποτελεσματικότητα και τη συλλογικότητα του συνδυασμού  μας. Η συλλογικότητα αυτή είναι δυνατή, γιατί εδράζεται σε μια κοινή πλουραλιστική πολιτική φιλοσοφία, στις προγραμματικές αρχές της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, ενώ η ώσμωση επιτυγχάνεται με τη διαβούλευση και τη σύνθεση απόψεων.

-Στοχεύουμε στην αποκέντρωση και ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων.

-Με δεδομένο το νέο αυτοδιοικητικό σκηνικό και την εφαρμογή του Κλεισθένη, χρειάζεται και θα εφαρμόσουμε τακτικές συνεργασιών με απόλυτη την βούληση τα θεσμοθετημένα  όργανα του δήμου, επιτροπές, τοπικά συμβούλια, συμβούλια  δημοτικών ενοτήτων, επιτροπή διαβούλευσης, δημοτικό συμβούλιο, να “εργάζονται“ σε μια κατεύθυνση τήρησης των  ισορροπιών και της  ισονομίας.

-Παίρνουμε την πρωτοβουλία να δικτυώσουμε αυτοδιοικητικές κινήσεις σε όμορους  δήμους με κοινά προβλήματα, αλλά και οράματα, ώστε η πίεση για περισσότερη συνεργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πράξη.

 -Αναδεικνύουμε την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία, ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών, εξοικονόμηση πόρων με σωστή διαχείριση και αλλαγή νοοτροπίας στην άσκηση εξουσίας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

-Όσον αφορά στην διοικητική λειτουργία, η δημοτική αρχή  οφείλει , να υπερασπίζεται  τις αρχές της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Αποτελεί αρχή μας η αντίσταση  στην κομματική και ρουσφετολογική διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Η άψογη  συνεργασία,  ο σεβασμός των δικαιωμάτων, η αναγνώριση της δυναμικής των υπαλλήλων  των υπηρεσιών του Δήμου Ιεράπετρας, είναι δεδομένη εκ των προτέρων. Η άμεση  και καρποφόρα συνεργασία με την αιρετή διοίκηση, αποτελεί για εμάς πάγια  συνταγή για την επιτυχία και την ορθή λειτουργία των δομών του Δήμου μας. Επενδύουμε τα μέγιστα  στην λογική της συμμετοχικής συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων με όλο το προσωπικό του δήμου.

-Στοχεύσουμε στην ανάπτυξη και ανάδειξη των καινοτόμων χαρακτηριστικών του  δήμου μας. Στόχος μας είναι η επένδυση στην καινοτόμο, επιχειρηματικότητα  αλλά και στην  αποκατάσταση των  σχέσεων  εμπιστοσύνης με τους συνδημότες μας. Θα στηρίξουμε  με αποφασιστικό τρόπο τις δομές και τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας ώστε όλο αυτό να  αποτελέσει πόλο δημοκρατικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

-Οφείλουμε να είμαστε  αποτελεσματικότεροι.

Θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις υπάρχουσες δομές στήριξης των ασθενέστερων, θα εξορθολογήσουμε ακόμη περισσότερο τη δράση μας, θα αναζητήσουμε περισσότερους εξωτερικούς πόρους, θα επιχειρήσουμε ευρύτερες συνεργασίες με την τοπική κοινωνία, θα συνεργαστούμε με όμορους δήμους για καλύτερα αποτελέσματα. Θα δημιουργήσουμε ισχυρά  αλληλέγγυα  δίκτυα κοινωνικής προστασίας  για τους αδύναμους συνδημότες μας, ενώ για την αειφόρο  ανάπτυξη του δήμου μας και των υποδομών του δεν θα βασιστούμε   στον δανεισμό αλλά στην ορθή διαχείριση των οικονομικών, καθώς και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Έτσι, ο συνδυασμός  μας τάσσεται  υπέρ μιας βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, υπέρ του πλούτου μιας  απελευθερωμένης από τα παραδοσιακά Εθνικά στερεότυπα πολιτισμικής κληρονομιάς, που χρειάζεται να προβληθεί περισσότερο και να συμβάλει με λογική εξωστρέφειας στην τοπική οικονομική άνθηση.

-Επιθυμούμε, με στοχευμένες δράσεις να ζωντανέψουμε την πόλη και τα χωριά μας και να αναδείξουμε τα τουριστικά, πολιτιστικά και χωροταξικά πλεονεκτήματα μας. Ομορφαίνουμε την πόλη και τα χωριά μας με αστικές αναπλάσεις, και άλλες μικρότερου ή μεγαλύτερου  μεγέθους παρεμβάσεις.

– Κρατάμε τους νέους στη Ιεράπετρα βοηθώντας τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του τόπου και τις νέες τεχνολογίες, στην αγροτική παραγωγή στον τουρισμό και αλλού. Αξιοποιούμε τη δημοτική περιουσία. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους με νέες ιδέες.

– Πιστεύουμε στην ύπαρξη μιας δυνατής ομάδας και όχι στο προσωποκεντρικό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο που ακολουθείται από άλλες  παρατάξεις. Ο επικεφαλής δεσμεύεται να εκφράζει ως ίσος μεταξύ ίσων τα στελέχη, στα οποία και απολογείται.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

– Πιστεύουμε σε μια κοινωνικά ευαίσθητη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Με τον εθελοντισμό και τη συμμετοχικότητα, επιτυγχάνουμε τη δημιουργία λειτουργικού δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης μέσω στήριξης ή  δημιουργίας δομών κοινωνικής ωφέλειας (π.χ φροντιστηρίων, φαρμακείων, ιατρείων, νομικής υποστήριξης κ.α.) Ο εθελοντισμός γίνεται πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς και η συμμετοχή των πολιτών διασφαλίζει την αλληλεγγύη στους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

-Παρά  τα  βήματα  που  έχουν επιτελεσθεί, η κρίση που εξακολουθεί να διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό των τοπικών κοινωνιών, μεταβάλλει άρδην τον ρόλο και τις προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης .Είναι επείγουσα η ανάγκη ώστε το  υφιστάμενο πλαίσιο για την  κοινωνική προστασία να γίνει πιο ισχυρό και αποτελεσματικό, αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια συνεκτική και πιο ζωντανή τοπική κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού.

-Η τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει το ηθικό και πολιτικό καθήκον της κοινωνικής προστασίας κάθε φορά και όπου υπάρχει ανάγκη. Επιδιώκουμε, σχεδιάζουμε και δίνουμε έμφαση σε προγράμματα όπως η “βοήθεια στο σπίτι”κ.α.λ. Θα στοχεύσουμε ώστε ο δήμος να διαθέτει  τα χαρακτηριστικά όπως αυτά, της εύκολης προσβασιμότητας, της εγγύτητας, της ευελιξίας και της δυνατότητας να παρέχει υπηρεσίες κατ”οίκον  σε αυτά τα άτομα και σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ  ΓΡΑMΜΗ

– Πιστεύουμε στη δύναμη του πολιτισμού και της τέχνης, ως στοιχεία που επηρεάζουν θετικά την ποιότητα της διαβίωσης των πολιτών. Ανοίγουμε το διάλογο με όλους τους  φορείς του Δήμου μας. Συμφωνούμε σε κανόνες λειτουργίας σχετικά με την όποια στήριξη- βοήθεια λαμβάνουν από τον Δήμο Ιεράπετρας. Οργανώνουμε ετήσιο καλεντάρι εκδηλώσεων που στηρίζονται από τον δήμο.

Προτεραιότητες 

  • Έμφαση στις μεγάλες και μικρές υποδομές( εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων, για την ορθή διαχείριση και εξοικονόμηση  των υδάτων σε όλο το δήμο).
  • Τόνωση του πρωτογενούς τομέα(έμφαση στην έρευνα, κατάρτιση για την ποιότητα και την προώθηση των αγροτικών  προϊόντων. Προώθηση της συλλογικότητας, ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων για την αξιοποίηση των αγροτικών αποβλήτων, ίδρυση γραφείου στήριξης του αγρότη).
  • Ενίσχυση παραγωγικής βάσης,(συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα για την υπόδειξη νέων τεχνικών ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης).
  • Εκπαίδευση (δημιουργία με αντισταθμιστική λογική υποδομών εκπαίδευσης, μουσικό γυμνάσιο, διεκδίκηση τμημάτων ανώτατης- ανώτερης εκπαίδευσης).
  • Κατασκευή υποδομών που ενισχύουν την διάθεση  των τοπικών παραγόμενων προϊόντων(ανέγερση δημοτικής αγοράς, δημιουργία farmes market, καμπάνια προβολής των προϊόντων).
  • Τουρισμός με ταυτότητα και μέλλον. Ο τουρισμός ως μοχλός ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας  (ανάπτυξη νέων υποδομών για την ουσιαστική ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων και σημείων αναφοράς στον δήμο μας, αποτύπωση όλων των μορφών εναλλακτικού και θεματικού  τουρισμού).
  • Ενίσχυση προσπελασιμότητας των αγροτικών και τουριστικών περιοχών με σοβαρές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο (ανάπλαση και κατασκευή πεζοδρομίων σε χώρους μετακίνησης επισκεπτών).
  • Έμφαση στον Πολιτισμό (ανέγερση υποδομών που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό, ενίσχυση όλων των Φεστιβάλ Τέχνης και τουρισμού, ανάδειξη θρησκευτικών μνημείων).
  • Αξιοποίηση ανενεργών υποδομών ( οικόπεδο ΜΙΝΩΣ στον Περιστερά, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΓΡΕΞ  κ.λπ.).
  • Κοινωνικές δράσεις (ενίσχυση μονάδων Υγείας-Πρόνοιας, δράσεις απασχόλησης, αναβάθμιση και δημιουργία νέων παιδικών χαρών).
  • Διατήρηση του περιβάλλοντος (αξιοποίηση του φυσικού πλούτου).
  • Λιμενικές, παράκτιες υποδομές (κατασκευή μαρίνας στην Ιεράπετρα, συμμέτοχη στο Εθνικό δίκτυο μαρίνων, αξιοποίηση όλου του παράκτιου μετώπου σε βορά και νότο στα όρια του δήμου, με υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση και τις υπηρεσίες σε άτομα ΑΜΕΑ και  των λουόμενων στις παραλίες).
  • Ακτοπλοϊκή συγκοινωνία (συμμετοχή στο δίκτυο υδροπλάνων με την κατασκευή υδατοδρομίου).
  • Χωροταξικό πλαίσιο ανάπτυξης(αναπροσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού, δημιουργία ζωνών παραγωγής και τουρισμού σε όλο το δήμο).
  •  Αθλητισμός, αθλητικές υποδομές.(έμφαση στην αναβάθμιση, ανακατασκευή, συντήρηση όλων των αθλητικών υποδομών, οργάνωση ετήσιου προγράμματος αθλητικών δράσεων).
  • Δράσεις αντιμετώπισης της φτώχειας με ανάπτυξη νέων δομών (κοινωνικό φροντιστήριο, προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξοπλισμού στο κοινωνικό παντοπωλείο Ιεράπετρας).

Τρόπος υλοποίησης των προτεραιοτήτων

-Βασική προτεραιότητα για την υλοποίηση των στόχων και των υποδομών που χρειάζεται ο δήμος, είναι η αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων.

-Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, στόχος μας είναι η εκπόνηση μελετών και στρατηγικών σχεδίων  για την δημιουργία του  στρατηγικού/αναπτυξιακού πλαισίου, σχετικά με την στήριξη των σημαντικών οικονομικών αναπτυξιακών πυλώνων της ευρύτερης  περιοχής. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας. Στοχεύουμε στην τεκμηριωμένη και άμεση  επαφή με τα αρμόδια  Υπουργεία και την Περιφέρεια Κρήτης.

-Προχωράμε άμεσα στην καταγραφή και την ενσωμάτωση στα στρατηγικά σχέδια του δήμου, όλων των στοιχείων και δεδομένων της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) (πληθυσμιακών, καιρικών, οικονομικών κ.α.λ) που αφορούν την περιοχή μας. Αυτό αδιαμφισβήτητα αποτελεί  ένα δυνατό εργαλείο τεκμηρίωσης και επιβεβαίωσης των πραγματικών δεδομένων που μας αφορούν, προκειμένου να στοχεύσουμε στην άμεση εκπόνηση και την χρηματοδότηση των στρατηγικών σχεδίων, τμηματικά ή εξολοκλήρου στον δήμο μας.

-Στόχος η εξάντληση κάθε δυνατότητας να προσελκύει ο Δήμος και το τελευταίο ευρώ που κινείται προς την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να περιμένει απλά όσα, ως επιχορήγηση, θα του δίνει το κεντρικό Κράτος αλλά κυνηγώντας και συμμετέχοντας απευθείας ο ίδιος σε όλα τα Εθνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αποδέκτες τους Δήμους.

-Η άμεση επαφή με τα κέντρα των αποφάσεων όπως την Περιφέρεια Κρήτης, την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης και τους εκάστοτε πολιτικούς προϊσταμένους των Υπουργείων και η  αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου αποτελεί βασικό και πρωταρχικό στόχο για την υλοποίηση του προγραμματικού στρατηγικού σχεδιασμού  μας.

-Η προετοιμασία μελετών για την υλοποίηση έργων και δράσεων είναι σίγουρα στα  άμεσα σχέδια της παράταξης μας, μελέτες όπου θα περνούν από όλα τα στάδια διαβούλευσης σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς τους πολίτες και τις θεσμοθετημένες επιτροπές του δήμου μας.

-Οι παραπάνω  αρχές και θέσεις  συνοψίζουν τη μεταρρυθμιστική και προοδευτική φυσιογνωμία του συνδυασμού μας .Η θεμελιώδεις  θέσεις μας υπέρ ενός πολυεπίπεδου και ανοιχτού διαλόγου, απαλλαγμένου από ιδεοληψίες, στενότητες, τοπικισμούς, και εθνολαϊκιστικούς μύθους, καταδεικνύει  την φιλοσοφία μας  υπέρ μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης στην διοίκηση του δήμου μας. Πιστεύουμε βαθιά σε συλλογικούς θεσμούς. Στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού, επιδιώκουμε συμπράξεις, συμμετοχή σε τοπικά και υπερτοπικά δίκτυα που προάγουν την συνεργασία και την ειλικρινή συνεννόηση αλλά ταυτόχρονα παράγουν αποτελέσματα, συγκροτούν πλειοψηφικά ρεύματα και προωθούν την ηγεμονία των προοδευτικών αντιλήψεων της κοινωνίας μας.

-Οι δεσμευτικές αρχές μας για γενναίες μεταρρυθμίσεις, για μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διοίκηση του Δήμου, η λογική εξυπηρέτησης του πολίτη ως προτεραιότητα, δεν αποτελούν μόνο προγραμματικές διακηρύξεις. Είναι θέσεις που θα στηρίζονται στην πράξη από τον συνδυασμό  μας στην διοίκηση  του Δήμου μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δουλειά μας  είναι να προσφέρουμε ουσιαστικές υπηρεσίες στους δημότες ενώ πρωταρχική υποχρέωση της διοικούσας αρχής  είναι η γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη.

-Τέλος επιλέγουμε μια προεκλογική εκστρατεία, που το κόστος της δεν θα προκαλεί. Στον καιρό του διαδικτύου και της γρήγορης διακίνησης των πληροφοριών, δεσμευόμαστε πως ο τρόπος που θα απευθυνθούμε στους δημότες , αλλά και ο λόγος μας, θα είναι βασισμένοι στην οικονομία και τη σύνεση.

-Οι παραπάνω αρχές, θέσεις και προτεραιότητες  αποτελούν μέρος του προγράμματος μας.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού  «ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ ΑΡΓΥΡΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos