Μπροστά
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ «Μπροστά»

Από τον Φεβρουάριο του 2014 που ξεκινήσαμε, θέσαμε ως αρχή μας τον αγώνα για την αλλαγή της νοοτροπίας που έχει οδηγήσει τον τόπο σε στασιμότητα.

Για να φύγουμε από την απλή διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων που δεν έχει όραμα και μελετημένες προτάσεις που υπακούουν σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Για να καλλιεργήσουμε το έδαφος ώστε να αυξηθεί σημαντικά το τοπικό εισόδημα για το καλό όλων.

Καθιστώντας πιο ελκυστικές τις τουριστικές περιοχές μας στους επισκέπτες και τους κατοίκους. Με εξωστρεφή επικοινωνία. Κάνοντας πιο ανθρώπινη κάθε οικιστική περιοχή του Δήμου μας. Με εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και δημιουργία επαρκών χώρων στάθμευσης. Με προτάσεις ανάδειξης των ιστορικών κέντρων των πόλεων και των χωριών μας και προσβασιμότητα για όλους. Με ολοκληρωμένο σχέδιο διαμόρφωσης και διαχείρισης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου του δήμου μας. Με πολεοδομικό σχεδιασμό για την άνθηση του σημαντικού τομέα της παραθεριστικής κατοικίας. Με ενεργή υποστήριξη της ένταξης της Σπιναλόγκας στην UNESCO και ανάδειξη του φυσιολατρικού και ιστορικού πλούτου της Ελούντας. Με δυναμικές παρεμβάσεις ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της αστικής Νεάπολης και της παραδοσιακής Κριτσάς. Για να δώσουμε υπεραξία σε όλες τις δραστηριότητες. Και κυρίως στον Τουρισμό που αποτελεί την ναυαρχίδα της τοπικής οικονομίας και την παραγωγή τοπικών προϊόντων που δεν έχει υποστηριχθεί αποφασιστικά μέχρι σήμερα. Με την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ αγροτικού τομέα, βιοτεχνίας και τουρισμού. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Με ανάπτυξη δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης. Με πολιτιστική πρόταση που θα αγκαλιάζει την τοπική παράδοση αλλά θα είναι ταυτόχρονα ανοιχτή στα σύγχρονα ρεύματα, δίνοντας στην πολιτιστική κίνηση μια υπερτοπική διάσταση και καθιστώντας την έναν ακόμα σημαντικό πόλο έλξης. Με ανάδειξη του αθλητισμού σε δραστηριότητα ανοικτή σε όλους, με τη δημιουργία υποδομών και κυρίως με την οργάνωση γεγονότων υπερτοπικής σημασίας που θα προβάλλουν την περιοχή μας. Με την αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής του Δήμου και τη συνολικότερη αναβάθμιση της εικόνας του στα νέα πληροφοριακά και κοινωνικά δίκτυα της εποχής μας. Με την ανάδειξη του Δημότη και του επισκέπτη σε πρωταρχικό συνομιλητή της δημοτικής αρχής και την εγκατάσταση μιας «συλλογικής ηγεσίας» που θα ξεπερνά το παλιό, ανεπαρκές, ιεραρχικό και φθαρμένο δημαρχοκεντρικό σύστημα.

Για να γίνουν αυτά, βασική προϋπόθεση είναι μια πλατιά συμμετοχή των Πολιτών, τέτοια που θα μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Πράγμα που σημαίνει μια ικανή αντιπροσωπευτικότητα σε όλες τις πόλεις και τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου μας. Αποδείχθηκε ότι απαιτείται μακρύς πολιτικός χρόνος για να διαχυθεί το μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις και να βρει τους κατάλληλους αποδέκτες που θα συστρατευτούν στον «καλό αγώνα». Έτσι ώστε να αφομοιωθεί η πρότασή μας σε τέτοιο βαθμό που θα οδηγήσει στη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ευρεία συμμετοχική δημοκρατική διαδικασία. Εκπτώσεις σε αυτό δεν χωρούν γιατί αλλιώς ο Δήμος καταντάει να μην έχει επαρκές πολιτικό προσωπικό να δουλέψει.

Προφανώς ο διαθέσιμος πολιτικός μας χρόνος ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος.

Για 2 και κάτι μήνες που δραστηριοποιούμαστε έγινε μία μεγάλη εξόρμηση. Δείξαμε ότι εμείς έχουμε μια πραγματικά καινούργια πρόταση βασισμένη σε νέα πρόσωπα και ιδέες με συμμετοχική νοοτροπία. Με μία πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία για το Δήμο μας εξελέγη ως επικεφαλής της Κίνησης με ανοιχτή ψηφοφορία από τους δημότες ο Οδυσσέας Σγουρός. Στο ίδιο πνεύμα προχωρήσαμε ως Κίνηση και διεκδικήσαμε να επιστρέψουν στον κοινωνικό διάλογο τα μεγάλα θέματα του Δήμου. Με το ίδιο σκεπτικό προσελκύσαμε πολίτες που συντάχθηκαν μαζί μας. Στους απλούς ανώνυμους αυτούς συμπολίτες μας αλλά και σε όσους δέχτηκαν να συμμετέχουν στην Κίνηση ως απλά μέλη ή πιθανοί υποψήφιοι στις εκλογές, θέλουμε να αναφερθούμε ιδιαίτερα, εκφράζοντας στον καθένα προσωπικά την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες μας. Είναι άνθρωποι που θα θέλαμε να είναι πάντα μαζί μας.

Αντιμετωπίσαμε αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της παλιάς νοοτροπίας και της επιλεκτικής συμμόρφωσης στη νομιμότητα, που έχουν διαβρώσει και νέμονται τα πάντα υπερασπίζοντας μόνο το «στενό» προσωπικό και οικονομικό τους συμφέρον, από παράγοντες που αποδοκιμάστηκαν στο παρελθόν από τους Πολίτες για το ποιόν τους και τη θητεία τους αλλά επανακάμπτουν στην εκλογική «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» χρησιμοποιώντας πρακτικές και μεθόδους που δεν διακρίνονται για την ευπρέπειά τους, από οργανωμένες ομάδες μικρών και μεγάλων συμφερόντων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα που δεν είχαν ούτε έχουν καμιά πραγματική έγνοια για τα ζητήματα του τόπου αλλά υπερασπίζονται με συστηματικό τρόπο τα «τσιφλίκια» που έχουν δημιουργήσει, από πρόσωπα που βρίσκονται σε τροχιά παρακμής ή πολιτικής αγρανάπαυσης και αναζητούν νέους ρόλους υποσκάπτοντας κάθε νέα προσπάθεια στη γέννησή της, από ποικιλώνυμα στελέχη κάθε είδους που αντιποιούνται τους έμμισθους ρόλους τους και διεκπεραιώνουν διατεταγμένη υπηρεσία για χάρη των αφεντικών τους, από τους πολυποίκιλους εκπροσώπους της τοπικής «κυριαρχίας της μετριότητας» και ενός αμετανόητου πολιτικού συστήματος που με απόλυτο κυνισμό διαδραματίζουν ρόλους ανθρωποβοσκών, ασχολούμενοι όχι με τα προβλήματα της περιοχής αλλά υπερβαίνοντας ασύστολα τους θεσμικούς τους ρόλους και προσπαθώντας να επιβάλουν τους δικούς τους ψηφοκουβαλητές σε καίριες θέσεις. Από παλαιοκομματικά, νεοκομματικά και άλλα μικροπολιτικά συμφέροντα που επιβλέπουν κάθε παρέκκλιση από το «μαντρί» της κομματικής προσήλωσης, παρακάμπτουν κάθε αξιοκρατικό κριτήριο και προσπαθούν να κατακτήσουν την ηγεμονία που τους βολεύει, κτίζοντας με θεμιτούς κι αθέμιτους τρόπους τις «ανίερες» συμμαχίες τους. Από άτομα, ομάδες και σχήματα που δεν ενδιαφέρονται για αξίες, νόμους και ρυθμιστικούς κανόνες για τη συνύπαρξη και το κοινό καλό αλλά μόνο για την εφήμερη ικανοποίηση του μικροσυμφέροντος και των προσωπικών τους επιδιώξεων. Από αυτούς που η βουβή , μεγάλη πλειοψηφία των Πολιτών δεν θέλει ούτε να ακούει ούτε και να βλέπει πλέον.

Οι αντιδράσεις αυτές και οι πρακτικές που τις συνοδεύουν ανήκουν στο «παλιό» που καταρρέει και φεύγει. Το νέο και ελπιδοφόρο είναι μπροστά και θα τους σαρώσει όλους.

Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό συνδυασμών και κυρίως τον ελάχιστο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας προσελκύσαμε έναν αριθμό αξιόλογων προσώπων-υποψηφίων που ασπάζονται τις αρχές που θέσαμε αλλά θεωρούμε ότι η κάθοδός μας στις εκλογές με μειωμένη αντιπροσωπευτικότητα δεν θα δημιουργούσε σε αυτή τη φάση το κοινωνικό ρεύμα ουσιαστικής ανανέωσης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν μας ενδιαφέρει η απλή διαμαρτυρία αλλά η έκφραση ενός ρεύματος που θα τ’ αλλάξει όλα. Βλέπουμε ότι οι συνθήκες για να δημιουργηθεί το ρεύμα αυτό θα είναι πιο κατάλληλες όσο περνάει ο χρόνος. Επιπλέον είχαμε προτάσεις και κάναμε συζητήσεις με συνθετική διάθεση για να συμμετάσχουμε σε άλλα ψηφοδέλτια. Κρίναμε ότι μια τέτοιου είδους συνεργασία με φορείς της νοοτροπίας που θέλουμε ν’ αλλάξει θα ακύρωνε την νέα πρόταση που καταθέτουμε.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη αποφασίζουμε ως Κίνηση Πολιτών «Μπροστά» να μην κατέλθουμε σε αυτές τις δημοτικές εκλογές. Όμως θα είμαστε παρόντες στην επόμενη περίοδο γιατί θεωρούμε πως η σχέση μας με τα δημοτικά πράγματα δεν είναι ευκαιριακή αλλά διαρκής και ως τέτοια, βαθύτατα πολιτική. Θα είμαστε εδώ με παρεμβάσεις και εποικοδομητική κριτική προς τη δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές στην οποία ευχόμαστε το καλύτερο. Θα παρακολουθούμε στενά τη δραστηριότητα του Δήμου και θα στηλιτεύουμε οποιαδήποτε τυχόν παρέκκλιση από το κανονιστικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης αλλά και τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου μας. Θα καταθέτουμε υπεύθυνες προτάσεις και δυναμικά επεξεργασμένο πρόγραμμα σε κάθε τομέα που συνεχώς θα ενημερώνεται.

Με βλέμμα που θα κοιτάει μια γενιά μπροστά τουλάχιστον. Πάντοτε δίπλα στους δημότες. 

Για να διεκδικήσουμε το Δήμο του μέλλοντος που αφορά όλους μας.

Με εκτίμηση / ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ «Μπροστά» / 26.04.2014

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos