Κυβερνησιμότητα ή αυτοδιοίκηση;
….. ιδού η απορία

Διαβάζοντας τα βιογραφικά των υποψηφίων  δημοτικών και  περιφερειακών συμβούλων αυτές τις μέρες, θα περίμενε κανείς με ενδιαφέρον να δει και να αξιολογήσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς των υποψηφίων για σοβαρά θέματα που υπάρχουν και τις τυχόν λύσεις  που προτείνονται γι΄αυτά τα θέματα, ώστε να μπορεί ο ψηφοφόρος να κρίνει και να ψηφίσει με βάση ουσιαστικά κριτήρια κι όχι με γενικόλογες διακηρύξεις  περί ανέμων και υδάτων.

Σχεδόν όλοι και όλες για παράδειγμα  μιλούν για ανάπτυξη, χωρίς να αναφέρουν τους όρους που επιδιώκεται. Μάλιστα κάποιοι μιλούν για «άπειρες ευκαιρίες ανάπτυξης»! Οι περισσότεροι αναφέρονται στην τουριστική ανάπτυξη, χωρίς να προβληματίζονται για τα όρια και της επιπτώσεις αυτής της ανάπτυξης.

Κανείς μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα, κτηνοτροφία και γεωργία. Ούτε μία σκέψη δεν εκφράστηκε για συνεργασία τουριστικού και πρωτογενούς τομέα.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ το παράδειγμα της Ιταλίας όπου ό τουρισμός απορροφά για τις ανάγκες του το 70% των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την εγχώρια αγορά. Το ανάλογο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 17%!

Ούτε κουβέντα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά των δήμων, οι τοπικές κοινότητες. Λες και δεν υπάρχουν για τους υποψήφιους, ξεχνώντας ότι ο δήμος Αγίου Νικολάου δεν είναι μόνο η πόλη του Αγίου Νικολάου.

Το ίδιο και ο δήμος Ιεράπετρας και Σητείας. Τι άποψη έχουν οι υποψήφιοι για την διαχείριση του νερού με δεδομένη την περσινή λειψυδρία και τα προβλήματα που προκάλεσε κυρίως στα χωριά; Ξέρουν ότι με βάση το καινούργιο χωροταξικό της Κρήτης , η ευρύτερη περιφέρεια του Κρούστα (που έχει κηρυχθεί καταφύγιο άγριας ζωής) και μια αντίστοιχη περιοχή στην κορεσμένη από ΑΠΕ Σητεία έχουν επιλεγεί για εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων;

Ποια είναι η άποψή τους για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και ποια για την διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών; Κι ακόμη τι λένε για τον καινούργιο εκλογικό νόμο;

Και το σπουδαιότερο, τι προτείνουν για την ενεργοποίηση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και προσπάθειας συγκρότησης ενός οράματος για τον δήμο τους; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα από τα πολλά που θα μπορούσε κάποιος να διατυπώσει.

Αντί λοιπόν να εκφράζονται προβληματισμοί και προτάσεις διαβάζουμε στα βιογραφικά των υποψηφίων ότι ο τάδε ή η δείνα υποψήφια με ποιον είναι παντρεμένη και πόσα παιδιά έχει! Λες και αυτό τους κάνει πιο ικανούς.

Ή αντί να γράψει κάποιος «τελείωσα το λύκειο», γράφει «ολοκλήρωσα τον Α και Β κύκλο της εκπαίδευσης»! Ακούγεται πιο βαρύγδουπο… Το ότι όλοι και όλες υπόσχονται ότι θα δώσουν το καλύτερο εαυτό τους κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Μα δεν είναι όμως αρκετό.

Ένα άλλο θέμα είναι οι μεταγραφές κάποιων υποψηφίων από την μία παράταξη σε άλλη. Δεν είναι αρνητικό να αλλάζει κάποιος άποψη στην πορεία της πολιτικής του διαδρομής. Γιατί αυτό συμβαίνει συνήθως προεκλογικά; Είναι μια διαφορετική άποψη που τον οδηγεί στη μεταγραφή και γιατί αυτή η άποψη δεν εκφράστηκε νωρίτερα; Μήπως η μεταγραφή συνοδεύεται και από υπόσχεση αξιώματος; Σύνηθες φαινόμενο στους καιρούς που ζούμε…

Με δεδομένο ότι οι προτάσεις-προς το παρόν-των παρατάξεων ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους, οι μεταγραφές υποβαθμίζουν τις πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές των υποψηφίων-αν υπάρχουν- σε επιλογή παρέας που θέλει «να είναι στην εξουσία».

Πέρα όμως από τους υποψήφιους έχουν ευθύνη και οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις οι οποίες, προς το παρόν, δεν έχουν διατυπώσει προτάσεις που να συγκροτούν διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων και λειτουργίας της τοπικής δημοκρατίας.

Τα γενικόλογα «οράματα» δεν συντελούν στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών για την οποία δηλώνουν ότι νοιάζονται. Για τον καινούργιο εκλογικό νόμο οφείλουν να κάνουν ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες πως θα ψηφίσουν και τι βαρύτητα έχει πλέον η ψήφος τους.

Πόσο ελέγχουν οι πολίτες τους εκλεγμένους με τον καινούργιο εκλογικό νόμο; Γιατί- για παράδειγμα- κάποιες παρατάξεις δηλώνουν ότι στηρίζουν ανεξάρτητα τοπικά ψηφοδέλτια και πόσο ανεξάρτητα είναι αυτά; Τι επιπτώσεις θα έχουν στο τελικό αποτέλεσμα τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια;

Και πόσο προωθούν την τοπική δημοκρατία; Στον Άγιο Νικόλαο –για να είμαστε δίκαιοι-μόνο η παράταξη «Νέα Πορεία» του υποψήφιου κ. Ανδριώτη έκανε προ καιρού μια ενημερωτική εκδήλωση για τον καινούργιο εκλογικό νόμο, τον «Κλεισθένη», όμως φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή.

Η καλλιέργεια αυτοδιοικητικής παιδείας είναι αναγκαία συνθήκη ώστε να μιλάμε για τοπική δημοκρατία. Η αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της καθημερινότητάς τους είναι καθοριστική για τη συγκρότηση ενός οράματος που δεν θα είναι η αναπαραγωγή του αθηνοκεντρικού μοντέλου διοίκησης. Στην αντίθετη περίπτωση θα μιλάμε για κυβερνησιμότητα κι όχι για αυτοδιοίκηση.

Στην αντίθετη περίπτωση θα μιλάμε για κυβερνησιμότητα κι όχι για αυτοδιοίκηση.

Γιώργης Λαγκαδινός

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos