Λασίθι στην πλώρηΑποδέχτηκα με χαρά την πρόσκληση σου Γιώργο, να χαιρετήσω τη σημερινή εκδήλωση. Μακάρι να έχω κι άλλες τέτοιες προσκλήσεις. Ο ύριος στόχος της κίνησης μας είναι να ενώσει και επομένως να δυναμώσει το νομό γύρω από ένα σύγχρονο πρόγραμμα ισορροπημένο χωρικά, χρονικά, κοινωνικά.
 
Παλεύουμε για ένα Λασίθι 4Χ4, που θα γίνει παράδειγμα για μια Κρήτη 4Χ4. Δεν υπάρχει περίπτωση να το καταφέρουμε αν δεν έχουμε δίαυλο άνετης συζήτησης, συνεργασίας, συνεννόησης με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς του Νομού.
 
Τον ΒΟΑΚ π.χ., που είναι το σμαντικότερο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας δεν θα μπορέσουμε να τον φέρουμε στη Σητεία ή ακόμα καλύτερα στο Παλαίκαστρο και στη Ζάκρο αν δεν εξασφαλίσουμε την υποστήριξη του απ’ όλες τις πόλεις του Νομού. Και για μια τέτοια συνεννόηση, όπου θα ιεραρχήσουμε αιτήματα, για μια τέτοια κουλτούρα αμοιβαία επωφελών συμβιβασμών αξίζει να προσπαθήσουμε.
 
Ο άλλος δρόμος του δημόσιου μαλλιοτραβήγματος έχουμε δει που οδηγεί. Τον είδαμε στην κατανομή των πανεπιστημιακών σχολών, το είδαμε στον Αθερινόλακκο. Μπαίνω σ’ αυτή την περιπέτεια, φιλοδοξώντας να φέρω το Λασίθι στην Πλώρη της Κρήτης, από συμφέρον. Μου είναι απολύτως καθαρό πως όσα ευρώ κι αν έχει η τσέπη μου, όσα τετραγωνικά κι αν είναι το σπίτι μου, όσα κυβικά κι αν έχει το αυτοκίνητο μου, η ποιότητα της ζωής μου καθορίζεται από τ δημόσιο χώρο, απ’ την ποιότητα των κοινών μας πραγμάτων.
 
Απ’ τους δρόμους μας, τις υπηρεσίες μας, απ’ τα σχολειά μας, απ’ τις ακτές μας, απ’ την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Απ’ την αξιοπιστία των παντήσεων που δίνουμε στις καθημερινές ερωτήσεις συμπολιτών μας, αν π.χ. υπάρχουν σωλήνες αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης, αν είναι ακίνδυνες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα απ’ τα σπίτια μας, αν είναι πράγματι καθαρές οι παραλίες μας.
 
Πιστεύω πως όσοι μπαίνουμε στην περιπέτεια των εκλογών από μια τέτοια αίσθηση συμφέροντος, όσοι ξεβολευόμαστε επαγγελματικά, οικογενειακά, προσωπικά, παρά τις διαφορές απόψεων, που ευτυχώς υπάρχουν για να πλουτίζουν το διάλογό μας, έχουμε περισσότερα κοινά απ’ εκείνου, που απέχουν απογοητευμένοι, συχνά και αηδιασμένοι. Και ενώ κατανοώ πλήρως τις αιτίες της απογοήτευσης στέκομαι στην ελπίδα που η δική μας στάση σηματοδοτεί.
 
Κι αυτή η ελπίδα γίνεται μεγαλύτερη όταν υπάρχει επίπεδο, όταν η συζήτση περιστρέφεται γύρω απ’ τα προβλήματα των κοινών μας πραγμάτων. Γι αυτό εξ άλλου γίνονται οι εκλογές, για να υπάρχει μια καλύτερη διαχείριση των κοινών μας πραγμάτων. Κι αυτή η ελπίδα γίνεται χαμόγελο, αληθινή χαρά, όταν βλέπουμε νέα πρόσωπα, σε ηλικία και ιδέες να εμπνέονται, να λένε το ναι και να κοσμούν τα ψηφοδέλτια. Και είναι γιορτή της δημοκρατίας να φέρνει τους ψηφοφόρους σε δύσκολη θέση, να διαλέξουν τους συνδυασμούς με το καλύτερο πρόγραμμα για τον τόπο, να σταυρώσουν τους πιο άξιους υποψηφίους.
 
Πέρα από ταμπέλες, γραμμές, χρίσματα, σόγια και υποχρεώσεις. Τα κόμματα είναι, ακόμα και στα χάλια που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, θεσμός συνυφασμένος με τη δημοκρατία. Πρέπει όμως να υπηρετούν την κοινωνία και όχι να υπηρετούνται απ’ αυτή.
 
Δεν τα θέλω ούτε υποκριτικά ανεξάρτητα, ούτε διχαστικά. Να κριθούμε επιτέλους με τις ιδέες μας και όχι με τις κομματικές ταμπέλες, που άλλοι τις φορούν για να ψηλώσουν εαυτούς και άλλοτε τις φορούν στους άλλους για να τους κοντύνουν.
 
Κι αν η δημοσιογραφική ευκολία και το διακομματικό κατεστημένο είναι ακόμα τόσο ισχυρό, ώστε να κάνει κεντρικό θέμα των εκλογών το χρώμα που θα βάψει το χάρτη της Ελλάδας το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου εμείς ξέρουμε ότι απ’ το βάψιμο μιας βραδιάς αξίζει περισσότερο τ τι θα γίνει τα 365Χ4+1=1461 επόμενα εικοστετράωρα της ζωής μας.
 
Γιώργο σου εύχομαι καλή επιτυχία, βλέπω με συγκίνηση μερικούς συνεργάτες σου με τους οποίους συμπορευτήκαμε μαζί χρόνια, στο εν Σητεία, στην Οικολογική Ομάδα, ζηλεύω λίγο που διάλεξαν να κοσμήσουν το ψηφοδέλτιο σου, ελπίζω να ζηλέψεις και συ όταν δεις το δικό μου, καλή επιτυχία φίλοι μου. Ομως την καλύτερη ευχή, την πιο ουσιαστική για τον τόπο μας, αυτή που δίνω στον εαυτό μου πρώτα απ’ όλα, την άφησα για το τέλος.
 
Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο να βρούμε τον τρόπο να είμαστε χρήσιμοι.
 
Καλό αγώνα
 
του Αντώνη Ανηψητάκη, επικεφαλή της Νομαρχιακής Κίνησης «το Λασίθι στην Πλώρη»
 
(Χαιρετισμός σε ανοιχτή εκδήλωση του συνδυασμού Σητεία – πόλη πρότυπο του υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη που έγινε στη Σητεία τις 9.8.06)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos