ο υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Ιεράπετρα, Μανώλης Λουτσέτης
ο υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Ιεράπετρα, Μανώλης Λουτσέτης

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά αποτελούσε και αποτελεί για μένα ύψιστο καθήκον και τιμή απέναντι στο τόπο μου και στους συμπολίτες μου. Σταθερή επιδίωξη μου άλλωστε, ήταν και παραμένει, όλα αυτά τα χρόνια, να προσφέρω για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου μας. Πολλές δεκαετίες τώρα βιώνουμε την αναποτελεσματικότητα των Δημοτικών Αρχών της Πόλης μας.

Χωρίς όραμα για το μέλλον, δεν ενδιαφέρθηκαν για το τόπο τους όσο έπρεπε. Μια απλή οικονομική διαχείριση έκαναν, με ρουσφετολογικά – ψηφοθηρικά κριτήρια . Έκαναν μικρά έργα, χωρίς προγραμματισμό. Μελέτες δεν έκαναν , και όσες έκαναν έμειναν στα ντουλάπια τους.

Προχώρησαν κάποιες μελέτες , όπως των περιφερειακών οδών, των παρακαμπτηρίων Πόλεως και Χωριών, λιμενικών έργων σε μερικά χωριά κ.λπ. Δεν ενδιαφέρθηκαν όμως για την υλοποίηση και χρηματοδότηση αυτών των μελετών.

Άφησαν την Ιεράπετρα χωρίς ΧΥΤΑ ( χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων), και αδιαφόρησαν συνολικά για την διαχείριση των απορριμμάτων. Το εργοστάσιο ανακύκλωσης νάιλον «ΜΙΝΩΣ» το χρεοκόπησαν ως Δημοτική Επιχείρηση, το εργοστάσιο κομποστοποίησης για τα φυτικά υπολείμματα έχει καταντήσει ανέκδοτο, και η ανακύκλωση λειτουργεί επιφανειακά και προσχηματικά.

Άφησαν την Ιεράπετρα χωρίς αεροδρόμιο, χωρίς λιμάνι, χωρίς αναπτυξιακές υποδομές. Οι μελέτες επέκτασης των πολεοδομικών σχεδίων, οικισμών και πόλεως, μπήκαν στη ναφθαλίνη….

Τις δεκαετίες αυτές που πέρασαν, οι όμορες μεγάλες πόλεις του Νομού, αναπτύχθηκαν, έκαναν λιμάνια, αεροδρόμια , ΧΥΤΑ, και γενικά έκαναν πολλά περισσότερα από τη πόλη της Ιεράπετρας.

Οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές δεν έβαλαν προτεραιότητες στα προγράμματά τους. Με ψεύτικες αόριστες υποσχέσεις και ανεφάρμοστα ‘θα’, έκλεβαν τις ψήφους των δημοτών. Απόμακροι από τη τοπική κοινωνία , αντιμετώπιζαν τις προτάσεις – εισηγήσεις και υποδείξεις των πολιτών με υπεροψία και αδιαφορία. Αντί να έχουν τους πολίτες δίπλα των, επέλεξαν να τους έχουν απέναντι.

Χρέωσαν το Δήμο με δάνεια, πολλών εκατομμυρίων ευρώ , δηλαδή χρέωσαν τους δημότες. Οι Δημότες είναι αυτοί που θα πληρώνουν τα δάνεια αυτά, και για πολλά χρόνια. Καμία Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν έβαλε προτεραιότητες και κόκκινες γραμμές για τη πόλη, με αποτέλεσμα να αποψιλωθούν όλες οι Υπηρεσίες . Υποβάθμισαν τη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αδιαφόρησαν όλα τα χρόνια για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των. Ενώ αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το επαρκές και υγιεινό πόσιμο νερό, δεν έκαναν τίποτα για να το λύσουν. Επιμελώς ,όλα αυτά τα χρόνια, έκρυβαν την αλήθεια από τον κόσμο. Πάντα προσπαθούσαν … και ποτέ δεν έδιναν λύση. Οι ανεφάρμοστες προεκλογικές και αόριστες υποσχέσεις ανήκουν στο παρελθόν. Από ψεύτικες υποσχέσεις και ‘ΘΑ’ , χορτάσαμε.

Από το 2007 προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις, να συνεισφέρω κριτικά, δημιουργικά και υπεύθυνα για το καλό του Δήμου μας, έξω και πέρα από κομματικές ή παραταξιακές διαφορές, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και καταθέτοντας προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχαν ως μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό.

Ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα, υπήρξα αποδέκτης εκατοντάδων μηνυμάτων και προβληματισμών, από πλευράς πολιτών, και την αγωνία τους για το μέλλον. Προβληματισμών που κύρια είχαν να κάνουν με τις προκλήσεις που πηγάζουν από την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μικρών και μεγάλων προβλημάτων του Δήμου μας και από την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ρεαλιστικού και ταυτόχρονα δημιουργικού και αναπτυξιακού σχεδίου.

Μετά από πολλές παροτρύνσεις φίλων δηλώνω παρών στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές ως Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος συνεργαζόμενος με το Συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, με Υποψήφια Δήμαρχο Ιεράπετρας τη κ. Μαρία Κοτσιφάκη και δεσμεύομαι να συνεχίσω να προσφέρω στο τόπο.

Θα αναφερθώ σε μερικά πολύ κρίσιμα προβλήματα  της περιοχής του Δήμου Ιεράπετρας  καθώς και του χωριού μου, της Γρα Λυγιάς, που χρειάζονται προγραμματισμό και επίλυση, από  τη Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις ερχόμενες  δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επίλυση των παρακάτω προβλημάτων που ταλανίζουν τη πόλη μας. Κάποια από αυτά τα προβλήματα είναι αρμοδιότητας  της  Δημοτικής Αρχής, και κάποια είναι αρμοδιότητας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου. Και στις δύο όμως περιπτώσεις, η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας είναι αυτή που μεριμνά για την επίλυση των.

Προβλήματα Πόλης Ιεράπετρας, για λύση κατά προτεραιότητα :

 Έργα ύδρευσης, για τη μεταφορά στη πόλη του καλού, και υγιεινού πόσιμου νερού από τη περιοχή των Μύθων, στο κεντρικό υδραγωγείο της Ιεράπετρας, με παράλληλη διακοπή της 22 ετούς χρήσης του ακατάλληλου νερού του φράγματος μπραμιανών και των πηγών της Μαλαύρας. Άμεση αποτύπωση του αμιαντένιου δικτύου μεταφοράς του νερού, εκσυγχρονισμός όλου του δικτύου μεταφοράς και εξεύρεση πόρων αντικατάστασης του, ανακαινίζοντας ταυτόχρονα  και τα υφιστάμενα αντλιοστάσια. Υποχρέωση του Δήμου να παρέχει στους κατοίκους υγιεινό και φτηνό πόσιμο νερό. Η τιμή του πόσιμου νερού είναι πολύ ακριβή και απαιτείται η αναπροσαρμογή της με κοινωνικά κριτήρια. Από τη μια λένε ότι το νερό ύδρευσης από τους Μύθους δεν φτάνει και χρησιμοποιούν το νερό της Μαλαύρας και του Φράγματος Μπραμιανών, και από την άλλη το καλό νερό τρέχει όλη νύχτα από το υδραγωγείο στη θάλασσα, λόγω υπερχείλισης.  Έργα  Νέων Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κάλυψη των αναγκών  της μαθητικής κοινότητας σε βάθος 30 ετίας. Διαπλάτυνση του οδικού άξονα ‘Παχειά Άμμος –Ιεράπετρα’, και κατασκευή των παρακαμπτηρίων της πόλης και των χωριών του Δήμου , που υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Μελέτη κατασκευής κεντρικού λιμένα Ιεράπετρας, και άμεση επισκευή του υπάρχοντος αλιευτικού καταφυγίου της πόλης. Ολοκλήρωση μελετών του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Μύρτος, και βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου του Μακρύ Γιαλού. Εφαρμογή των υπό έγκριση νέων πολεοδομικών σχεδίων επέκτασης πόλεως και οικισμών του Δήμου.

 Καθορισμός Ιστορικής Έδρας του Δήμου Ιεράπετρας , τον οικισμό ΑΝΑΤΟΛΗ .

Χρόνια προβλήματα του οικισμού της Γρα Λυγιάς όπως τα παρακάτω:  Αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού, που είναι επιτακτική λόγω των συχνών πλημμυρών. Είδη με δικές μου προσπάθειες, που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί από το 2012 , όλη η περιοχή του φράγματος και της Γρα Λυγιάς, αναλυτικά, στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης < προκαταρκτική αξιολόγηση κινδύνων πλημμύρας >. Επέκταση  του οικισμού, που 20 χρόνια τώρα σαπίζει στα συρτάρια του Δήμου η  υπό έγκριση πολεοδομική μελέτη.

Διαμόρφωση  του ρέματος των Διαβατών, και του ποταμού Μπραμιανού που από ανικανότητα και αδιαφορία, η μεν μελέτη για το ρέμα Διαβατών γυρνάει 3 χρόνια, από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία, για δε το ποταμό Μπραμιανό ούτε καν σκέψη για μελέτη διαμόρφωσης δεν έχουν κάνει τόσα χρόνια. Η μελέτη που υπήρχε για το ρέμα Διαβατών ναυάγησε. Να θυμίσω ότι είχαν δημοπρατήσει το έργο το 2011 με λάθος μελέτες. Ακόμη και σήμερα δεν έχουν κάνει οριοθέτηση των παραπάνω δύο ρεμάτων του οικισμού ( Μπραμιανού και Διαβατών ), καθώς και άλλων ρεμάτων του Δήμου.

Κατασκευή νέων αιθουσών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατασκευή Πλατείας, καθώς και κατασκευή με ανάλογη αδειοδότηση  Παιδικών Χαρών.

Βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου Γρα Λυγιάς , προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ,  που οι μελέτες είναι έτοιμες από το  2011 και σαπίζουν στα συρτάρια.

Όταν δεν έχουν μελέτες μας λένε ‘θα φτιάξουμε μελέτη’. Και όταν η μελέτη είναι έτοιμη, την αφήνουν να σαπίσει στα συρτάρια……. όπως έγινε και με τη προμελέτη του νέου Υδραγωγείου της Ιεράπετρας, που σάπιζε στα συρτάρια του Δήμου από το 2009, και η παρούσα Δημοτική Αρχή την βάφτισε ‘καλή εργασία’, και της έβαλε τη ταφόπλακα, όπως έβαλε ταφόπλακα και στη  πρώην ΔΕΥΑΙ.

Πεποίθηση μου άλλωστε είναι ότι – σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, αμφισβήτησης των θεσμών και συνειδητής απαξίωσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, όπως αυτή που διανύουμε, όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς αλλά επιπρόσθετα απαιτείται σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ η διαμόρφωση κοινωνικών συναινέσεων και προγραμματικών συνεργειών σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να μπορέσει να κερδηθεί η μάχη ενάντια στα προβλήματα των πολιτών και να μπει ο Δήμος μας σε τροχιά ουσιαστικής προόδου και ανάπτυξης, χωρίς να αγνοούμε και να μειώνουμε τα όσα θετικά έχουν ήδη συντελεσθεί από την παρούσα δημοτική αρχή και όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Μανώλης Λουτσέτης του Γεωργίου

Δημότης Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας

Τηλ. 6972669634

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράπετρας

Με το Συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης με Υποψήφια Δήμαρχο Ιεράπετρας

την κ. Μαρία Κοτσιφάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos