Αγιος Νικόλαος«Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση» Αυτή η φράση ανήκει σε έναν άνθρωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης που ποτέ δεν στηρίξαμε, όμως η αφοπλιστικ του ειλικρίνεια μας κάνει να αισθανόμαστε δικαιωμένοι αφού άνθρωποι που ιδεολογικά βρίσκονται απέναντι, μας επαληθεύουν. Η φράση αυτή ειπώθηκε από το Γιάννη Λουκαράκη, λίγο πριν το τέλος της θτείας του.
 
Οι δημοτικοί άρχοντες αντί για αντιπρόσωποι του λαού, έχουν γίνει απλοί διεκπεραιωτές μιας πολιτικής που σχεδιάζεται αλλού και δεν έχει σχέση με τις ανάγκες της περιοχής. Αυτή η πραγματικότητα καλεί όλους όσου θέλουν να εκλεγούν, σε μία απόφαση που πρέπει γρήγορα να πάρουν…Με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.
 
Αν για τέσσερα χρόνια υπηρετούν μια δεξιά πολιτική, δεν θα έχουν καμία δικαιολογία στο τέλος της θητείας τους να κάνουν τις διες θλιβερές διαπιστώσεις. Όμως ας δούμε τα γεγονότα πιο αναλυτικά και ας ενημερώσουμε τον κόσμο για το πόσο χαμηλά έχουν πέσει οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Ο Γιάννης Λουκαράκης κάλεσε όλους τους συνδυασμούς που θα συμετέχουν στις εκλογές, να τους ενημερώσει για τις προτάσεις που ο Δήμος πρέπει άμεσα να υποβάλλει (ως 4-8-2006) για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» Κρήτης. Αρχικά ενημερωθήκαμε για το πολύ μικρό ποσό που θα διατεθεί από το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για την Κρήτη (350 εκ. ευρώ ενώ μόνο η λοκλήρωση του βόρειου οδικού άξονα θέλει 270 εκ ευρω…).
 
Παράλληλα καταλάβαμε πολύ γρήγορα ότι ο Δήμος δεν θα πρότεινε σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής. Απλά θα επιλέγαμε (σαν να διαλέγαμε τα υλικά για παραγγελία πίτσας) από ένα προκατασκευασμένο κατάλογο που μας είχε δοθεί από τη Περιφέρεια Κρήτης (δηλαδή τη κυβέρνηση)… Αυτός ο κατάλογος είναι προσαρμοσμένος σύμφωνα με το ρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προκαθορίσει για την Ελλάδα.
 
Στη σελ.5 της πρόσκλησης αναφέρεται σαφώς ότι θα πρέπει τα έργα αυτά, να εξασφαλίζουν την οικονομική τους βιωσιμότητα. Δηλαδή; Τα έργα αυτά θα πρέπει να τα (ξανα)πληρώσουν οι Δημότες εφόσον τα χρησιμοποιούν. Όταν μάλιστα συμπράττουν και ιδιώτες όπως προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε το χέρι θα μπαίνει βαιά στη τσέπη μας. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι είναι αυτά τα Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΠ).
 
Τα «Επιχειρησιακά Προγράμματα», περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ΠΑΣΟΚικής έμπνευσης και ΝεοΔημοκρατικής ολοκλήρωσης. Σκοπός τους, υποτίθεται, είναι η «σχεδιασμένη ανάπτυξη» ενός δήμου για όλη τη δημοτική περίοδο. Στην πραγματικότητα, όμως, οι σχετικές διατάξεις αποβλέπουν στην πλήρη σύμπλευση των Δημοτικών Αρχών, με τη θέλησή τους ή όχι, στις συνολικότερες πολιτικές επιλογές που εκορεύονται από το Διευθυντήριο Βρυξελλών, με την ενεργητική συμμετοχή και των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων.
 
Παρακάτω σημειώνονται μερικές από τις σημαντικότερες σχετικές προβλέψεις, χαρακτηριστικές του πώς εννοούν, ΝΔ και ΠΑΟΚ, την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
1. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) καταρτίζεται και εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Υποβάλλεται για έλεγχο νομιμότητας στην Περιφέρεια «για την τήρηση της διαδικασίας κατάρτιης».
2. Με Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της ΚΕΔΚΕ, καθορίζονται το περιεχόμενο, η δομή και ο τρόπος υποβολής του ΕΠ στην Περιφέρεια.
3. Με ΠΔ καθορίζονται η διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης, καθώς και τα όργανα σύνταξης, ελέγχου και αξιολόγησης των ΕΠ. Είναι προφανές ότι Επιχειρησιακά Προγράμματα που δε συμβιβάζονται πλήρως με τους κατευθυντήριους άξονες Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβέρνησης θα επιστρέφονται προς «συμμόρφωση με τις υποδείξεις» των περιφερειαρών.
 
Και κάτι ακόμη. Από τη στιγμή που το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εκπονηθεί, εγκριθεί στην τελική του μορφή από το Δημοτικό Συμβούλιο και επικυρωθεί από την Περιφέρεια, θα αποτελεί πλέον «Πολιτικό Τετελεσμένο» για μια ολόκληρη τεραετία… Παραμένοντας στο ζήτημα αυτό, αξίζει να επισημάνουμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
 
• Μια αγωνιστική Δημοτική Αρχή που εκλέχτηκε από τους εργαζόμενους με βάση ένα συνολικό, πολιτικό πρόγραμμα διεκδίκησης και πάλης, α κληθεί, από έναν κυβερνητικό εντολοδόχο (περιφερειάρχη), να εγκαταλείψει το εκλογικό δημοτικό της πρόγραμμα και να συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες υποδείξεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Τι κι αν το πρόγραμμα αυτό ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος; Εδώ, η αστικ δημοκρατία, μεταμορφώνεται σε «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», αρκεί να υπηρετείται ο ιερότερος των στόχων: Η συναίνεση και υποταγή .
 
• Αλλά και εκεί που οι πολιτικές δυνάμεις της άρχουσας τάξης και του συμβιβασμού αναδείξουν τις δικές τους Δημοτικές Αρχές, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αποκτούν ένα ισχυρό άλλοθι για να πραγματοποιήσουν τη συνήθη κλασική «μεταβολή», σε σχέση με τις προεκλογικές τους παροχολογίες υπέρ των «τοπικών κοινωνιών». Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν.
 
Οι εργαζόμενοι γενικότερα συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον συνολικότερο αντιλαϊκό ρόλο που διεκπεραιώνουν τα αιρετά όργανα που πρόσκεινται στις δυνάμεις του δικομματισμού και της συναίνεσης. Και πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση, όχι μόνο με την ψήφο τους, αλλά και πριν και μετά από αυτήν.
 
Ανακοίνωση  Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας
Υποψήφιος
Βασίλης Χατζηδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos