Δημήτρης ΚουνενάκηςΗ δημοσκόπηση προκάλεσε αναταράξεις. Φυσικό είναι, όπως είναι κατανοητές και οι αντιδράσεις. Το ότι αυτή την περίοδο ο συνδυασμός μας, βρίσκεται σχεδόν πέντε (5) μονάδες μπροστά και ανατρέπονται εκτιμήσεις, σενάρια, επιδιώξεις, είναι φανερό πως δημιουργεί και εκνευρισμό και σύγχυση.
 
Επίσης ας σκεφθούν ορισμένοι που αμφισβητούν, πως δεν θα πληρώναμε μια δημοσκόπηση για να έχουμε ψεύτικα στοιχεία. Το λιγότερο θα είμαστε αφελείς. Όμως η υπόθεση αυτή έδωσε την ευκαιρία στους φίλους της Ελούντας να σταθούν και σε μια σειρά άλλα ζητήματα.
 
Κυρίως στην πρόταση μας για κοινή πορεία σε επίπεδο Δήμου, για κοινή αντιμετώπιση των καθημερινών αλλά και των αναπτυξιακών προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Και τέτοια προβλήματα έχει πολλά η Ελούντα και τα άλλα διαμερίσματα. Προβλήματα που απαιτούν σχέδιο, πρόγραμμα, καθημερινή παρουσία και πολλά χρήματα. Πολύ περισσότερα από εκείνα που εισφέρει η περιοχή.
 
Είναι γεγονός ότι εκεί έχουμε μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ οι δημόσιες είναι καθηλωμένες. Αυτή η υστέρηση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπισθεί ούτε από τη δημόσια διοίκηση, ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, παλιά κοινότητα ή νέο Δήμο.
 
Στη συνάντηση που είχαμε κάνει στην Ελούντα το Μάη, μας είχαν τεθεί αρκετά προβλήματα που χρειάζεται να επιλύσει ο νέος Δήμος, όπως η καλύτερη λειτουργία τη αποχέτευσης, η εφαρμογή της μελέτης για το παραλιακό μέτωπο, ο περιφερειακός δρόμος που είναι κρίσιμης σημασίας για την περιοχή και έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του.
 
Επίσης ο ηλεκτροφωτισμός της Σπιναλόγκας και η ανάδειξή της σε μνημείο από την UNESCO, η μελέτη και κατασκευή της πλατείας, η οικοτουριστική διαχείριση του νησιού, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, οι ειδικοί όροι δόμησης, η αναθεώρηση του ΓΠΣ κι άλλα. Αυτά τα προβλήματα απαιτούν νέο σχεδιασμό και αρκετά χρήματα, πολλαπλάσια των εσόδων της περιοχής.
 
Τα παραπάνω προβλήματα μαζί με εκείνα της καθημερινότητας θα τα διαχειριστεί η επόμενη δημοτική αρχή, που προφανώς δεν θα είναι η κίνηση της Ελούντας και το πιθανότερο θα είναι ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ. Για τέσσερα χρόνια η νέα δημοτική αρχή θα διαχειρίζεται τα θέματα της περιοχής, θα ορίσει αντιδήμαρχο από άλλη περιοχή για τα θέματα της Ελούντας και των άλλων διαμερισμάτων.
 
Η κίνηση της Ελούντας θα είναι έξω από τη διαχείριση, θα είναι μια μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ανάμιξη στην καθημερινή διαχείριση που θα γίνεται από την πλειοψηφία και φυσικά από τα τοπικά συμβούλια των διαμερισμάτων, που αναλαμβάνουν ευθύνες διαχειριστικές. Στο τέλος της τετραετίας θα απολογηθούμε στον κόσμο της Ελούντας για το τι κάναμε, πως διαχειριστήκαμε τα τοπικά πράγματα.
 
Με βάση αυτήν την πραγματικότητα καταθέσαμε την πρόταση στους φίλους της Ελούντας. Αναφερθήκαμε καταρχήν στον τρόπο που προτείνουμε να λειτουργεί ο Δήμος σε σχέση με τα τοπικά συμβούλια, μετά την αλλαγή του κώδικα, ώστε τα διαμερίσματα να έχουν τακτικότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη επαφή και βοήθεια από την ηγεσία και τις υπηρεσίες του Δήμου.
 
Αναφερθήκαμε πως στην αρχή της τετραετίας θα καταθέσουμε επιχειρησιακό πρόγραμμα, ώστε να ξέρει κάθε διαμέρισμα, σε επίπεδο τετραετίας και με βάση κάποιους δείκτες ποια έργα και παρεμβάσεις θα γίνουν, για να μην υπάρχει αίσθημα αδικίας. Επίσης αρά τις διατάξεις του νέου κώδικα , θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ρόλο του τοπικού συμβουλίου που αποτελεί τη φυσική ηγεσία των διαμερισμάτων. Τονίσαμε το Μάη , στους φίλους από την Ελούντα πως, αν κάποια Κυβέρνηση αποφασίσει να δημιουργήσει χωριστό Δήμο, εμείς δεν θα πούμε όχι.
 
Όμως φαίνεται πως οδηγούμαστε σε μεγαλύτερα σχήματα, οργανωτικά και προγραμματικά. Επομένως θα λειτουργούμε μαζί και το θέμα είναι πως επιλύουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, πως προγραμματίζουμε, πως διαχειριζόμαστε την καθημερινόητα. Από τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα, την 1η του Γενάρη που θα αναλάβει η νέα Δημοτική αρχή, τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
 
Εμείς, είπαμε τότε, με σεβασμό στις απόψεις της επιτροπής, πως η συμμετοχή των συμπολιτών μας από την ευρύτερη περιοχή της Ελούντας, και των άλλων διαμερισμάτων στα ψηφοδέλτια που υπάρχουν, μπορούν να αναδείξουν συμβούλους από την περιοχή, τόσο στην πλειοψηφία όσο και στην μειοψηφία. Θεωρούμε πως η παρουσία συμβούλων και μάλιστα από θέση ευθύνης, θα συμβάλλει περισσότερο στην προώθηση των προβλημάτων της περιοχής, απ όσο μπορούν να συμβάλλουν ένας ή δύο σύμβουλοι στη μειοψηφία.
 
Αυτές ήταν οι βασικές μας σκέψεις, με στόχο την κοινή προσπάθεια και συμπόρευση. Προφανώς κάθε ένας έχει το δικαίωμα των επλογών του αλλά και την ευθύνη τους. Διατηρούμε όμως και εμείς το δικαίωμα της άλλη άποψης. Εμείς καταθέτουμε προτάσεις , διατυπώνουμε απόψεις και θέσεις και μπορεί ο καθένας να πληροφορηθεί για αυτά.
 
Ας μην ανακαλύπτουμε εχθρούς κεί που δεν υπάρχουν. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει μια ελεύθερη διακίνηση απόψεων, σεβασμός και έκφραση της διαφορετικής άποψης, δυνατότητα πολιτισμένης επικοινωνίας χωρίς αφορισμούς και ακρότητες.
 
Θεωρούμε αυτονόητο πως λοι πρέπει να πορευθούμε με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε διάσπαση και διχασμό τις μικρές μας κοινωνίες, δεδομένων των κοινωνικών , οικονομικών και ιστορικών σχέσεων που υπάρχουν.
 
Άγιος Νικόλαος 11 Αυγούστου 2006
 
Με εκτίμηση
 
Κουνενάκης Δημήτρης
 
Υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos