Δημήτρης Κουνενάκης Με την τελευταία αναθεώρηση του Δημοτικού Κώδικα, οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό αποτελεί σαφώς υποβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων. Φυσικά ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου συνεχίζει όπως και σήμερα να ψηφίζει για θέματα που αφορούν το διαμέρισμα που εκπροσωπεί.
 
Αυτή η εξέλιξη μαζί με το κλίμα που συναντούμε σ όλα τα τοπικά διαμερίσματα, ένα κλίμα απογοήτευσης, παραπόνου, μαζί με την αίσθησης της εγκατάλειψης, μας προβληματίζει πάρα πολύ για το πώς ο νέος Δήμος θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Κατά την επαφή μας στα διαμερίσματα είχαμε την ευκαιρία να πούμε αλλά και να δημοσιεύσουμε κάποιες σκέψεις μας.
 
Στόχος μας είναι, να έχει κάθε κάτοικος του Δήμου όπου και να κατοικεί τις ίδιες ή ανάλογες υπηρεσίες. Αυτός είναι και ο σκοπός των συνενώσεων. Από εκεί και μετά ψάχνουμε τους τρόπυς για να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Είναι γεγονός πως πολλές υποσχέσεις δόθηκαν, πολλές ελπίδες γεννήθηκαν αλλά είναι γεγονός επίσης πως δεν δόθηκε στους Δήμους η ανάλογη οικονομική, τεχνική και υπηρεσιακή στήριξη.
 
Το θέμα σήμερ είναι πως θα παράγουμε αρκετές και καλές υπηρεσίες ώστε να επαρκούν για το σύνολο των κατοίκων. Ένα πρώτο ζήτημα λοιπόν είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών για την παραγωγή των ανάλογων υπηρεσιών. Παράλληλα χρειάζεται η επαρκής παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου αλλά και των υπηρεσιών ώστε οι κάτοικοι των διαμερισμάτων να μην αισθάνονται απομονωμένοι.
 
Το σημαντικότερο φυσικά είναι τα τοπικά συμβούλια να έχουν εξουσία ώστε να αποτελούν τη φυσική ηγεσία των χωριών. Τόσο γιατί αποτελούν την πιο κοτινή εξουσία στον πολίτη (αρχή της επικουρικότητας) όσο και γιατί πρέπει να έχουν το ανάλογο κύρος και αρμοδιότητες. Ορισμένες πρώτες σκέψεις που έχουμε είναι:
  • Για την ενίσχυση της παρουσίας στα διαμερίσματα σε συνδυασμό με την αφαίρεση της ιδιόττας του Δημοτικού Συμβούλου, χρειάζεται και οι τέσσερις αντιδήμαρχοι να χρεωθούν διαμερίσματα και σε συνεργασία με τους προέδρους να έχουν τακτική και προγραμματισμένη παρουσία. Ανάλογη παρουσία χρειάζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου.
  • Στην αρχή της τετραετίας θα κατατεθεί επιχειρησιακό πρόγραμμα όπου κάθε διαμέρισμα θα έχει το δικό του μερίδιο στις επενδύσεις και παρεμβάσεις. Η διαδικασία σύνταξης του προγράμματος θα πάρει μορφές άμεσης δημοκρατίας. Η συμμετοχική διοίκηση θα αποτελέσει το πλαίσιο δράσης, όπου οι φορείς, τα τοπικά συμβούλια, η πολιτική ηγεσία, οι υπηρεσίες, συζητούν, προγραμματίζουν και καταρτίζουν πρόγραμμα. Φυσικά το πρόγραμμα ελέγχεται με τον ίδιο τρόπο.
  • Είναι αυτονόητη, η πρόσκληση και παρουσία των προέδρων των Τ.Σ. στο δημοτικό Συμβούλιο με δικαίωμα λόγου. Είναι προφανές πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για το τοπικό συμβούλιο, εκφράζει τις απόψεις του διαμερίσματος.
  • Είμαστε σε σκέψη, σε σχέση και με τις δυνατότητες του Δήμου για κάποιες αποκεντρωμένες υπηρεσίες με κέντρο τα μεγάλα διαμερίσματα. Επίσης, δεδομένης της κατανομής πόρων που θα διαχειρίζονται τα συμβούλια χρειάζεται να δούμε πως, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, θα προωθούνται έργα και δράσεις αυτόνομα από τα διαμερίσματα. Και φυσικά πάντα θα παίρνουμε υπό όψη τις οικονομίες κλίμακας.
  • Οπωσδήποτε θ αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία για επαφή με τα διαμερίσματα, ώστε να μειώσουμε τις αποστάσεις και ν αυξήσουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη. Φυσικά είμαστε ανοικτοί σε κάθε ιδέα και πρόταση που στοχεύει στην εξυπηρέτηση του πολίτη και τη διευρύνει την αυτοδιοίκηση.

Άγιος Νικόλαος 13 Σεπτεμβρίου 2006

Δημήτρης Κουνενάκης

 Υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos