Σχεδιασμός και όραμα  για μια  Σητεία Μπροστά
Σητεία Μπροστά

Ο δήμος Σητείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που εισήγαγε ο νόμος 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις , έργα, προμήθειες, μελέτες. Η τραγική καθυστέρηση εφαρμογής του από τον Αύγουστο του 2016 έως τον  τέλος του 2017 , σε συνάρτηση με τις επιπλέον διαδικασίες που προσέθεσε για την δημοπράτηση έργων , επί της ουσίας νέκρωσε τις δημοπρατήσεις .

   Ωστόσο , παρά  την υποστελέχωση των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών ,καταφέραμε τα κάτωθι: 

Δημοπρατήσαμε:

*Το έργο για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών του ΚΕΓΕ ,όπου θα στεγάσει το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, προϋπολογισμού 135.000 ευρώ.

* Τα τοιχία αντιστήριξης του δημοτικού σταδίου Σητείας , προϋπολογισμού 380.000  ευρώ, την κατασκευή του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ προϋπολογισμού 135.000 ευρώ .

* Το έργο   για τον Εξοπλισμός γεωτρήσεων Έξω Μουλιανών & Πισκοκεφάλου και αξιοποίηση γεωτρήσεων στη θέση «Νταούσο Τ.Κ. Σκοπής –«Χαλέπα» Τ.Κ. Πισκοκεφάλου  προϋπολογισμού 273.889,66 ευρώ .

* Το έργο για την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στις τοπικές κοινότητες , προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.

* Ανάπλαση στην τ.κ.Μαρωνιάς καθώς και παρεμβάσεις στο σχολείο της ίδιας κοινότητας προϋπολογισμού 100.000 ευρώ .

* Αναπλάσεις στις τ.κ. Πισκοκεφάλου –Κάτω Επισκοπής και Πραισού στον  Αγίου Σπύρίδωνα  προϋπολογισμού 57.647 ευρώ.

* Την προμήθεια μηχανημάτων έργου ύψους 235.000 ευρώ , μέσω του προγράμματος ‘’Φιλόδημος ‘’,  που βρίσκεται στην διαγωνιστική διαδικασία και η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο το νέο έτος να διαθέτει περισσότερα μηχανήματα έργων προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο άμεσα τις ανάγκες του διευρυμένου και μεγαλύτερου γεωγραφικά Δήμου της Κρήτης , με τεράστια διασπορά πληθυσμού κι ανάγκες που προκύπτουν σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα πολλές φορές την ίδια στιγμή .

*Την προμήθεια ενός  απορριμματοφόρου  και μίας υδροφόρας για μεταφορά νερού ύδρευσης , αντιρρυπαντικής τεχνολογίας προϋπολογισμού 306.000 ευρώ.(το τρίτο νέο απορριμματοφόρο).

*Την προμήθεια προϋπολογισμού 1.879.000 ευρώ για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα LED  , μια προμήθεια που θα δώσει τη δυνατότητα οικονομικής ανάσας όσον αφορά τη δαπάνη ρεύματος  για  τον οδοφωτισμό και θα βάλει το Δήμο στη νέα εποχή της ενέργειας. Θα μπορέσουμε το πλεόνασμα  που θα δημιουργηθεί από την μείωση της δαπάνης ρεύματος να την διαθέσουμε για τις ευπαθείς ομάδες αλλά πρωτίστως στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Το ετήσιο κέρδος για τον δήμο Σητείας θα ανέρχεται στα 100.000 ευρώ περίπου.

* Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του διασυνοριακού interegg με διακριτικό τίτλο GEO-IN, ύψους 145.000 ευρώ που προβλέπει παρεμβάσεις στην τ.κ. Μέσα Μουλιανών ,με την δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης στο Κεφαλοβρύση, καθώς και σήμανση μονοπατιών, παλιών και νέων στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου  .

Υλοποιήσαμε:

*Την αντικατάσταση του ελαστικό χλοοτάπητα στο γήπεδο 5χ5 Τουρλωτής και Πισκοκεφάλου προυπολογισμού 40.000 ευρώ., προκειμένου να βελτιώσουμε τους αποκεντρωμένους χώρους άθλησης.

* Με την χρηματοδότηση  από την περιφέρεια Κρήτης και  τοποθετήσαμε  χλοοτάπητα στο γήπεδο Παλαικάστρου  προϋπολογισμού 170.000 ευρώ , 

*Ολοκληρώσαμε  την τσιμεντόστρωση κατά τμήματα αγροτικών δρόμων από Τουρλωτή και Σφάκα προς Μονοκαρά  προϋπολογισμού  100.000,00 €.

* Ολοκληρώσαμε  την τσιμεντόστρωση Μέσα Μουλιανά , Έξω Μουλιανά –Λίμνες , Χρυσοπηγή –Μπέμποναςπροϋπολογισμού130.000 ευρώ 

* Την προμήθεια – τοποθέτηση φωτιστικών ιστών και προμήθεια υλικών δημοτικού φωτισμού προϋπολογισμού 213.764,84 ευρώ . Αντικείμενο  της σύμβασης ήταν  η προμήθεια κι εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων εξοικονόμησης ενέργειας νέας τεχνολογίας LED για τον ηλεκτροφωτισμό της περιοχής ανάπλασης στο νέο σχέδιο πόλης (περιοχή Νοσοκομείου ) και της οδού ΠατριάρχουΒαρθολομαίου του Δήμου Σητείας  προϋπολογισμού 213.764,84 ευρώ.

*Την λειτουργία 2ου παιδικού σταθμού στην πόλη της Σητείας με προϋπολογισμό κατασκευής 50.000 ευρώ.

Αναθέσαμε :

*Την  μελέτη που  αφορά την πραγματογνωμοσύνη για τις ανταλλάξιμες εκτάσεις ιδιοκτησίας δημοσίου στην περιοχή του Πετρά Σητείας . 

*Την μελέτη ‘’Προστασία της ακτογραμμής ανατολικά του λιμένα της Σητείας ‘.

Η ολοκλήρωση και παράδοση των δύο αυτών μελετών θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση της περιοχής και την προστασία της ακτογραμμής, με δεδομένο πως ο σχεδιασμός της υπηρεσίας  γίνεται στοχεύοντας  μακροπρόθεσμα.

* Την επιστημονική υπηρεσία για την παρακολούθηση  της Προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων τύπου Led και προμήθειας λαμπτήρων τύπου Led εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημοτικό Φωτισμό.

*Με χρηματοδότηση του  Ο.Α.Σ.  αναθέσαμε την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση Πλανηταρίου –Αστροσχολείου στο πλαίσιο του στρατηγικού διασυνοριακού interegg με διακριτικό τίτλο GEO-STAR εγκεκριμένου ποσού  781.000 ευρώ

Σχεδιάζουμε άμεσα :

*Την δημοπράτηση 15 παιδικών χαρών στην πόλη της Σητείας και σε 12 τοπικές κοινότητες προϋπολογισμού 265.000 ευρώ από πιστώσεις του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ .

* Την  επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων και αϋλιών χώρων προϋπολογισμού 88.700,00 από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ενώ ενισχύσαμε το παραπάνω ποσό με επιπλέον 31.300 ευρώ από ίδιους πόρους.

* Την δημοπράτηση της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας  προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

*Την  εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης για την ανέγερση του Πλανηταρίου –Αστροσχολείου στην τοπική κοινότητα Συκιάς προϋπολογισμού 781,000  ευρώ.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις :

Δημοτική Ενότητα Σητείας

*Στο πρόγραμμα ΄ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  για την ανέγερση δημοτικού μεγάρου προϋπολογισμού 4.700.000 ευρώ.

* Προμήθεια Εξοπλισμού Πολύκεντρου Σητείας ποσού 99.446,00 € και αναβάθμιση πολύκεντρου Σητείας 52.500  ευρώ .

* Αποκατάσταση ζημιών δικτύων πυρόπληκτων περιοχών των τοπικών κοινοτήτων Αχλαδίων , Μαρωνιάς Συκιάς και Αγιόυ Γεωργίου ποσού 40.000 €.-

* Βελτίωση αγροτικής οδού πρόσβασης βόρειας εξόδου οικισμού Λάστρου προς Σητεία, ποσού 150.000,00 €.

* Βελτίωση κατά τμήματα δημοτικής  οδού Σχοινοσέλι – Μόχλος- Λιναρές  , ποσού 200.000,00 €.

* «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» »ποσού 30.000 ευρώ

* Αισθητική αναβάθμιση πλατείας οικισμού Τουρλωτής  000 ευρώ και πρόσβασης οδού πηγής Παρασπορίου ποσού 50.000 ευρώ .

* Βελτίωση συνθηκών άρδευσης και κοινόχρηστών χώρων της πόλης της Σητείας ύψους 200.000 ευρώ.

* Εργασίες συντήρησης στο δημοτικό Σχολείο Αγίας Φωτιάς Σητείας ποσού 20.000 ευρώ

*Την τοποθέτηση ταρτάν στο δημοτικό στάδιο Σητείας  με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ 492.237.

Δημοτική Ενότητα Λεύκης

 * Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην τ.κ. Παπαγιαννάδων ∆ήµου Σητείας ποσού 560.000 ευρώ.

Δημοτική Ενότητα Ανάληψης

* Βελτίωση κατά τμήματα δημοτικής οδού Πιλαλήματα –Γούδουρα , ποσού 100.000,00 . 

* Εργασίες συντήρησης στο δημοτικό Σχολείο τ.κ. Πεύκων και στο Λαογραφικό Μουσείο Πεύκων ποσού 10.000 ευρώ.

Δημοτική Ενότητα Ιτάνου

* Βελτίωση δρόμου από Κουρεμένο προς Χιόνα , ποσού 200.000,00€.-

* Βελτίωση οδοποιίας περιοχής Καρυδίου Σητείας , ποσού 251.000,00 €.

Υποβάλαμε προτάσεις :

*Στο πρόγραμμα leader προτάσεις  399.000 ευρώ , για την ανάδειξη – αξιοποίηση και δημιουργία πολιτιστικού πόλου έλξης επισκεπτών για  την οικία του Βιτσέντζου Κορνάρου , τον νερόμυλο και  το Κοινοτικό Κατάστημα στην τ.κ. Πισκοκεφάλου.

*Ο ΔΟΚΑΣ υπέβαλε πρόταση στο leader για την προμήθεια εξοπλισμού για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. 

* Στο πρόγραμμα leader για την ίδρυση παιδικού σταθμού στην τοπική κοινότητα Απιδίων στο Γούδουρα προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

*Στο πλαίσιο εξοικονόμησης ύδατος , βελτίωσης των αρδευτικών δικτύων στις περιοχές τοπικών κοινοτήτων Λάστρου, Περβολακιών, Σταυρωμένου, προϋπολογισμού 981.000 ευρώ. 

*Στο πρόγραμμα Φιλόδημος για παρεμβάσεις στο πρόσφατα αποκτηθέν ακίνητο για την μεταστέγαση του  Ωδείου προϋπολογισμού  115.397,6 ευρώ .

      Από τα παραπάνω διαφαίνεται πως το 2019 θα είναι μια ιδιαίτερη παραγωγική χρονιά για τον δήμο Σητείας , δεδομένου του συνόλου των χρηματοδοτήσεων που κατέστη δυνατόν να αντλήσουμε και να πιστώσουμε στον προϋπολογισμό του δήμου , εκπονώντας ίσως το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών ύψους 3.500.000 ευρώ . 

      Η επόμενη δημοτική περίοδος ίσως θα αποτελέσει την κρισιμότερη για την υλοποίηση αλλά και την ολοκλήρωση του σχεδιασμού που ξεκίνησε από το 2011.

     Στόχος είναι οι παρεμβάσεις και η βελτίωση των υποδομών σε όλες ανεξαιρέτως τις τοπικές κοινότητες του δήμου μας .

     Πρόθεση μας είναι να αποδώσουμε στον Σητειακό λαό τα απτά αποτελέσματα της  προσπάθειας όλων αυτών των ετών .

    Θεωρούμε πως , μετά την βελτίωση της οικονομικής θέσης του δήμου Σητείας που επιτύχαμε και του σχεδιασμού που έχει προκριθεί , είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις  και να οδηγήσουμε τον τόπο μας στη νέα εποχή.

Ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ 

Αντιδήμαρχος Σητείας 

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με  την  παράταξη ‘’Σητεία Μπροστά’’

Λεωνίδας Τερζής 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos