Από τη 2η Θεματική συνάντηση

Σύγχρος Δήμος

A. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

O Σύγχρονος Δήμος προχωρά στην δημοσίευση τω προτάσεων για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, εμπορίου, τουρισμού και γεωργίας έτσι όπως καταγράφηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2006 στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Σύγχρονος Δήμος σκοπεύει να διαμορφώσει την στρατηγική και το πρόγραμμα της παράταξης, με βάση όλα όσα ειπώθηκαν και κατατέθηκαν στην θεματική αυτή συνάντηση. Όλες οι παρακάτω προτάσεις θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματος πάνω στο οποίο θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ο Συνδυασμός μας.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η περιοχή μας παράγει τουρισμό και λίγο ελαιόλαδο. Ωστόσο, «ο τουρισμός τείνει να απορροφήσει τα πάντα». Η περιφέρεια ερημοποιείται. Ακόμα και το ελαιόλαδο της Κριτσάς που πήρε τρίτο βραβείο Mario Solinas δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερες προοπτικές: Ο κόσμος δεν το ξέρει και δεν το προτιμά ιδιαίτερα.
Η κατάσταση στον τουρισμό είναι διαφορετική για τους άμεσα ασχολούμενους και για τους επαγγελματίες που εξαρτώνται από αυτόν.
Οι ξενοδόχοι της περοχής χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αυτούς που έχουν μονάδες υψηλής ποιότητας και πάνε καλά, τους άλλους, που δύσκολα επιβιώνουν και τους πολλούς μικρούς που είναι από καιρό κλειστοί, με τις μονάδες τους να φθείρονται νεκρές σε μάταια μακρόχρονη αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης ου θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν αλλάζοντας την χρήση του κτίσματος.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα: Τα λίγα πολύ υψηλού επιπέδου που αναπτύχθηκαν τελευταία, διεκδικούν και κερδίζουν μια ασφαλή θέση στο τουριστικ προϊόν, ενώ τα παλαιότερα και απλούστερα σε υπηρεσίες, το ένα μετά το άλλο υπολειτουργούν ή μπαίνουν σε αποστρατεία.
Ενώ συνηθίσαμε τον Άγιο Νικόλαο σαν ουραγό της τουριστικής Κρήτης, τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των τουριστικών πρακτόρων αναζωπυρώθηκε για την περιοχή μας. Δυστυχώς όμως, μεγάλα γραφεία αδυνατούν να αναπτύξουν προγράμματα γιατί δεν υπάρχουν αρκετές κλίνες και μάλιστα (μη πολυτελείας ή τουριστικά καταλύματα καλής ποιότητας και μετρίου κόστους) για να αναπτυχθούν. Αιτία γι’ αυτό είναι ο περιορισμός των 20 στεμμάτων για τα εκτός σχεδίου.
Αντίθετα, η εικόνα των εμποροβιοτεχνών και των επαγγελματιών που σχεδόν στο σύνολό τους εξαρτώνται από τον τουρισμό είναι πολύ χειρότερη. Βασική αιτία το γεγονός ότι δεν κυκλοφορεί κόσμος στην πόλη. «Η πόλη ζει από τους εκδρομείς της μιας ημέρας», αυτούς που πάνε στην Σπιναλόγκα, σταματούν με το αυτοκίνητο, ή περνούν με το κρουαζιερόπλοιο. Τα εμπορικά καταστήματα της πόλης δεν υποστηρίζονται καν από τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου. «Ζουν με τον πληθυσμό των διαμερισμάτων, νώ οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου στηρίζουν καταστήματα του Ηρακλείου». Τα καταστήματα των διαμερισμάτων απλά σβήνουν, το ένα μετά το άλλο.
Υπάρχει μια γενική διάθεση να αποδοθεί αυτό στο all-inclusive, στους «βραχιολάκηδες», αλλά ακούστηκαν πολλές απόψεις για το ότι η πόλη δεν είναι όσο πρέπει ελκυστική: Ακριβή, κυκλοφοριακό χάος, κακό φαγητό, ηχορύπανση, αναρχία, σκουπίδια, δεν προσφέρει πια διασκέδαση, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία που, όλο και κάτι παραπάνω προσφέρουν.
Από την άλλη η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία όταν πλέον μιλάμε για την περιφέρεια. Όπου, η μεν Ελούντα έγινε ένας μικρός Άγιος Νικόλαος, η Κριτσά εγκαταλείφθηκε, τα Βυζαντινά μνημεία της κλειδώθηκαν για να επισκευαστούν και ρημάζουν, το Καλό Χωριό εμφανίζει την εικόν του χάους, με καθένα να κάνει ότι θέλει μπροστά στο σπίτι ή το μαγαζί του και τις άλλες περιοχές να παλεύουν με σχετική επιτυχία να αντλήσουν κάποια οικονομική ανάσα από τους κατοίκους του Αγ. Νικολάου ή τους περαστικούς.
Σε όλα τ παραπάνω προστίθεται και το ότι τα αγροτικά επαγγέλματα δεν αποδίδουν. Εν μέρει, φταίει η σχετική έλλειψη υποδομών στην ύπαιθρο (έλλειψη αρδευτικών και οδοποιίας), στο ότι δεν υπάρχουν σοβαρές σύγχρονες γεωργικές ή κτηνοτροφικές μονάδες και εν μέρει η στάση αυτών που λείπουν και προκαλούν αύξηση των εργατικών επειδή πληρώνουν όσα – όσα για να μαζέψουν τις ελιές τους σε δυο μέρες. Η περιφέρεια σήμερα αισθάνεται αποκομμένη από το κέντρο και παραμελημένη, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται γρήγορα από τους κατοίκους της που σωρεύεται στον Άγιο Νικόλαο. Στα εγκαταλελειμμένα σπίτια τους, αναπτύσσεται μια νέα δραστηριότητα: Επαγγελματίες τα ανακαινίζουν και πωλούν χαμηλού κόστους κατοικίες σε συνταξιούχους αλλοδαπούς. Μια νέα, πολλά υποσχόμενη μορφή τουρισμού έχει αρχίσει να δημιουργείται δειλά – δειλά.
Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη στους επαγγελματίες του Αγίου Νικολάου. Όλοι προσβλέπουν στην δημοτική αρχή για μια νέα αρχή. («Όταν οι πελάτες μας δεν γελάνε φεύγοντας, έχουμε πρόβλημα»). Το χαμόγελο όμως έχει από καιρό χαθεί στον Άγιο Νικόλαο…
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Βραχυπρόθεσμες
Για τον τουρισμό η Δημοτική αρχή οφείλει να εξασφαλίσει μια «όμορφη πόλη». Όμορφη Πόλη σημαίνε μια πόλη χωρίς κυκλοφοριακό χάος, χωρίς ηχορύπανση, καθαρή. Αν διασφαλίσουμε αυτά, το φυσικό περιβάλλον θα την κάνει όμορφη. Μένει ακόμη ένα στοιχείο: να είναι φιλική στον επισκέπτη: Τιμές στα μαγαζιά της, ποιότητα φαγητού και προσφερομένων υπηρεσιών.
ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ
Β. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Πρώτα – πρώτα η καθαριότητα πρέπει να γίνεται με φροντίδα:
  • Να κατεβάσουμε τον κουβά από την πινακίδα της τροχαίας, να πάρουμε το ψυγείο από το χωράφι να καθαριστεί η εθνική οδός από τις δύο πλευρές και όχι μόνο από την πλευρά του πεζόδρομου και μια φορά το χρόνο, να καθαριστούν οι παραλίες, δημοτικές, νοικιασμένες ή απόμακρες.
  • Να βρεθεί τρόπος να μη μένουν τα σκουπίδια πολλές ώρες στους κάδους.
  • Να γίνεται καθαριότητα το βράδυ ή και το βράδυ.
  • Το προσωπικό καθαρισμού να φορά στολές.
Γ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ:
  • Να εκπονηθεί σχέδιο για να αφαιρεθούν αυτοκίνητα από την πόλη. Ακούστηκαν απόψεις για περιφερειακά πάρκινγκ και δημοτική συγκοινωνία στο κέντρο, όπως και για πλήρη πεζοδρόμηση του κέντρου.
  • Ακούστηκαν απόψεις για τον απόλυτο σεβασμό των ωρών ανεφοδιασμού των καταστημάτων και για τον σεβασμό του χώρου περιορισμένης στάθμευσης.
  • Ακούστηκαν απόψεις για δημοτική αστυνομία με στολές που να μη θυμίζουν κομάντο και υπηρείες μη εισπρακτικού χαρακτήρα. Ακούστηκαν και απόψεις για πολιτική βούληση της επιβολής σκληρών κυκλοφοριακών μέτρων με μεγάλο κόστος για την επόμενη δημοτική αρχή. Αναφέρθηκε η δημιουργία νέων πεζοδρόμων.
  • Μαζικό αίτημα φαίνεται και ο δακτύλιος με απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος της πόλης.
  • Ηχορύπανση: Φαίνεται ότι πολλές πόλεις έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις να μη λειτουργούν μηχανήματα που ηχορυπαίνουν κατά την διάρκεια της σεζόν (Χερσόνησος Τυμπάκι). Αναφέρθηκε ότι παλιά είχε παρθεί τέτοια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Φωτεινές επιγραφές:ζητήθηκαν αυστηρές διατάξεις στο πέταλο και τη Λίμνη για τις φωτεινές επιγραφές .Αναφέρθηκε το παράδειγμα των Αρχανών.
  • Κατάληψη πεζοδρομίων και χώρων μπροστά στα καταστήματα. Επιβολή σεβασμού με κάθε τρόπο και πολιτικό κόστος.
  • Φιλική λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.
  • Στύλοι και λάμπες. Πρέπει να συντηρούνται και να λειτουργούν.
  • Λειτουργία της Λαϊκής με σεβασμό στους κανόνες υγιεινής (ψυγεία, προθήκες όπου απαιτείται)
  • Ο Δήμος να στηρίζει την τοπική αγορά έστω και με κόστος.
  • Συνεχής παρουσία και διάλογος με τους εκπροσώπους των διαμερισμάτων, ώστε τα ποβλήματα των διαμερισμάτων να περνούν στο ΔΣ
  • Οι γεωπόνοι να φύγουν από τα γραφεία και να μεταφερθούν στα διαμερίσματα για προσφέρουν υπηρεσίες στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
  • Να οριστούν ανοικτές συνεδριάσεις τυ Δημοτικού Συμβουλίου, μόνο για τουριστικά θέματα.
  • Συνεργασία με ΝΕΤΠ και κινητοποίηση όλων των φορέων (Επιμελητήριο, Ξενοδόχοι, Καταλύματα, Πράκτορες,…) που ασχολούνται με τον τουρισμό για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου προβολής και συγκέντρωη πόρων για την υλοποίησή του πέραν της δραστηριότητας της ΝΕΤΠ και με την συνεργασία της. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την καλύτερη λειτουργία της πόλης (π.χ. παρεμβάσεις σε τιμές, σέρβις, ποιότητα υπηρεσιών…).
  • Πολλαπλή απαίτηση για ανταποδοτικότητα τλών παρεπιδημούντων. Μια κίνηση στον τομέα αυτό θα είχε πολύ εφέ.
  • Ενδιαφέρον για όλες τις εργασίες που εκτελούν σε κοινόχρηστους χώρους είτε δημοτικές επιχειρήσεις, είτε ΔΕΗ, είτε ιδιώτες: Λακκούβες, φρεάτια παγίδες, ρολόγια ΔΕΗ και στύλοι στη μέση ου δρόμου. Κουτσουνάρες στα μπαλκόνια.
  • Απαγόρευση καύσης κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν
Μεσοπρόθεσμες
  • Στήριξη του ΒΙΟΠΑ.
  • Επέκταση του χωροταξικού, πρόβλεψη χρήσεων γης για την ανάπτυξη της πόλης και των διαμερισμάτων. Απόκτηση γης για την αποκέντρωση όσων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι εφικτό.
  • Χαρακτηρισμός της μαρίνας και του λμανιού (σαν τι λειτουργούν), ώστε να σχεδιαστούν οι απαιτούμενες υποδομές για την λειτουργία και την ανάπτυξή τους.
  • Δημιουργία ομάδας για την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως το Leader και για την στήριξη των διαμερισμάτων και σχεδιασμός τν μορφών θεματικού τουρισμού που θα στηρίξει δυναμικά ο Δήμος σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής.
  • Τοποθέτηση σχετικά με την είσοδο μεγάλων πολυκαταστημάτων στην περιοχή. Αναζήτηση (ή προώθηση) νομικού πλαισίου που να προστατεύει περοχές με λίγους κατοίκους.
  • Μικρές παρεμβάσεις για την τόνωση της αγροτικής οικονομίας: Αγροτικοί δρόμοι, επέκταση δικτύων άρδευσης σε συνεργασία με ΤΟΕΒ, λιμνοδεξαμενές ομβρίων στο Καθαρό, τον Κρούστα. Μικρά φράγματα (Θεολόγος, Πλατανάκι, Μάμαλα). Άρδευση της Ρούσας Λίμνης από τα Λακώνια, άρδευση από περιφερειακές πηγές Καθαρού. Τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων Ελούντας και Αγ. Νικολάου, βιολογικός Καλού Χωριού.
  • Στήριξη κτηνοτρόφων και αγροτών για να εκσυγχρονιστούν και να δημιουργήσουν μεγάλς σύγχρονες μονάδες.
  • Απαλλοτρίωση 30 τετραγωνικών μέτρων για δρόμο του ελαιουργείου της Κριτσάς.
  • Σχέδιο ανάδειξης των φυσικών και αρχαιολογικών πόρων της περιοχής σε συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς και συμμετοχή τη δαπάνη στο μέτρο που είναι ανταποδοτικά για το Δήμο. Σχεδιασμός και προβολή εκδρομών στην περιοχή για την προσέλκυση τουριστών διημέρευσης.
  • Στήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη νέων σύγχρονων τουριστικών μονάδων στην περιοχή και συμμετοχή στις προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης.
  • Εξέταση για το αν η έκδοση άδειας πισίνας μπορεί να απλουστευτεί και η ανανέωση της άδειας πισίνας μπορεί να γίνεται μόνο με επιτόπια επίσκεψη δημοτικού υπαλλήλου όπως στο Ηράκλειο.
  • Μεσολάβηση στην επίλυση προβλημάτων νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών παραγωγικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τον ΕΟΤ ή άλλες υπηρεσίες.
  • Πάταξη της αισχροκέρδειας
  • Διασφάλιση των εσόδων του Δήμου.
  • Εφαρμογή πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας στις δημοτικές επιχειρήσεις (ανάκτηση ενέργειας από υδραυλικά δίκτυα)
  • Στήριξη του συνεταιρισμού της Κριτσάς για την προώθηση του βραευμένου ελαιολάδου στις επιχειρήσεις του Δήμου και εκτός και την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης.
Μακροπρόθεσμες
  • Σκουπιδότοπος στην είσοδο της πόλης – Μεταφορά – ΧΥΤΑ
  • Πάρκο Αγίων Πάντων.
  • Παρεμβάσεις για ΒΟΑΚ, Αεροδρόμιο στο Καστέλι, άρση των 20 στρεμμάτων, επέκταση του Αναπτυξιακού Νόμου σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Προώθηση της ομοθεσίας απόσυρσης τουριστικών καταλυμάτων
  • Αγορά οικοπέδων και μεταφορά υπηρεσιών του Δήμου εκτός πόλης.
Άγιος Νικόλαος 8 Αυγούστου 2006
Το γραφείο Τύπου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos