φωτογραφία από τη συνάντησηΤα προβλήματα και τις ανησυχίες των εμπόρων της πόλεως συζητήθηκαν και κατεγράφησαν στην συνάντηση που είχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Κωνσταντίνος Τσυκάκης, με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου. Αριστος γνώστης και προσωπικά ο ίδιος των ζητημάτων που απασχολούν τον εμπορικό κλάδο και λόγω δικής του επαγγελματικής δραστηριότητας, συζήτησε σε πολύ καλό κλίμα τις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου.
 
Η κουβέντα επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει ο Δήμος για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο – κυρίως την τοπική μικρομεσαία εμορική επιχείρηση – που αποτελεί βασική παράμετρο τη τοπικής οικονομίας. Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου εξέφρασε την αντίθεσή της στην επικείμενη λειτουργία νέου πολυκαταστήματος στη δυτική είσοδο της πόλεως.
 
Τονίστηκε ότι βελτίωση οργάνωσης και λειτουργίας της πόλης θα επηρεάσει θετικά την λειτουργία των καταστημάτων και ο κ. Τσουκάκης δήλωσε ότι ο Δήμος οφείλει να στηρίξει τους εμπόρους και τους επαγγελματίες γιατί αποτελούν την υγιή βάση για να κρατηθεί οικονομικά ζωντανή η περιοχή. Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου αφορούσαν, τη βελτίωση της τουριστικής προβολής, τη λειτουργία δημοτικής αστικής συγκοινωνίας στον άξονα Καλό Χωριό – Πλάκα, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και την εφαρμογή «Δακτυλίου».
 
Ο υποψήφιος Δήαρχος επεσήμανε ότι η λειτουργία αστικής συγκοινωνίας θα εξεταστεί σοβαρά από την επόμενη δημοτική αρχή ώστε να μην υπάρχουν κενά στην εξυπηρέτηση μετακίνησης δημοτών και επισκεπτών.
 
Για δε τον «Δακτύλιο» είπε ότι δεν μπορεί ως μέτρο να εφαρμοστεί αποσπασματικά και μεμονωμένα, αλλά στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου κυκλοφοριακού επανασχεδιασμού. Οι έμποροι ζήτησαν την απομάκρυνση των μαντρών οικοδομικών υλικών από τη νότια είσοδο της πόλεως και την αισθητική αναβάθμιση των δύο εισόδων, την ανάδειξη σημίων αναφοράς, των αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών – εκκλησιαστικών μνημείων, που θα μπορούν μέσα από οργανωμένες διαδρομές να προσεγγίζουν εύκολα οι τουρίστες.
 
Πρότειναν την ενίσχυση και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και παράλληλα υποστήριξαν ότι είναι υπέρ μιας «πόλης χωρίς αυτοκίνητα» ώστε οι επισκέπτες να περιδιαβαίνουν ευχάριστα και ήρεμοι το κέντρο, ενισχύοντας έτσι και την κίνηση στα καταστήματα. Υποστήριξαν ότι αντιτίθενται σε ένα Δήμο – εισπρακτικό μηχανισμό, ζητώντας στο εξής μια στενότερη συνεργασία με το Δήμο.
 
Αμφισβητήθηκε η σκοπιμότητα συνέχισης ύπαρξης του κυκλοφοριακού πάρκου και ο υποψήφιος Δήμαρχος είπε ότι η τύχη του εξαρτάται κατ’ αρχήν από τις νομικού και οικονομικού χαρακτήρα δεσμεύσεις ου συνοδεύουν το συγκεκριμένο έργο, αλλά τόνισε ότι ο Δήμος θα εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας στο οικόπεδο αυτό υπόγειου πάρκινγκ, με την φόρμουλα σύμπραξης με ιδιωτικό φορέα, όπως προβλέπει πρόσφατος νόμος.
 
Η ποιότητα των τυριστών που μας επισκέπτονται φέτος και οι συνέπειες του επεκτεινόμενου συστήματος «all inclusive» στα ξενοδοχεία, προβληματίζει έντονα τους καταστηματάρχες, αλλά και το Δήμο, που πρέπει να αναζητήσει τρόπους ώστε να προσελκύσει τους επισκέπτες έξω από τα ξενοδοχεία τους και να τους φέρνει στην πόλη με όμορφες διαδρομές, με σημεία αναφοράς, με εκδηλώσεις κλπ.
 
Ο κ. Τσουκάκης υποστήριξε ότι στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου αλλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θα συμβάλλει ουσιαστικά η δημουργία νέου Διοικητικού Κέντρου, όπου θα συγκεντρωθούν κάθε είδους Υπηρεσίες. Οι δε χώροι που θα αδειάσουν είναι πολύτιμοι για να αξιοποιηθούν στη συνέχεια από το Δήμο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
 
Ο υποψήφιος δήμαρχος νάλαβε την υποχρέωση να στηρίξει και να ενθαρρύνει τους εμπόρους να προχωρήσουν σε συνεταιριστικού τύπου συνεργασίες, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά, στο ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
 
Μέσα δε από τις παρεμβάσεις και πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα δημοτική αρχή, σε συνεργασία με του άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες, θα διαμορφωθεί η νέα δυναμική που χρειάζεται η περιοχή, είπε ο επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ.
 
Γραφείο Τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos