Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, προσφώνηση στη βασιλόπιτα της Χορωδίας

Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, προσφώνηση στη βασιλόπιτα της Χορωδίας

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Πέτρας Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης και προσφώνησε τους παρευρισκομένους, ως ακολούθως:

Αγαπητοί μου φίλοι,

Με πολλή χαρά δέχτηκα την πρόσκλησή σας και με συγκίνηση βρίσκομαι ανάμεσα σε πρόσωπα που συνδέομαι μαζί τους από τη σχολική, την ενοριακή αλλά και από την καθημέραν αναστροφή μας, ως πολίτες της ιδίας πόλεως.

Και η συγκίνησή μου αυτή επαυξάνεται καθ’ όσον βλέπω να συνεχίζεται μια παράδοση στην χορωδιακή μουσική της πόλης μας, που άρχισε από τη δεκαετία του  ’60 με τον ακούραστο δάσκαλο της μουσικής και εκλεκτό προσωπικό φίλο και φίλο της Εκκλησίας κύριο Γεώργιο Συντιχάκη, ο οποίος βρίσκεται και αυτός απόψε ανάμεσά μας, συνεχίστηκε μέσω της Ενορίας της Αγίας Τριάδος μέχρι πρότινος, και προχωρεί αισιόδοξα στο μέλλον με τις προσπάθειες της Δημοτικής Χορωδίας του Δήμου Αγίου Νικολάου, και με δάσκαλο έναν νέον άνθρωπο, τον κύριο Εμμανουήλ Κανακάκη, γνώστη της χορωδιακής τεχνικής, εκλεκτό και φιλικό στην αναστροφή του με όλους και με έκδηλη την αγάπη και την αφοσίωσή του προς το αντικείμενο της εργασίας του, την μουσική.

Ίσως θεωρηθεί περιττό τη στιγμή αυτή, σε μια συνηθισμένη τελετή ρουτίνας, όπως γίνεται με την κοπή της Βασιλόπιττας, να θέλομε τονίσομε το μεγαλείο, το κάλλος και την θετική επίπτωση που έχει η μουσική στη ζωή των κοινωνιών και των προσώπων. Αλλά, αν σκύψομε στις ρίζες του Έθνους μας θα αντιληφθούμε την μουσική όπως την εννοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, ως επιστήμη  των αρμονικών σχέσεων του σύμπαντος που βασίζεται σε σταθερές αρχές, τις οποίες τίποτα δεν μπορεί να τις αλλάξει, καθώς και στη γνώση και τη μελέτη των λεπτότερων συναισθημάτων της ανθρώπινης ψυχής.

Πέρα από την πρακτική πλευρά της τεχνικής του συνδυασμού των τόνων και των ημιτονίων και τριημιτονίων ή το ταλέντο της αναπαραγωγής τους με έναν ευχάριστο για την ακοή τρόπο, η μουσική έχει την δύναμη να αναζωογονεί την ψυχή του ανθρώπου και να της δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί σε άλλες υψηλότερες σφαίρες  πνευματικής ομορφιάς. Έχει τη δύναμη να ημερεύει τα πάθη, να εξευγενίζει την ψυχή, ν’ αναμοχλεύει και να γεννά συναισθήματα άγια, να ενισχύει τη νόηση, να διευρύνει τη διάνοια και να συντελεί στην πνευματική καλλιέργεια του ατόμου και την αρμονική συνύπαρξη των κοινωνιών.

Πριν γεννηθεί ο κάθε άνθρωπος και όντας ακόμη έμβρυο, ακούει μέσα στη μήτρα τον καθησυχαστικό, ρυθμικό ήχο της καρδιάς της μητέρας του. Και τις πρώτες μέρες της ζωής του εκτός μήτρας, ως βρέφος, ακούει τα πρώτα γλυκά νανουρίσματα  της μητέρας και της γιαγιάς του, και δέχεται τα πρώτα ηχητικά χαϊδολογήματα από τις συμφωνίες των δένδρων, τα κελαδήματα των πουλιών, τον φλοίσβο της θάλασσας τους μυστικούς θορύβους της νύχτας.

Αγαπητοί μου, βρισκόμαστε σ’ έναν τόπο ευνοημένο από τον Θεό, με φυσικές και ποικίλες ομορφιές και δεχόμαστε τα μουσικά ερεθίσματα· ζούμε μέσα τον πολυπολιτισμικό παφλασμό συνυπάρξεως με νέες συνήθειες ανθρώπων, αλλότριων  εθνών και πολιτισμών. Και μέσα σε όλες  αυτές τις ποικίλες συναλλαγές υπάρχει και η μουσική, που διεκδικεί ένα σημαντικό ρόλο. Η μουσική είναι η κοινή γλώσσα όλων των λαών. Αν κάνομε ένα ταξίδι στον χρόνο θα διδαχθούμε. Αυτός ο κοσμοπολίτικος αέρας που έρχεται από παντού και ιδίως από τα παράλια της Μικρασίας έχει πολλά να μας διδάξει. Από την Πόλη των θρύλων και των ονείρων μας, την ΚΠολη, την Έφεσο, το Αϊβαλί και τα Μοσκονήσια, την Πέργαμο, την ξακουστή και ωραία Σμύρνη, τη Μαγνησία και την Μαινεμένη, τ’ Αλάτσατα και τα Βουρλά κι όλες τις άλλες πόλεις των ανατολικών παραλίων του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου· σ’ όλα τα μέρη αυτά θα συναντήσομε τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής μας παράδοσης, που διασώζονται σήμερα στις έρευνες και τις σπουδές πολλών νέων ερευνητών. Και πλάι σ’ αυτούς θ’ ανακαλύψομε νέους δημιουργούς, που καταπιάνονται, με ευρύ πνεύμα αγκαλιάζουν και ανοίγουν νέους δρόμους προσεγγίσεως των λαών μέσω της θείας Επιστήμης της Μουσικής.

Καταθέτομε τις σκέψεις αυτές ως ενίσχυση των προσπαθειών της Δημοτικής Χορωδίας του Δήμου μας και των άλλων μουσικών επαινετών δραστηριοτήτων που συντελούνται στην πόλη μας. Και μην ξεχνάμε πως ο κοσμοπολίτικος αέρας, εκτός των άλλων, που φαίνεται ξεκάθαρα στην ευρύτερη Ελληνική παραδοσιακή μας  μουσική, η οποία συνδυάζει πάμπολλα στοιχεία, ελληνικά και ξένα, μπορεί να πνεύσει και στις δικές μας συνειδήσεις, να τις αφυπνήσει και ν΄ αποτελέσει πρότυπο για νέες δημιουργίες.

Συγχαίρομε από καρδιάς για τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της Δημοτικής Χορωδίας του Δήμου μας και προτρέπομε όλους και όλες που έχουν διάθεση και μπορούν να την πλαισιώσουν. Ευχόμεθα νέες εμπνεύσεις και κάθε δύναμη στον δάσκαλο και διευθυντή της Χορωδίας κύριον Εμμανουήλ Κανακάκη. Επίσης, τον συγχαίρομε για την μέχρι τώρα πορεία του στην πόλη μας, που υπόσχεται πολλά. Παρακαλούμε και ελπίζομε στην αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου για την απρόσκοπτη συνέχεια της Χορωδίας και μην ξεχνάμε ποτέ πώς, εάν η μουσική παιδεία είναι η ποιότητα του πολιτισμού ενός τόπου, η Χορωδία, ως συλλογικό μέσον έκφρασης, αποτελεί το μυρίπνοο  άνθος της ευγένειας και του ήθους ενός λαού.

Ευχαριστώ όλους σας και σας εύχομαι ευλογημένο το Νέον Έτος παρά Κυρίου  με νέες επιτυχίες και επιδόσεις σε όλη τη μουσική κλίμακα μιας ευτυχισμένης συλλογικής και προσωπικής ζωής. Χρόνια Πολλά!

Print Friendly, PDF & Email